1. HABERLER

  2. KENT HABERLERİ

  3. Birtane, Dolmuşçuları 'Bakan'a SORDU
Birtane, Dolmuşçuları Bakana SORDU

Birtane, Dolmuşçuları 'Bakan'a SORDU

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a Kars'ta ki dolmuşçuların sorunlarını içeren soru önergesi verdi.

A+A-

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafında yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na dolmuşçuların sorunlarını içeren soru önergesi verdi.

Birtane şunlara değindi: “Kars ili şehir merkezi-sanayi istikametinde, 2000 yılında yapılan ihale ile 7 dolmuşa çalışma izni veriliyor. Daha sonra güzergahta, Kafkas Üniversitesine bağlı fakültelerin açılmasından dolayı aynı dolmuş hattına 10 dolmuş daha dahil ediliyor. Ancak açılan fakültelerin Kafkas Üniversitesi Kampüsüne taşınması ile söz konusu 10 dolmuş iş yapamaz hale geliyor. Şu anda aynı hatta çalışmaya devam eden dolmuşçular, yolcu bulamadıklarını ve bundan dolayı vergi borçlarını bile ödeyemediklerini anlatıyor. Diğer bir iddiaya göre ise Kars Belediyesi mevcut dolmuşçuların iş yapamamasına aldırış etmeden, ihaleler açarak yeni dolmuş hattı çıkarıyor. Dolmuşçular belediyenin bu uygulamasının hizmet amaçlı olmayıp, kâr amaçlı olduğunu öne sürüyor. Diğer bir iddiaya göre ise belediye meclis üyelerinin hatları, en işlek istikametlere aktarılmış. Kars merkezde çalışan çoğu dolmuşçu bu durumdan şikayetçidir. Mevcut durumda büyük bir adaletsizlik olduğunu dile getiren dolmuşçular, dönüşümlü bir sistemin kurulması durumunda bu mağduriyetin büyük oranda ortadan kalkacağını ifade diyor. Yine aynı şekilde, Kars merkezde, Yeni Otogar-Doğum Evi hattında 7 dolmuş çalışıyor. Ancak burada çalışan dolmuşçular, geçimini sağlayacak kadar kazanç elde edemediklerini ileri sürüyor. Bu güzergahta bulunan Doğum Evi ise kısa bir süre sonra yeni hizmet binasına taşınacak. Bu durumda da hatta çalışan dolmuşçular taşıyacak yolcu bulamaz hale gelecek. İddialara göre, bazı hatlarda dolmuşçular yolcu yoğunluğu nedeniyle taşıtlarını büyük otobüslere çevirmiş. Ama diğer taraftan birçok dolmuşçu ise yolcu bulamıyor. Bu durum hat paylaşımında adil davranılmadığını gösteriyor. Yeni Otogar- Doğum Evi hattında çalışan dolmuşçular Doğum Evinin taşınacağı yeni hatta çalışmayı talep ediyorlar.

Kars’ta çalışan dolmuşçular, benzer sorunlarını bir çok kez dile getirmiş ve ilgili makamlara başvurmuşlarıdır. Başvurularda öne çıkan talep, belediyenin ihale yapmayı durdurması, hatlarda iş yapamaz durumda olan dolmuşların işlek hatlara kaydırılması ve bütün dolmuşçuların dönüşümlü çalışmasını sağlayacak bir sistem oluşturulması olmuş. Ancak sorunun çözümüne dönük tek girişim bulunmuyor.

Dolmuşçular, bu çerçevede sorunlarına karşı duyarlılık bekliyor ve mevcut adaletsizliğin bir an önce giderilmesini talep ediyorlar.

Bu bağlamda;

1-Sorun size intikal etmiş midir? Sorunun çözümü için bir girişiminiz olmuş mudur?

2-Mevcut dolmuşlar iş yapamaz halde iken belediye neden yeni ihaleler açıyor? Belediyenin meclis üyelerine ait dolmuşları işlek hatlara kaydırdığı iddiaları konusunda bir inceleme yapılmış mıdır?

3-Yolcuların az olduğu hatlardan diğer yoğun hatlara dolmuş aktarımı yapılması ve dönüşümlü bir sisteme geçilmesi düşünülüyor mu?

4-Durumdan anlaşıldığı üzere ilde çalışan dolmuşçuların büyük çoğunluğu ekonomik olarak büyük sıkıntılar yaşıyor. Bu durum, hatların adil paylaşımının sağlanmayışından kaynaklanıyor. Dolmuşçuların sorunlarını tümden çözmek için ne yapmayı düşünüyorsunuz? Bir projeniz var mıdır?”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.