1. HABERLER

  2. BM Anlaştı: İran'a YAPTIRIM YOLDA
BM Anlaştı: İran'a YAPTIRIM YOLDA

BM Anlaştı: İran'a YAPTIRIM YOLDA

BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a karşı uygulayacağı yaptırımlar konusunda 'tamamen anlaşmaya' varıldığı ileri sürüldü.

A+A-
BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a karşı uygulayacağı yaptırımlar konusunda "tamamen anlaşmaya" varıldığı ileri sürüldü.
BM Güvenlik Konseyi görüşmelerine yakın olan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Rus kaynak, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "İran'a yönelik yaptırım önerisi konusunda tamamen anlaşmaya varıldı" dedi.
Kaynak, "Bununla ilgili hiçbir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Bana göre, yaptırım uygulanması konusunda hiçbir zaman da bir sorun olmadı" ifadesini kullandı.
Batılı diplomatlar da, İran'a karşı yeni ve sıkı yaptırımlar getiren yeni karar tasarısının hazır olduğunu ve bugün eklerinin tamamlanıp Konsey'e sunulacağını belirtmişlerdi.
İSTANBUL'DAKİ ZİRVE İRAN DA GÜNDEME GELDİ
İstanbul’da devam eden Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) zirvesi baş döndürücü diplomatik temaslara sahne oldu.
Bir yandan İsrail’in yardım filosuna yaptığı operasyonun yankıları sürerken, diğer yandan da Türkiye hem birçok önemli anlaşmaya imza atıyor hem de İran’ın nükleer programından kaynaklanan sorunun çözümü için çabalarını sürdürüyordu.
Çırağan Sarayı’ndaki zirvenin ikinci gününde İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in de gelmesiyle, Tahran’ın kriz yaratan nükleer programı kulislerde en çok konuşulan konu oldu.
Çünkü, Putin bu sabah Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı ortak basın toplantısında, gün içerisinde İran lideri Ahmedinejad’la görüşebileceğini söyledi.
Zirve kapsamında gerçekleşecek olası bir görüşmede İran’ın nükleer programının da gündeme geleceğini ifade eden Putin, BM Güvenlik Konseyi'nden bu hafta içinde çıkması beklenen yaptırım kararı üzerinde de "pratikte anlaşma" sağlandığını belirtti.
AHMEDİNEJAD: MASADAN KALKARIZ
İstanbul Ceylan Otelde bir basın toplantısı düzenleyen Ahmedinejad ise Türkiye ve Brezilya aracılığıyla imzalanan uranyum takas anlaşmasının ABD için bir fırsat olduğunu, bu fırsatın tekrar etmeyeceğini söyledi.
Ahmedinejad. BM’den İran’a karşı yeni yaptırım kararının çıkması halinde de artık sorunun çözümü için masaya oturmayacaklarını belirtti.
Türkiye ise hem Batı’ya hem de İran’a itidalli hareket etmeleri yönünde çağrısını yineliyor.
YAPTIRIM PAKETİNİN İÇERİĞİ NET DEĞİL
BM Güvenlik Konseyi’nden bu hafta içinde İran’a yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören bir kararın çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak yaptırım paketinin içeriği henüz netlik kazanmadı.
Zira Rusya Başbakanı Putin de bugünkü basın toplantısında, “Alınacak yaptırım kararının aşırı olmaması ve hem İranlı lideri hem de İran halkını zor duruma düşürmemesi gerektiğini” ifade etti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.