1. HABERLER

  2. Olay Film Bu Cuma Vizyonda
BMOP'tan Aşıklar Bayramı'na DESTEK

BMOP'tan Aşıklar Bayramı'na DESTEK

5. Kars Uluslararası Aşıklar Bayramı'na Birleşmiş Milletler'den destek

A+A-
Kars Belediyesi tarafından organize edilen 5. Kars Uluslararası Aşıklar Bayramı bu yıl, Birleşmiş Milletler Ortak Programı’nın (BMOP), 'Doğu Anadolu'da Kültür Turizmi için İttifaklar' projesi desteği ile gerçekleşecek.
7-10 Mayıs 2010 tarihlerinde gerçekleşecek Festival’e Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden ve dünyanın 100’ü aşkın Aşık katılacak.


2009 yılı içinde UNESCO’nun İnsanlığın Ortak Kültürel Mirası olarak ilan ettiği Aşıklık Geleneği; Türkiye’nin zengin kültürel mirasının çok önemli bir parçasını oluşturuyor. Günümüzde bu geleneği hala tüm canlılığı ile yaşatan illerimizden biri olan Kars’ta Aşıklar Bayramında şehir merkezinde yarışmalarla ve atışmalarla zengin bir program sunulurken Sarıkamış ve Kağızman ilçelerinde de etkinlik programları düzenlenecek.
Kars Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda ve Sarıkamış ve Kağızman’da kahvelerde gerçekleşecek etkinliklerde “Yörelere Göre Hikâye Dalında Yarışma”, “Atışma Dalında Yarışma”, “Dudak Değmez (Leb – Değmez) Dalı Doğaçlama gibi bölümlerde yurt içinden ve dışından gelen Aşıklar sözlü şiiri, müziği ve hikâye anlatımını da kapsayan yeteneklerini katılımcılarla paylaşacaklar.
Ayrıca, BM Ortak Programı kapsamında Aşıklık Geleneğini korunması ve sürdürülmesine katkıda bulunmak amacıyla bir albüm çalışması gerçekleştiriliyor.
“Yaşayan Aşıklık Geleneği Sazın ve Sözün Ustaları Kars Yöresi Aşıkları Geçmişten Günümüze Kars Âşıklık Geleneği” adını taşıyan bu albümün ve âşıklık geleneğinin kuşaktan kuşağa aktarımına önemli katkılar sağlayacağına inanılıyor.
Birleşmiş Milletler Ortak Programı’nın (BMOP), 'Doğu Anadolu'da Kültür Turizmi için İttifaklar' projesi, ulusal ortak Kültür ve Turizm Bakanlığı ve 4 Birleşmiş Milletler kuruluşunun işbirliği ile yürütülüyor. Ortak Program kültürel ve doğal zenginliklerinden yararlanarak Kars’ta turizm sektörünü harekete geçirmeyi hedefliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.