Cenazeler Defnedildi; Öfke DİNMİYOR

Cenazeler Defnedildi; Öfke DİNMİYOR

Şırnak'ın Uludere ilçesinde hayatını kaybeden 35 kişi defnedildi.

A+A-

Uludere'de yaşamını yitiren 35 kişi defnedildi. Başbakan Erdoğan aynı saatlerde konuyla ilgili idari ve adli işlemlerin yapılacağını açıkladı.

Şırnak'ın Uludere ilçesinin Ortasu (Roboski) köyü çevresindeki hava saldırısının ardından hayatını kaybeden 35 kişi defnedildi.

Uludere Devlet Hastanesi'nde otopsileri yapılan 35 kişi Yeşilyuva camisinde yapılan cenaze töreninin ardından defnedilmek üzere Gülyazı Köyü'ne götürüldü.

Cenazeye Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, DTK Eşbaşkanları Aysel Tuğluk, Ahmet Türk, ESP, KESK, DİSK, Türkiye Barolar Birliği, Mazlum-Der, Türk Tabipler Birliği, İHD, TİHV yöneticileri de aralarında bulunduğu binlerce insan katıldı.

Demirtaş konuşmasında böyle bir acıda ortaklaşılamayacaksa "asıl bölücülük şu anda olmuştur" diyerek şöyle devam etti:

"35 kişi savaş uçakları ile bombardımana tutularak bedenleri paramparça edilmiştir. Bunun üzerinden 24 saat geçmiş Cumhurbaşkanı çıkıp bir başsağlığı dilemedi. Muhalefet taziye dileklerinde bulunmadı. Başbakan çıkıp 'ailelerin başı sağolsun' demedi. Bunlar 'sizin acınız sizindir' demiştir. Bilsinler ki Kürt halkı sahipsiz değildir."

Defin işlemleri yapıldığı sırada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da yaptığı açıklamada, ellerinde olayla ilgili dört saatlik görüntü olduğunu söyleyerek konuyla ilgili idari ve adli işlemlerin yapılacağını belirtti.

"İstihbarat örgütlerimizin yaklaşık 10 gün kadar önce verdiği bilgi üzerine yapılan bir insansız hava aracı İHA'ların verdiği bilgilerin hemen ardından 2 F-16 uçağımız harekete geçti. Orada alınan görüntüler var. Bu görüntüde 40 kişilik grup görülüyor. Daha sonra yapılan tespitlerde bunların sigara mazot kaçakçılığı yaptığı ortaya çıkıyor.

"Bu tür kaçakçılıkları üç, beş bilemediniz 10 kişilik grupların yaptığı yönünde. 40 kişilik bir grubun olması daha önce Gediktepe ve Hantepe baskınlarında silahlar katırlarla taşınmasını hatırlatıyor. O zaman da niye bunlara müdahale edilmemişti denmişti. Bu sefer de güvenlik güçlerimizin böyle bir yanlışa düşmemesi isteniyordu ama Uludere'deki köylülerden 35 vatandaşımız ebediyete intikal etti."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de saat 14:00'te yaptığı açıklamada, "Hiçbir zaman düşünülmeyen böyle bir talihsiz üzücü bir olayla da karşı karşıya kalınmıştır. Bunların hepsi muhakkak ki takip ediliyor. Şu anda sıcağı sıcağına bir şey söylemek doğru değil" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da "Bu konu tetkik edilecek ve yine hukuk devleti içinde gereken yapılacak" demişti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise olayla ilgili "35 kişinin hayatını kaybettiği olay çok üzücüdür. Ne olursa olsun olay soruşturulmalı. Bir kasıt varsa ortaya çıkarılır" demişti.

Haberin İlişiği...

Kars'ta Basın açıklaması

Şırnak'ın Uludere ilçesinin Ortasu (Roboski) köyü çevresindeki hava saldırısının ardından hayatını kaybeden 35 kişi için BDP Kars İl örgütü basın açıklaması yaptı.

Parti binası önünde saat 13.00’de düzenlenen yürüyüşle, Faik bey caddesinde bulunan At Heykeli önünde BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane’nin de katılımıyla basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında Uludere’de yaşanan olay katliam olarak nitelendirilerek, “35 yurttaşımız, yaşam savaşlarını ve hayatlarını idame edebilmek için verdikleri ekonomik mücadele kapsamında, Irak ülkesinden malzeme getirirken Türk savaş uçakları tarafından feci şekilde yanarak ve parçalanarak yaşamlarını yitirmişlerdir."açıklaması yapıldı.

 

Düzenlenen basın açıklamasında konuşma yapan BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, ' Şırnak’ın Uludere ilçesinde Türk uçakları tarafından açılan ateş sonrası ölen 35 vatandaşın hesabını Başbakan vermelidir ' dedi.

Konuşmaların ardından düzenlenen basın açıklaması, olaysız bir şekilde sona erdi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum