1. HABERLER

  2. Bursa Nilüfer'de ÜÇ FİDAN Anıtı Dikiliyor!
Bursa Nilüfer'de ÜÇ FİDAN Anıtı Dikiliyor!

Bursa Nilüfer'de ÜÇ FİDAN Anıtı Dikiliyor!

Bursa'nın merkez Nilüfer İlçe Belediyesi tarafından Türkiye'de bir ilk gerçekleştirilerek, 'Üç Fidan' anıtı Gençlik Parkı'na dikiliyor.

A+A-
Bursa'nın merkez Nilüfer İlçe Belediyesi tarafından Türkiye'de bir ilk gerçekleştirilerek, 6 Mayıs 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan'ı simgeleyen 'Üç Fidan' anıtı Gençlik Parkı'na dikiliyor.

Anıt, açılmadan önce 'terörist anıtları dikiliyor' suçlamasında bulunan MHP İl Başkanı Arif Demirören'in sözleri tartışmaya neden oldu.
Anayasa’yı değiştirmek suçundan dönemin Türk Ceza Kanunu’nun 146’ıncı maddesi uyarınca ölüm cezasına çarptırılan ve 6 Mayıs 1972 tarihinde Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan’ı simgeleyen ’Üç Fidan’ anıtı, CHP’li Bursa Nilüfer İlçe Belediyesi tarafından 6 Mayıs’ta açılacak.
Heykeltıraş Eşber Karayalçın’ın hazırladığı Türkiye’de ilk olan anıtın bulunduğu Gençlik Parkı’nda geçtiğimiz ay üzerinde Atatürk’ün Bursa Nutku’nun yer aldığı platform açılmıştı.
Yapımı devam eden ve açılış davetiyeleri dağıtılan "Üç Fidan Anıtı" MHP ve CHP arasında da tartışmalara neden oldu, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bir yıllık icraatlarını değerlendiren MHP Bursa İl Başkanı Arif Demirören, ’Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in geçmişte terör suçundan hüküm giymişlerin heykellerini dikmesi hangi belediyecilik anlayışına sığmaktadır. Bu bölünmeye neden olacak’ diyerek anıtı eleştirdi.
Parkta çalışmaları denetleyen Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Turgay Erdem ise, daha önce Atatürk’ün Bursa Nutku’nu içeren ’Sonsuzluk Anıtı’nı diktikleri parkta ’Üç Fidan’ anıtı ile de gençlere mesaj vermek istediklerini söyledi.
Erdem, anıtın barışı sembolize ettiğin belirterek, "Bağımsız Türkiye için mücadele eden üç fidan suçsuz yere idam edildi. Bu üç fidanı anmak ve anısını yaşatmak için idam edildikleri 6 Mayıs’ta heykeli açacağız. Heykeltıraş Eşber Karayalçın bu projeyi duyduğunda çok heyecanlandı. Barışı sembolize eden bir motifin önünde 3 silüet, Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ı anlatıyor. Sanırım Türkiye’de bir ilk. Onlar için anma töreni yapılıyor ama bir anıtları yoktu. Bunu öncü olarak gerçekleştirdik. Çünkü bu gün yaşadıklarımız o gün verilen mücadelenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" dedi.
Açılış törenine Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş’in yanı sıra Mükerrem Erdoğan, Berhan Şimşek, Mustafa Yalçıner 68 kuşağının önde gelen isimlerinin davet edildiğini kaydeden kaydeden Erdem, MHP İl Başkanı’nın açıklamalarını da dil sürçmesi olarak değerlendirdi.
O dönemde yargılananların terör suçundan idam edilmediğini vurgulayan Erdem, "O dönemde bölücü olarak nitelendirildiler. Kimsenin kılına bile zarar vermediler. Tam bağımsız Türkiye için emperyalizme karşı mücadele ettiler. Bence bu gençlere örnek olmalı. Bu açıklamayı talihsizlik olarak nitelendiriyorum. Bu söylem değiştirilecektir. Çünkü Deniz Gezmiş’in savunmasında şöyle bir söylem var ’Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptıklarını savunanlar varsa onlar bizleriz’ diyor. Şimdi bunun neresinde bölücülük var" diye konuştu.
Çalışmaların sürdüğü parkta bulunan gençlerin bazıları ’üç fidanın’ kim tanımadıklarını söylerken bazıları da anıtın gereksiz olduğunu belirtti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.