1. HABERLER

  2. Karsspor'da Teknik Direktör GİTTİ
Boşanmak İsteyenlere KÖTÜ Haber

Boşanmak İsteyenlere KÖTÜ Haber

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma davası açıldığı tarihte 1 yıllık evlilik süreleri dolmayan çiftlerin boşanamayacağını hükmetti.

A+A-
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma davası açıldığı tarihte 1 yıllık evlilik süreleri dolmayan çiftlerin boşanamayacağını hükmetti.
Davacı Ercan Yiğit, 26 Mart 2007 tarihinde eşi Derya Yiğit aleyhine Malatya 1. Aile Mahkemesi'ne boşanma davası açtı. Yerel Mahkeme de boşanma davasını tarafların boşanma konusunda anlaştıklarına dair beyanları doğrultusunda kabul etti ve hüküm temyiz edilmeksizin kesinleşti.
Ancak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, boşanma davasıyla ilgili yerel mahkeme kararlarının kanun yararına bozulmasını istedi.
Bunun üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nce, Türk Medeni Kanunu'nun 166/3. maddesinde "Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır" hükmünün yer aldığı anımsatıldı.
Davanın açıldığı tarihte çiftin evliliklerinde henüz 1 yıllık sürenin dolmadığının belli olduğu vurgulanan daire kararında, Medeni Kanun'un 166. maddesindeki, "Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir" ve "Bu hallerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır" şartlarının oluşup oluşmadığının araştırılıp sonucuna göre karar verilmesi istendi.
Kararda, bunun yapılması gerekirken, Medeni Kanun'un 166/3. maddesinde öngörülen 1 yıllık süre şartı gerçekleşmeden, tarafların kabulüne dayanarak boşanmaya karar verilmesinin usul ve yasalara aykırı olduğuna işaret edildi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.