1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bitlis’te Su Kesintisi Sorunu
Çankaya'dan Özel Dink TALİMATI

Çankaya'dan Özel Dink TALİMATI

Hrant Dink suikastında asıl sorumluların yargılanmadığı yönünde kuşkular nedeniyle Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Denetleme Kurulu’nu harekete geçirdi

A+A-
Hrant Dink suikastında asıl sorumluların yargılanmadığı yönünde kuşkular nedeniyle Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Denetleme Kurulu’nu harekete geçirdi
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in gazetesinin önünde kurşunlanarak öldürülmesinin üzerinden 4 yıl geçtikten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) etkili soruşturma açılması gerektiği yönündeki kararını da anımsatarak, Devlet Denetleme Kurumu’na (DDK) inceleme talimatı verdiği açıklandı. Açıklamada, kamuoyunda bazı kesimlerin soruşturmada asıl sorumluların yargılanmadığı yönündeki kuşkusu da anımsatıldı. Gül’ün talimatıyla Dink dosyası yeniden açılacak.
 
Gül, DDK’ya hem Dink suikastinde yürütülen idari tasarruf ve işlemlerinin hukuka uygunluğu ve doğruluk ile yeterliliğinin incelenmesi, hem de AİHM kararında da belirtilen kamu görevlilerinin yargılanması konusunda iç hukuk düzenlemesi yapılması yönünde mevzuatın değerlendirilmesi talimatını verdi. Cumhurbaşkanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, Dink’in 19 Ocak 2007’de gazetesinin önünde kurşunlanarak öldürüldüğü anımsatılarak, olayın faillerinin kısa süre içerisinde yakalanarak yargılama sürecinin başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
İrtibatları bulunmadı
 
“Bu çerçevede, bahsi geçen cinayetin öncesinde ve sonrasında yürütülen kamusal görevlerin ifası ile ilgili bazı iddialar kamuoyunda ve basında sürekli olarak yer almaktadır. Ayrıca, aynı iddialar gerek merhumun ailesi gerekse avukatları tarafından da dile getirilmektedir. Özetle, mezkûr (adı geçen) hususlar nedeniyle aradan dört yıl geçmesine rağmen; yakalanan faillerin başkaca irtibatlarının bulunup bulunmadığı hususunun tam olarak açıklığa kavuşturulamadığı ve yargılamanın sıhhatli bir biçimde yapılamadığı ifade edilmektedir.
 
Öte yandan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 14 Aralık 2010 tarihinde kesinleşen Dink vd (2668/07) sayılı kararında da ‘Hrant Dink’in yaşam hakkının korunması ve cinayetin önlenmesinde kusuru olan yetkililer hakkında etkili soruşturma açılması’ istenilmiştir. Bu kapsamda, ‘Tahkikatı yürüten kişilerin bağımsız olmadığı ve izlenen araştırma yöntemlerinin yargısal nitelik taşımadığı’ gerekçesiyle dosyanın tekrar açılması istenilmiştir.
 
Bu itibarla, Sayın Cumhurbaşkanımız Devlet Denetleme Kurulu’na konunun ayrıntılı bir biçimde incelenmesi talimatını vermişlerdir.
Mevzuat incelenecek
 
Merhum Dink’in ailesi ve diğer ilgili tarafların katkılarının da alınarak; yeni bir bilgi veya belgeye ulaşılabilmesi amacıyla olay öncesi ve sonrasında yürütülen idari tasarruf ve işlemlerin hukuka uygunluğu ile doğruluk ve yeterliliğinin araştırılması ve incelenmesi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında da eleştirilen, kamu görevlilerinin yargılanması ile ilgili iç hukuk düzenlemelerinin geliştirilmesi amacıyla konu ile ilgili mevzuatın genel değerlendirilmesinin yapılması.”
 
Gül, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi toplantısına katılmak üzere gittiği Strasbourg’da Türk gazetecilerle yaptığı toplantıda, Dink’le ilgili sorular üzerine, “Ben gidince konuşacağım...” demişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.