1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kars’ta Yük Treni Raydan Çıktı
Cizre ve Yüksekova İL YAPILACAK

Cizre ve Yüksekova İL YAPILACAK

AKP hükümetinin Yüksekova ve Cizre ilçelerini il yapmaya hazırlandığı iddia ediliyor.

A+A-
AKP hükümetinin Yüksekova ve Cizre ilçelerini il yapmaya hazırlandığı iddia ediliyor.
Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, Hakkari'nin en dinamik ve en örgütlü ilçesi olan Yüksekova ilçesi ile Şırnak'ın yine en dinamik ve en örgütlü ilçesi Cizre Türkiye'nin 82 ve 83. illeri olacak.


Cizre'ye Şırnak'ın İdil ve Güçlükonak ilçeleri dahil edilerek 82. il, Yüksekova'ya ise Hakkari'nin Şemdinli İlçesi dahil edilerek 83. il yapılacak. Daha önce yine güvenlik gerekçesiyle Batman ve Şırnak il yapılmıştı.
Hükümetin “açılım” çalışmalarını koordine eden ve yürüten İçişleri Bakanlığı’nda her iki ilçenin de il yapılması için yasal çalışma başlatıldığını yazan gazete, Genelkurmay Başkanlığı’nın da konuya olumlu baktığını belirtti.
BDP’DEN HODRİ MEYDAN
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Yüksekova ve Cizre'nin ilk yapılmak istenmesine, 'Cizre ve Yüksekova'yı il yapacaksınız. Buyurun; hodri meydan, yapmayan namerttir. Gelin yasayı bir günde çıkartalım' dedi.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TBMM Genel Kurulu’nda, bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, “İllegal korsan bütçe, girdisi çıktısı belli olmayan. Kantarın topuzunu kaçırıyorsunuz” diye eleştirdi. Zenginler ve yoksullar diye iki Türkiye oluşturulduğunu iddia eden Kaplan, şöyle dedi:
“Enerji Bakanı elinde çanta ithal enerji peşinde dolaşıyor, bu nedenle kasa tamtakır. Operasyonlarda ne harcadığınız belli değil, örtülü ödenek de bilinmiyor. Başbakan çocuklara oyuncak veriyor, onu da Hazine’den ödüyorsunuz.”
ÖZERKLİK  TARTIŞILAMAZ MI?
Anayasa Mahkemesi’nin, federasyon istedikleri için kapatma davasını daha önce reddettiğini ifade eden Kaplan, “Dedi ki; federasyonu konuşabilirsiniz. Federasyonun konuşulup tartışıldığı yerde demokratik özerkliği tartışamazsınız gibi bir tez ortaya atılıyor. Anayasa Mahkemesi’nin açık kararlarına rağmen” dedi.
“KAFA TOKUŞTURAN BİR CUMHURİYET YARATTINIZ”
“Kafa tokuşturan, toslayan bir Cumhuriyet yarattınız” diyen Kaplan, “Şimdi Cizre’yi de Yüksekova’yı da il yapacaksınız. Sizin amacınızı biliyoruz ama. Benim seçim bölgem olarak diyorum ki, buyrun; hodri meydan, yapmayan namerttir. Gelin yasayı bir günde çıkartalım” dedi.
“HİÇBİR VATANDAŞIMIZ KUNTA KİNTE DEĞİLDİR”
“Hiçbir vatandaşımız Meclis’in ve Türkiye’nin Kunta Kinteleri değildir” diyen Kaplan, “Konuşacağız. Dil dünyanın en tehlikeli silahıdır; birleştirir de böler de. Bilirsiniz hayvanlar koklaşa koklaşa, insanlar konuşa konuşa anlaşır” dedi.
BDP DEMOKRATİK ÖZERKLİKTE ISRARLI
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Demokratik Toplum Kongresi ile herhangi bir siyasi parti arasında organik bir bağ olup olmadığı konusunda inceleme başlatmasına BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da, “Bunu tartışmak neden ürkütür? Hemen savcılar ve başsavcılar harekete geçebiliyor. Kapatırız kapatırız çığlıkları atılmaya başlanıyor” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.