1. HABERLER

  2. Çok Şükür Kars'ta İŞSİZLİK Yok
Çok Şükür Kars'ta İŞSİZLİK Yok

Çok Şükür Kars'ta İŞSİZLİK Yok

İşsizlik oranının en düşük olduğu illerse sırasıyla, Ardahan (yüzde 3,7), Kars (yüzde 4,1) ve ve Bayburt (yüzde 4,7).

A+A-
TÜİK illere göre işsizlik oranlarını açıkladı. Ankara, İzmir, İstanbul Türkiye ortalamasında. Güneydoğu en altta, Doğu Karadeniz illeriyse en üstte yer alıyor. Araştırma krizin yarattığı işsizliğiyse yansıtmıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ilk kez illere göre iş gücüne katılım ve işsizlik oranlarını değerlendiren bir araştırma yaptı ve işsizliğin en yüksek olduğu il yüzde 22,1'le Şırnak çıktı. Her beş kişiden birinin işsiz olduğu Şırnak'ta bu oran Türkiye ortalamasının iki katı.


Araştırma sonuçlarına göre, işsizlik oranı Adana'da yüzde 20,5 Hakkari'de de yüzde 18,3.
İşsizlik oranının en düşük olduğu illerse sırasıyla, Ardahan (yüzde 3,7), Kars (yüzde 4,1) ve ve Bayburt (yüzde 4,7).
Ankara ve İzmir'de ise işsizlik oranları yüzde 11,8 olarak tahmin edildi. İstanbul'da işsizlik yüzde 11,2 olarak tahmin edildi. Buna göre, 12,7 milyon insanın yaşadığı İstanbul'da 493 bin kişi işsiz.
Krizin etkilerinin tam olarak ortaya çıkmadığı 2008 verilerini değerlendiren çalışmada yöntem olarak işgücü araştırmasından elde edilen verilerin yanı sıra, il nüfusu ve diğer demografik göstergeler, Sosyal Güvenlik Kurumu verileri, İŞKUR kayıtlı işsiz sayısı gibi veriler de kullanıldı.
TÜİK bu çalışmada işsizlik oranını yüzde 11 olarak alırken, Eylül 2009'da açıkladığı rakamlara göre oran yüzde 13,4'e çıktı.
İstihdam ve işgücüne katılım oranı
Türkiye genelinde istihdam oranı yüzde 41,7. İstihdam oranının en yüksek olduğu iller Rize (yüzde 62,8), Gümüşhane (yüzde 62,2) ve Artvin (yüzde 58,9).
En düşük olduğu illerse sırasıyla, Siirt (yüzde 22,3), Diyarbakır (yüzde 22,7) ve Şırnak (yüzde 23,2).
Türkiye genelinde yüzde 46,9 olan işgücüne katılım oranı da Rize (yüzde 66,3), Gümüşhane (yüzde 65,4) ve Artvin'de (yüzde 62,5) en yüksek.
En düşük olduğu illerse Diyarbakır (yüzde 26,9), Siirt (yüzde 27,2) ve Şırnak (yüzde 29,8).
İşgücü, istihdam edilenler ve işsizlerin toplamını oluşturuyor. TÜİK bu oranları hesaplarken okul, yurt, otel, çocuk yuvası, huzurevi, hastahane, hapishane, kışla ya da orduevinde ikamet edenler dışında kalan nüfusa bakıyor. Çalışma çağındaki nüfus olarak da 15 yaşından büyük ve yukarıda sayılanlar hariç nüfusu hesaba katıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum