1. HABERLER

  2. Birtane: Kışlalar Denetime AÇILACAK MI?
Birtane: Kışlalar Denetime AÇILACAK MI?

Birtane: Kışlalar Denetime AÇILACAK MI?

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, şüpheli asker ölümlerini Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın gündemine taşıdı.

A+A-

Şüpheli asker ölümlerini Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a soran BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, "Kışlaların denetime açılmasını düşünüyor musunuz?" diye sordu.

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, şüpheli asker ölümlerini Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın gündemine taşıdı.

Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Birtane, zorunlu askerlik yaptıkları kışlalarda şüpheli bir şekilde ölen Mehmet Çavdar, Turgut Aydoğan, Osman Kulaber ve Serhat Yıldız'ın ölüm olayı hakkında açılan soruşturmaların akıbetini öğrenmek amacıyla, geçen dönem verdikleri önergelere "soruşturmalar devam ediyor" yanıtı verildiğini hatırlattı.

Söz konusu ölümlerin üzerinden 3 yıl geçtiğine dikkat çeken Birtane, "Mehmet Çavdar, Turgut Aydoğan ve Serhat Yıldız'ın ölüm olayları kayıtlara intihar olarak geçerken, Osman Kulaber'in ise ranzadan düşerek hayatını kaybettiği öne sürülmüştür. Asker aileleri ise olayların cinayet olabileceği yönünde iddialarda bulunmuştur" dedi.

Yılmaz'ın bakanlığı döneminde şüpheli biçimde ölen askerlerin isimlerini sayan Birtane, soru önergesinde şunları kaydetti: "Kısa bir zaman önce, TSK tarafından yapılan açıklamaya göre, uyuşturucu bağımlılığı, psikolojik sorunlar ve ekonomik sıkıntılar intihar sebebi sayılmıştır. İntihar eden askerlerin çoğunun, psikolojik sorunları olduğu askeri yetkililerce dile getirilmiştir. Ancak önceki dönem Milli Savunma Bakanlığı görevini yürüten Sayın Vecdi Gönül, bir soru önergesine verdiği cevapta, 'ateşli silahların intiharın en yaygın yöntem olduğu düşünülerek potansiyel intihar riski olan askerlerin, mermili nöbet yerlerinde görevlendirilmediğini ve izinsiz nöbet değişikliği yapılmadığını' ifade etmiştir. Aynı şekilde, intihar etmekte kullanılabilecek silah, ilaç ve benzeri malzemelerin de kontrol altında bulundurulduğunu kaydetmiştir. Bu açıklamaya göre psikolojik sorunları olan askerlere silah verilmediği anlaşılıyor. Diğer tarafta ise şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden askerlerin ölüm sebeplerinin hemen hemen hepsi kayıtlara intihar olarak geçiyor ve askeri yetkililer söz konusu askerlerin psikolojik sorunları olduğu yönünde bilgiler veriyor. Bu yönüyle açıklamalar açık çelişkiler içeriyor ve ailelerin olayların cinayet olabileceği yönündeki iddialarına güç katıyor."

Şüpheli asker ölümleriyle ilgili olarak yetkililerden gelen açıklamaların çelişkili olup olmadığını Bakan Yılmaz'a soran Birtane, "Kışlaların denetime açılması düşünülüyor mu?" diye sordu.

"Psikolojik sorunları olduğu bilinen askerlere silah verilmediği doğru değil midir?" diye sorun Birtane, şu sorulara da yanıt verilmesini istedi:

"Eğer askerin psikolojik sorunları olduğu, askeri yetkililer tarafından bilinmediği için kendisine ateşli silah teslim ediliyorsa, intihar ettiği söylenen askerin psikolojik sorunları olduğu aynı gün nasıl askeri yetkililerce söylenebiliyor?

Mehmet Çavdar, Turgut Aydoğan, Osman Kulaber ve Serhat Yıldız'ın ölüm olayları hakkındaki soruşturmalar sonuçlanmış mıdır? Sonuçlanmışsa, soruşturmaların neticesi ne olmuştur? Hala devam ediyorsa soruşturmaların bu kadar uzun sürmesinin sebebi nedir?

Söz konusu 20 soruşturma kapsamında kaç asker ya da yetkili yargılanmıştır?

Üzerinden 3 yıl geçen Mehmet Çavdar, Turgut Aydoğan, Osman Kulaber ve Serhat Yıldız'ın otopsi raporu aileleri ile paylaşılmış mıdır? Otopsi raporlarının sonucu ayrı ayrı olmak üzere nedir?

Otopsi raporlarında ailelerin şüphelerini haklı gösterecek her hangi bir hususa rastlanmış mıdır? Aileler otopsi raporlarının bağımsız doktorlar tarafından hazırlanmadığını ve bu nedenle güvenilir olmadığını öne sürüyor. Bu iddialarla ilgili ne söyleyebilirsiniz?

Bu şüphelerle hazırlanan otopsi raporları sonucunda, ölüm olayının kesinlikle intihar olduğu söylenebilir mi? Kapsamlı bir idari ve adli soruşturma yapılması neden sağlanamıyor?"

İlgili Haber

Emeklilik ve yıpranma payına ilişkin kanun teklif

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, TBMM Başkanlığı’na çalışanların emeklilik ve yıpranma payındaki iyileştirmeleri içeren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına dair kanun teklifi sundu.

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, TBMM Başkanlığı’na 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına dair kanun teklifi sundu. 10 Ocak 2013 tarihinde Genel Kurul'da kabul edilen değişiklikle, gazetecilere, görev yaptıkları süreler için yıpranma hakkı (fiili hizmet zammı) verildiğini hatırlatan Birtane, bu değişikliğe göre gazetecilerin daha erken emekli olabileceğini belirtti. Bu değişiklikle olumlu bir düzenlemenin hayata geçirilmiş olmakla beraber, hayati tehlike riski olan iş alanlarında çalışanların ayın kapsama alınmamasının, benzer bir çalışmanın yakın zamanda hayata geçirilmesini kaçınılmaz kıldığını ifade eden Birtane, madencilik sektörünün, en zor ve riskli sektörlerin başında geldiğine dikkat çekti.

Bu sektörde çalışanların hayati tehlike dahil pek çok anlamda risk altında görev yaptığını kaydeden Birtane, “Son zamanlarda madencilik sektöründe yaşanan iş kazaları toplum olarak üzüntüyle izlenmektedir. Madencilik sektöründe görev yapan maden mühendisleri ve maden işçileri yaptıkları işin gereği olarak genç yaşlarda sağlık sorunları yaşamakta ve yaşam kaliteleri düşmektedir. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar sorunun ciddiyetini ortaya koymaktadır. Meskun mahalden uzakta, dağ başlarında, yerin metrelerce altında görev yapan maden mühendisleri ve maden çalışanları aileleriyle birlikte çok zor koşullarda mücadele etmektedir. Halen yeraltında çalışanlara emeklilik yaş haddi 55 olarak uygulanmakta ancak bu yaş yapılan işin zorluğu ile eğerlendirildiğinde yetersiz kalmaktadır. Madencilik sektöründe yerüstünde çalışanlar da oldukça zor koşullarda görev yapmalarına rağmen yıpranma payı hakkını hiç kullanamamaktadırlar. Yeraltında çalışanlar için 55 olan emeklilik yaş haddini aşağı çekmek, yerüstünde çalışanlar için ise hak ettikleri yıpranma hakkının verilmesi, kamu vicdanını rahatlatacak bir sonuç olacaktır” ifadelerinde bulundu.

Madde 1- Yeraltında çalışan işçilerin emeklilik yaş haddi, yapılan işin zorluğu göz önüne alınarak 50 olması sağlanmıştır.

Madde 2- Yerüstünde çalışanlar için ise hak ettikleri yıpranma hakkının verilmesi sağlanmıştır.

Madde 3- Yürürlük maddesidir.

Madde 4- Yürütme maddesidir, şeklindeki madde gerekçelerini sıralayan Birtane’nin TBMM Başkanlığı’na sunduğu 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Kanun Teklifi’nin maddeleri ise şöyle:

Madde 1- 28. maddede yer alan “yaş şartı 55 olarak uygulanır” ibaresi “yaş şartı 50 olarak uygulanır” şeklinde değiştirilmiştir.

Madde 2- 40. maddenin ikinci fıkrasında yer alan tabloya aşağıdaki sıra eklenerek, aynı maddenin üçüncü fıkrasında yer alan “Tablonun (10) numaralı sırasında yer alan sigortalılar için bu fıkradaki süre sınırı uygulanmaz” cümlesi, “Tablonun (10) ve (19) numaralı sırasında yer alan sigortalılar için bu fıkradaki süre sınırı uygulanmaz” şeklinde değiştirilmiş ve (15) numaralı sırdan sonra gelmek üzere, “(19) Yerüstü maden ocakları 90” ibaresi eklenmiştir.

Madde 3- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 4- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.