1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Soruşturma Sırası Büyükanıt'a GELDİ
Boz Ayıların Gözünden Doğal HAYAT

'Boz Ayı'ların Gözünden Doğal HAYAT

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki 11 boz ayı; takılan kameralarla izlenmeye alındı.

A+A-

Natıonal Geographic Vakfı'nın desteği ve Kuzey Doğa Derneği'nden uzmanların çalışmaları ile Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki 11 boz ayıya takılan kameralarla izlenmeye alındı. Belgesel nitelikli çalışmada Türkiye'de ilk kez boz ayıların gözünden dünya görüntülendi.

National Geographic Vakfı tarafından geliştirilen kameralar, Kuzey Doğa Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Utah ile Zürih Üniversitesinin işbirliği önemli yararlar sağladı. Kars'ın Sarıkamış İlçesi'ne giden Kuzey Doğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Çağan H. Şekercioğlu liderliğinde ve Prof. Dr. Josip Kusak yönetimindeki 5 kişilik ekip, 17 günde 11 boz ayıyı uyuşturucu iğne kullanarak yakaladı. Kafkas Üniversitesi'nden Veteriner hekimi Ayşegül Karaahmetoğlu ile Emrah Çoban'ın da katkıları sayesinde yakalanan 5 boz ayıya verici, 4 boz ayıya kameralı verici, 2 boz ayıya kamera takıldı. Yakalandıktan 20 dakika sonra en küçüğü 6 aylık, en büyüğü 20 yaşında olan 11 boz ayı, sağlıklı biçimde doğaya döndü. National Geographic Vakfı tarafından sağlanan sistem sayesinde her saat başı bozayılardan gelen 12-25 dakikalık görüntüler kayıt altına alındı. Günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçiren boz ayıların uyandıklarında meyve yiyerek besledikleri, taşların altında karınca aradıkları belirlendi. Gelen götürtülere göre, bir dişi ayının kanyonun kenarında 20 dakika boyunca güneşin doğuşunu seyrettiği belirlendi.

Türkiye'de ilk kez takılan Crittercam sistemi için, National Geographic'in ABD Washington DC'deki merkezinden Greg Marshall ve Kyler Abernathy de Sarıkamış'a geldi. National Geographic Türkiye kanalının Sarıkamış'a gelen 5 kişilik ekibi ise, kanalın Türkiye'deki ilk yaban hayatı belgeselini çekti.

Öte yandan Sarıkamış bozayılarına GSM/GPS/VHF/UHF uydu vericili tasmalar takıldı. GPS teknolojisini kullanarak kaydedilen koordinatlar, GSM hattı üzerinden yer istasyonuna gönderilen verici, aynı zamanda içerisine kaydettiği aktivite verilerini VHF ve UHF radyo dalgaları aracılığı ile indirme olanağı sağlıyor. Ayıların GPS koordinatları, SMS mesaj olarak araştırmacının cep telefonuna geliyor.

Crittercam ise National Geographic Vakfı tarafından geliştirilen yaban hayvanların gözünden dünyaya izlemek için özel üretilmiş HD video kayıt cihazı olarak biliniyor. Crittercam üzerinden bulanan özel bir sistem sayesinde üzerine takılan yaban hayvanından belirlenen tarih ve saate otomatik olarak Crittercam radyo sinyalleri kullanılarak görüntüler indiriliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum