1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Meral Akşener, 'İYİ Parti Olarak Psikolojik Bir Harple Karşı Karşıyayız'
Birtaneden Kadına Şiddet ÖNERGESİ

Birtane'den 'Kadına Şiddet' ÖNERGESİ

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, 'Kadına Şiddet Konusu'nu Meclis gündemine taşıdı.

A+A-

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, "Kadına Şiddet Konusu"nu Meclis gündemine taşıdı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, konu ile ilgili olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için bir soru önergesi verdi.

Verdiği önergede, 1991 doğumlu Ebru Caymaz’ın 6 yıl önce evlenerek Urfa Suruç'a yerleşmiş ancak kaçarak evlendiği eşinden, sürekli şiddet gördüğünü belirten Birtane, “Ebru Caymaz, İçinde bulunduğu koşullar ve yaşadığı şiddeti ailesine bildirememiştir. Ne de ilgili bir makama şikayette bulunmaya olanak bulamamıştır. İki çocuk annesi Ebru Caymaz, 5 gün önce eşinden gördüğü şiddet nedeniyle ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştır. Ailesi tarafından Ankara'da bir hastaneye getirilen kadının, maruz kaldığı şiddet sonucunda beyin travması geçirdiği, kolunda kırıklar oluştuğu, kafasının yarıldığı ve vücudunda birçok darp izi olduğu tespit edilmiştir.” dedi.

Ebru Caymaz'ın Ankara'da bulunan ailesinin de maddi zorluklar içinde yaşadığını belirten Birtane, devamlı şiddet gördüğü eşi ile birlikte yaşamak istemediğini anlatan Ebru Caymaz’ın Urfa'da kalan çocuklarının yanına getirilmesini ve kendi ayakları üzerinde durabilmesini sağlayacak bir iş talep etiğini de vurguladı. Caymaz’ın ailesinin ekonomik şartları son derece kısıtlı olduğu için bu durumda ailesinin Ebru Camyaz'a destek olamayacaklarını da altını çizdi.

Ebru Caymaz'ın can güvenliğinin olmadığını belirten Birtane, verdiği önergede ayrıca şu ifadeleri kullandı: Ailesinin kendi olanakları ile can güvenliğini sağlamaya çalıştığı Ebru Caymaz, can güvenliğinin olmadığını ifade ediyor. Çünkü Türkiye, şiddet görmüş kadınları, hastanede, mahkemede ya da şikâyete gittiği bir kurumda öldürülme olaylarını çokça yaşıyor. Kaldı ki Ebru Caymaz çok açık şekilde ölüm tehdidi altında olduğunu söylüyor. Ancak şu ana kadar bu konuda hiç bir girişimde bulunulmamıştır. Kadına dönük şiddet konusunda gerekli önlemlerin alındığını ileri süren hükümet, gördüğü şiddetten ölümden dönen ve eşi tarafından öldürülme korkusu içinde olduğunu söyleyen bir kadının korunması için kılını bile kıpırdatmıyor.

Ebru Caymaz'ın bu durumda, hastaneden çıktıktan sonra evine gönderileceğini, yeniden şiddete maruz kalacağını tahmin etmek zor değil. Onu, evine göndermek, onun hayatına mal olabilecektir. Bu durumda Ebru Caymaz'a yeni bir yaşam imkânı sağlamak gerekiyor. Aksi takdirde bir kadın daha göz göre göre cinayete kurban gidecektir.

Birtane, verdiği önergede Bakan Şahin’in aşağıdaki sorularını da cevaplandırmasını istedi:

1- Olay hakkında başlatılan soruşturma hangi aşamadadır? Eşi tutuklanmış mıdır?
2- Ebru Caymaz'ın koruma talebi hakkında ne yapılmıştır? Ebru Caymaz can güvenliği olmadığını açıkça belirttiği halde neden şu ana kadar koruma verilmemiştir? Öldürülmesi riski karşısında neden önlem alınmıyor?
3- Şu an hastanede güvenlik önlemleri alınmış mıdır? Ailesinin iddia ettiği gibi eşinin ya da eşinin bir akrabası tarafından öldürülme riski karşısında hastanede nasıl tedbirler alınmıştır?
4- Ebru Caymaz hastaneden çıktıktan sonra ne yapacaktır? Hayatına nasıl devam edecektir? Ailesinin ekonomik zorlukları göz önüne alınarak Ebru Caymaz için ne yapılması düşünülüyor? Çocukları için ne yapmayı düşünüyorsunuz?
5- Ebru Caymaz'ın kendi ayakları üzerinde durması için bir imkân sağlanacak mıdır? Kendisinin ve ailesinin ekonomik koşulları göz önüne alınarak, bu koşullarının iyileştirilmesi için kalıcı bir yardım yapılması düşünülüyor mu?
6- Türkiye'de her gün kaç kadın eşinden gördüğü şiddet nedeniyle bir hastaneye başvuruyor? Bu konuda bir araştırma var mıdır? Eğer böyle bir veriye sahip değilseniz, kadınların şiddetten korunmasına dönük önlemler hangi bilgiler çerçevesinde alınıyor?
7- 2012 yılının ilk 9 ayı kaç kadın cinayete kurban gitmiştir?

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.