CIA Başkanı 5 Gün Ankarada KALMIŞ

CIA Başkanı 5 Gün Ankara'da KALMIŞ

Film senaryolarını aratmayan ziyarette CIA Başkanı ve beraberindekiler, geçtiğimiz ay Ankara'da 5 gün geçirdi. Sır gibi saklanan ziyaretin gündem maddeleri ise Ortadoğu, Türkiye-İsrail ilişkileri ve P

A+A-

Film senaryolarını aratmayan ziyarette CIA Başkanı ve beraberindekiler, geçtiğimiz ay Ankara'da 5 gün geçirdi. Sır gibi saklanan ziyaretin gündem maddeleri ise Ortadoğu, Türkiye-İsrail ilişkileri ve PKK'ydı.

Ortadoğu'da isyanların birbirini takip ettiği bir dönemde, Ankara önemli bir konuk ağırladı. Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in başkanı Leon Panetta, mart ayı sonunda başkentte bir dizi temasta bulundu. Ziyaret kamuoyundan bir sır gibi saklandı.

Ankara, geçen ay çok kritik temaslara sahne oldu. Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in başkanı Leon Panetta'nın Türkiye’ye sürpriz bir ziyarette bulunduğu ortaya çıktı.

Panetta’nın ziyareti 5 gün sürdü ve kamuoyundan sır gibi saklandı. 'Gizli gizli' koduyla yapılan görüşmelerde CIA Başkanı ve beraberindeki heyet, kayıtlara "çok önemli konuk" olarak geçti. Sabah gazetesinin haberine göre, Panetta, temasları sırasında MİT Müsteşarı Hakan Fidan'nın yanısıra hükümet ve Genelkurmay yetkilileri ile biraraya geldi.

Temasların ana gündemini Ortadoğu'yu saran ayaklanmalar oluşturdu, Libya ve Suriye'de yaşananlar değerlendirildi. Panetta’ya Ankara'nın hassasiyetleri iletildi.

Görüşmelerde, Libya'da yaşananlar "kriz" olarak nitelendirildi. Kaddafi güçlerinin silah ve mühimmat almaması için ortaya konan ek önlemler masaya kondu. Denizdeki ablukanın başarılı olduğu ancak Libya’nın kara sınırlarının kontrol altında alınamadığının altı çizildi.

Toplantılarda, Suriye’nin "kritik eşik"te olduğu vurgulandı. Beşar Esad yönetimi ile muhalifler arasında bir dengenin kurulması gerektiği üzerinde görüş belirtildi. Esad’ın acil adım atması durumunda ülkenin ciddi bir kargaşaya sürükleneceği tespiti yapıldı.

Suriye’deki rejim değişikliği ve Esad ailesinin can güvenliğinin sağlanması da değerlendirilen başlıklar arasındaydı.

Görüşmelerde öne çıkan gündem maddeleri arasında, Türkiye-İsrail ilişkileri, Türkiye-ABD-Irak istihbarat paylaşımı, PKK’nın faaliyetleri de yer aldı.

Film senaryolarını aratmayan ziyaret sırasında tam anlamıyla "karartma" uygulandı. Ankara’ya akşam saatlerinde inen CIA yetkililerini taşıyan uçak, yine bir akşam saatinde Türkiye’den ayrıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.