1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. (Özel Haber) Tarihi Minareye Karadeniz Usulü Çözüm
Bu Sefer Heykeli DOKUNULMAZ

Bu Sefer Heykeli DOKUNULMAZ

Kars'taki İnsanlık Anıtı 'Ucube'nin heykeltraşı Mehmet Aksoy "100. Yıl Anıtı" yaptı

A+A-

'Ucube'nin heykeltraşı Mehmet Aksoy “100. Yıl Anıtı” yaptı

Bu sefer heykeli 'dokunulmaz' yere dikti Kars’ta yaptığı “İnsanlık Anıtı” ile son dönemde sıkça adından söz ettiren heykeltraş Mehmet Aksoy’un yeni projesi de çok ses getirecek. Başbakan Erdoğan’ın “ucube” nitelendirmesine karşın, birçok çevreden büyük destek alan Aksoy, son projesini Hava Kuvvetleri Komutanlığı için yaptı. Hava Kuvvetleri’nin 100. Yılı nedeniyle yapılan anıt Atatürk Havalimanı apronunun askeri bölgesinde 100 dönümlük bir alana yapıldı. Ortasında 26 metre çapında gökyüzünü yansıtan bir ayna bulunan anıtın ana formunu 76 metrelik dev kanatları olan bir kartal oluşturuyor.

Açılış ertelenebilir

Hava Kuvvetleri’nin açıkladığı 100. Yıl etkinlikleri programına göre anıt 17 Haziran’da açılacak. Ancak askere yakın kaynaklar açılışın daha ileri bir tarihe ertelenebileceğini ifade ediyor. Ertelemenin, Ağustos ayında Hava Kuvvetleri Komutanı olacak Orgeneral Balanlı’nın tutuklanmasından sonra askerler ile hükümet arasında yaşanan gerginlikle ilgili olabileceği konuşuluyor.

‘Gökyüzünü yere indirdik’

Eserin sahibi Mehmet Aksoy şunları söyledi: “İnsanlık Anıtı’ndan sonra kaşar ve bal heykeli yapmak istiyorlarmış. Onlar heykele karşı değillermiş ama kaşarı tanıtmak istiyorlarmış, faydalı bir şey yapmak istiyorlarmış. Heykeli 3 boyutlu bir reklam aracı olarak görüyorlar. Ama sanat ampulü de aydınlatacak. Onların şifresini Da Vinci çözdü. 100. Yıl Anıtı çok önemli bir çalışma oldu. Dünyada bu boyutta bir anıt yok. 26 metre çapında bir aynayla gökyüzünü yere indirdik. Ben Türkiye’ye böyle bir anıt yapabildiğim için onur duyuyorum.”

Dünyanın en büyük anıt heykeli

Anıt Türk Hava Kuvvetleri dergisinde şu ifadelerle anlatıldı: Türk Hava Kuvvetleri’nin dünya havacılık tarihindeki özel yerini vurgulamak için dünyada hiçbir benzeri olmayan çağdaş bir form dili, kavram ve anlayışı ile bir mekan düzenlemesi yapılmıştır. Ortada 26 metre çapında, 120 santimetre yüksekliğinde küre parçası gibi duran aynada gökyüzü yansır. Aynayı kuşatarak sıfırdan yükselen iki form ortada birleşip, tekrar yükselerek evrenin derinliklerine, sonsuza işaret edilir. Bu iki formun birleştiği yerdeki boşluk modern bir uçağı anımsatır. Bu uçak geceleri özel bir aydınlatma ile ışıktan bir uzay gemisi gibi gökyüzünde kayıp gidecektir. Sıfırdan yükselen kartal 76 metre kanat aralığı ile uçar. Siyah parlak granitten yapılan yürüme bandında yürdüğünüzde aynada kendinizi gökyüzünde yürüyor gibi hissedersiniz. Anıta ulaşan en uzun daire parçası güneş yörüngesinin izidir. Onun üstünde Türk Hava Kuvvetlerinin 100 yıllık tarihinin kilometre taşları yer almaktadır. Dünya’nın en büyük anıt heykelini ilk tayyarenin havalandığı göklere kanat açtığı yerden Türkiye’den göklerdeki istikbale uzaya gönderiyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.