1. HABERLER

  2. Davutoğlu: Zengin Ermenistan İstiyoruz
Davutoğlu: Zengin Ermenistan İstiyoruz

Davutoğlu: Zengin Ermenistan İstiyoruz

Dışişleri Bakanı, 'Ermenistan'la aramızdaki anlaşmazlıklar Türk-ABD ilişkilerinin ögesi olmamalı. Ermeni dostlarımızı dinlemeye hazırız, yanıbaşımızda fakir bir komşu değil zengin Ermenistan ist

A+A-
Dışişleri Bakanı, 'Ermenistan'la aramızdaki anlaşmazlıklar Türk-ABD ilişkilerinin ögesi olmamalı. Ermeni dostlarımızı dinlemeye hazırız, yanıbaşımızda fakir bir komşu değil zengin Ermenistan istiyoruz' dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'deki düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nde konferans verdi.
Davutoğlu, Türk-Ermeni meselesinin Türkiye ile ABD arasındaki bir konu olmasında hiçbir mantık görmediğini de belirterek, "Türkiye ve Ermenistan iki komşu ülke. Yüzyıllardır birlikte yaşıyorlar. Eğer anlaşamadığımız bir konu varsa aramızda konuşabiliriz. Ancak bunun Türk-Amerikan ilişkilerinin bir ögesi olmaması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Druças'ın geçen hafta Türkiye'yi ziyaretinde, iki ülke arasında ortak bakanlar kurulu toplantısı düzenlenmesini kararlaştırdıklarını hatırlatan Davutoğlu, "10 yıl önce Türkiye ile Yunanistan'ın bu derece yakın ilişki kuracağını hayal bile etmek imkansızdı. Neden Ermenistan ile olmasın" dedi.
Konuşmasında, Türkiye'nin Ermenistan'a yönelik 2003 yılında başlayan açılımlarından bahseden Davutoğlu, komşularıyla "sıfır sorun" politikasını Ermenistan'a da uygulamak istediklerini vurguladı.
Davutoğlu, şunları söyledi:
"Yanı başımızda istikrarsızlığın kaynağı fakir bir komşu değil, zengin bir Ermenistan istiyoruz. Tüm komşularımızın zengin ve bizimle barış içinde olmasını arzu ediyoruz. Protokolleri imzalarkenki vizyonumuz da buydu."
ERMENİ DOSTLARIMIZI DİNLEMEYE HAZIRIZ
Türk ve Ermeniler arasında, sadece devletler düzeyinde değil, Paris'te, Los Angeles'ta olsun, yeni bir uzlaşı dönemi istediklerini dile getiren Davutoğlu, "Tarihimizle ilgili olarak Ermeni dostlarımızı dinlemeye hazırız" dedi.
Davutoğlu, tarihin parlamentolar yoluyla siyasileştirilmesini asla kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, "Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesindeki Ermeni tasarısı oylaması 22'ye karşı 23 yerine tersi olsaydı, tarihle ilgili yorumlamalar değişecek miydi? Bu mantıklı ve etik değil" ifadesini kullandı.
YANIBAŞIMIZDA NÜKLEER SİLAHLAR İSTEMİYORUZ
İran'ın nükleer programı konusunda 3 temel prensiplerinin bulunduğunu vurgulayan Davutoğlu, nükleer teknolojiyi barışçıl amaçlarla edinmenin tüm ulusların hakkı olduğunu, buna karşın Türkiye'nin nerede olursa olsun nükleer silah sistemlerine karşı olduğunu ifade etti.
Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Dünya politikasında nükleer silah yarışı görmeyi ve bölgemizde de nükleer silahlar istemiyoruz. Ortadoğu'nun nükleer silahın bulunmadığı bir bölge olması gerekiyor. Ortadoğu'da gerilimler için zaten yeterli neden var, buna yeni bir neden eklenmemeli. İran'a, Türkiye'nin tüm nükleer silah sistemlerine karşı olduğu açıkça söyledik. Eğer bir sorun varsa da bunu çözmenin doğru yolu, Türkiye'yi de etkileyecek bir askeri gerilim ya da ekonomik yaptırım değil, diplomatik müzakerelerdir.
Türkiye ile İran yaklaşık 350 yıldır aynı sınırı paylaşıyor, İranlıların üçte biri Türkçe konuşuyor, Tahran İstanbul'dan sonra en fazla Türkçe konuşan nüfusa sahip ikinci şehir. Dolayısıyla diplomasi yoluyla bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Ancak yanı başımızda nükleer silahların geliştirilmesini de asla hoşgörmeyiz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.