1. HABERLER

  2. 1 Tonluk Boğa İlgi Odağı Oldu
Çıldır Gölü'de Eskimo BALIKÇILAR

Çıldır Gölü'de Eskimo BALIKÇILAR

Doğu Anadolu'da 124 kilometrekare alanıyla bölgenin ikinci büyük gölü olan Çıldır Gölü'nün yüzeyi tamamen buz tuttu.

A+A-
Doğu Anadolu'da 124 kilometrekare alanıyla bölgenin ikinci büyük gölü olan Çıldır Gölü'nün yüzeyi tamamen buz tuttu.
Buz tutan gölde balıkçılar 'Eskimo usulü' ile balık avlıyor. Sıcaklığın sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğü bölgede, kara, buza ve soğuğa aldırış etmeden buzları kırıp balık avlayan balıkçılar, ekmek paralarını buzun altından çıkarıyor.
Ardahan'a 55, Çıldır ilçesine ise 10 kilometre uzaklıkta bulunan Çıldır Gölü'ne balıkçılar, her sabah güneşin doğuşuyla birlikte yeni umutlarla yola çıkıyor.
Balıkçılar vatandaşların çoğunun 'buzlar kırılır' diye üzerine çıkmaya korktuğu gölün üzerine neredeyse her gün çıkıp, buzları kırıp balık avlıyor.
Önceden attıkları ağların yerlerini belirleyip oltaya takılan balıkları gölden çıkaran balıkçılar, çok riskli olmasına karşın ekmek parası kazanmanın mutluluğunu yaşıyor. Haftada ortalama 100 kilogram balık avlayan balıkçılar, tuttukları balıkların kilosunu 6 TL'den pazarda satıyor.
Akşam eve ekmek parasını kazanmanın mutluluğu ile dönen balıkçılar, yöredeki en büyük geçim kaynaklarının göl olduğunu belirtiyor.
Gölde balıkçılıkla uğraşanlar Çıldır gölündeki balığın azalmasından dert yanıyor.
Bu yıl geçen yıllara oranla geç de olsa donan Çıldır Gölü'nde, aynalı sazan, kayabalığı, kızılkanat, tatlı su kereveti, şafak, tatlısukefali, tahta balığı, otsazanı ve asya sazan bulunuyor.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.