Bu Sefer Kızımızı GÖNDERECEĞİZ

Bu Sefer Kızımızı GÖNDERECEĞİZ

Ardahan'dan Kars'a vardığımda, gözle görülür sessizlik vardı. Bu yılın seçim kampanyası bölgede sessiz geçiyor.

A+A-

Ardahan’dan Kars’a vardığımda, gözle görülür sessizlik vardı. Bu yılın seçim kampanyası bölgede sessiz geçiyor.

Kars’ın yaklaşık 184 bin seçmeni var, bunun 130 bini oy kullanabilir. Bu sayının 75 bini Kürt’tür. Ayrıntıya girersek, Kars merkezin yüzde 50’si, ilçelerden Dağpınar ve Digor’un tamamı; Sarıkamış, Kağızman, Selim ve Susuz yaklaşık yüzde 65 Kürt nüfusu barındırırken; Arpaçay yüzde 35 ve Akyaka’nın sadece 3 köyünün Kürtlerden oluştuğu söyleniyor.

Kars’ta KCK operasyonuyla tutuklanan 28 Kürt siyasetçisinden 4’ü iki ay önce serbest bırakıldılar. Halen Erzurum Cezaevi’nde 24 tutuklu bulunuyor.

Ne bir kamu yatırımı ne de özel sektör girişimi var. Doğu Kapısı kapalıdır. Ermenistan’a açılan bu kapının kapalı olmasından dolayı ekonomik sorunlar yaşanıyor. Sınır kapısı kapalı olan tek il Kars’tır.

AKP hükümetinin ucube dediği İnsanlık Anıtı’nı yakından gördüm. Anıt parça parça kesilip yere atılıyordu.

Kağızman’da bağımsız adayın şansı yüksek

Bağımsız aday Mülkiye Birtane’nin seçim kampanyasını izlemek için köy gezilerine katıldım. Alaca, Mixasbêrt ve Alazoğlu köylerini gezdik. Buralar Kürt köyleriydi ve hepsi de vekil adayı Birtane’ye sempatiyle yaklaşıyorlardı. “Kime oy vereceksiniz?” diye sorduğum köylü kadınlar, Birtane’yi işaret ediyorlardı. Selim ilçesine yaptığımız gezi sırasında, konuştuklarım arasında biri “Bu sefer kızımızı göndereceğiz. Çünkü kızlar vefalı oluyorlar. Kars tarihinde ilk defa bir kadın milletvekili seçilip Meclis’e gidecek’ deyince, orada bulunanlar tarafından alkış aldı.

Seçim ekibi köy gezisini sürdürmeye devam ederken, Kağızman ve Sarıkamış gibi iki büyük ilçeye gidip halkla görüşmeler yapabilmek için onlardan ayrılıp yola çıktım.

Kağızman’da iki taksici esnaftan görüş aldıktan sonra, bir kahveye gidip kalabalık bir masanın etrafında oturanlarla tanışıp sohbet ettik. Taksicilerle kahvehanedekilerin görüşleri benzerdi: “Burada iki adayın şansı var: AKP’nin adayı ile bağımsız aday” diyorlar.

Türk esnaf küçük bayrak, Kürt esnaf büyük bayrak asmıştı

Sarıkamış’a geçiyoruz. Burada ekonomi çöküş noktasında. Sümerbank’ın ayakkabı fabrikası da özelleşince, istihdam alanı kalmamış. Belediye AKP’de.

Kahvehanede bir masanın etrafında oturanlara yanaşıp sohbet ettik. Hüseyin Altun söze girdi: “Geçen Cumhuriyet Bayramı’nda Türk esnaf işyerine küçük bayrak asmıştı, Kürt esnaf daha büyük bayrak asmıştı. Bunu korkudan falan değil, tamamen çıkar ilişkilerinden dolayı yapıyorlar. Başbakan’ın şoven yaklaşımı Sarıkamış’ta bile etkili oldu. Gözle görülür bir değişim var. Ama karşıdaki gücün farkında olmak lazım. Olumsuzluk olmazsa, bağımsız aday Sarıkamış’ta 4000 civarında oy alabilir.”

Birtane sempatiyle karşılanıyor

Mimar-gazeteci Ali İhsan Alınak’la görüşmemizde, “AKP’nin 1. sıra adayı Kürt’tür ama MHP kökenli biridir. Halk üzerinde para ve çıkar baskısıyla oy avcılığı yapıyorlar. Birtane’yi eleştirilenler de var fakat sempatiyle karşılayanlar çoğunlukta” diyor.

Devrimci 78’liler Derneği Kars Şube Başkanı Celalettin İlyan: Emek ve Özgürlük Bloğu adayını destekleme kararı aldıklarını, tüm üyeleriyle çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan’ın mitingini izleyen birkaç kişiden görüş aldım. Alana toplanan kitlenin azlığı ve heyecansızlığı üzerinde durdular. Bunun AKP açısından ciddi bir kayıp olduğunu söylediler. Erdoğan’ın yaptığı konuşmada elle tutulur hiçbir vaadin olmamasını da benzer biçimde eleştirdiler.

Kadınları evlerden çıkarıyoruz

Milletvekili adayı Mülkiye Birtane’ye seçim çalışmalarını sorunca, şunları söyledi: “Kars kapalı bir toplum. Buraya geldiğimde, BDP’de kadın çalışması yoktu. Kadınlar tamamen evlerinde. Ancak bir potansiyel var. Seçmenlerin çoğu kadın olduğundan o potansiyele ulaşmanın bir yolunu bulmak gerekiyor. Sivil toplum kuruluşlarıyla ve esnafla görüşmeler yaptık. Bloğun bir umut yaratmış olduğunu görüyoruz. Görüştüğümüz önemli kanaat önderleri, 40 binin üzerinde oy alabileceğimizi söylediler” dedi.

Birtane’nin sağ elindeki sargıyı sordum. “Aslen Selim ilçesinden olduğum için, memleketime yaptığımız seçim gezisinde halkın yoğun ilgisi vardı. Heyecanlı ve coşkulu bir karşılamaydı. Yüzlerce insanla yaptığımız tokalaşmadan dolayı elimin içi tahriş oldu” diyor gülümseyerek.

Mülkiye Birtane kimdir?

1961 Başköy (Selim) Kars doğumlu. Atatürk Üniversitesi İngilizce Bölümü’nden 1987’de mezun oldu. Eğitim Sen’de sendikacılık, KURDÎ-DER Kurucular Kurulu Üyeliği ve yöneticiliği yaptı. Azadiya Welat gazetesi köşe yazarı olan Birtane, son olarak Kadın Akademisi Başkanlığı’nı yürütmekteydi. İngilizce, Almanca, Türkçe, Kürtçe’nin Kurmanci, Zazaki ve Sorani lehçelerini biliyor. Evli ve iki çocuk annesidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.