1. HABERLER

  2. Olay Film Bu Cuma Vizyonda
Beyaz Eşya Dağıtan 'Vali'ye CEZA

Beyaz Eşya Dağıtan 'Vali'ye CEZA

Seçimden önce beyaz eşya yardımı dağıtan ve AK Parti yandaşlığıyla suçlanan Vali Mustafa Yaman, Yargıtay tarafından 7 ay 15 gün hapse mahkum edildi.

A+A-
Seçim yardımı dağıtan valiye hapis ve memuriyetten men cezası geldi.
Seçimden önce beyaz eşya yardımı dağıtan ve AK Parti yandaşlığıyla suçlanan Vali Mustafa Yaman, Yargıtay tarafından 7 ay 15 gün hapse mahkum edildi. Memuriyetten men cezası da alan valiyi dolaylı af kurtardı.
YARGITAY, yerel seçimlerden önce Tunceli’de vatandaşlara yapılan ‘beyaz eşya’ yardımı nedeniyle dönemin Tunceli Valisi olan Giresun Valisi Mustafa Yaman’ı 7 ay 15 gün hapse mahkum etti. Dolaylı af olarak bilinen hükmün açıklanmasının geri bırakılması sayesinde hapse girmeyecek olan Vali Yaman, 5 yıl içinde yeni bir suç işlemezse cezadan kurtulacak.
Yargıtay 8. Ceza Dairesi’ndeki davanın dünkü duruşmasına Yaman’ın avukatı Vedat Pehlivan katıldı. Pehlivan, olayın “siyasi amacı olmadığı, seçmenlerin iradesini yanıltmaya yönelik bir durumun olmadığını” söyledi.
‘Hükümetin tasarrufu’
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının oluşumunda değişik siyasi görüşlere sahip kişilerin yer aldığını, kararların bir kesime kanalize olmasının mümkün olamayacağını savunan Pehlivan, “Bu, valinin iradesiyle olan bir durum değildir. Bu tamamen hükümetin tasarrufudur. Valilerin engellemesi söz konusu değildir. Yardımların o dönemde artırılması sistemin sorunudur” dedi. Yüksek Seçim Kurulu’nun kararının ardından yardımların durdurulduğunu, YSK kararından sonra basında yer alan görüntülerin arşiv kayıtları olduğunu savunan Pehlivan, YSK kararınında “yardımların yasaya uygun devam ettirilmesi” yönünde olduğunu kaydetti.
Kararı açıklayan Başkan Serpil Çetinkol, Yaman’ın üzerine atılan suçun sabit görüldüğünü belirterek, Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkında Kanun uyarınca 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına, oy birliğiyle karar verildiğini açıkladı.
Temiz sicil kurtardı
Çetinkol, Yaman’ın geçmişi, duruşmadaki olumlu hal ve tavırları ile bir daha suç işlemeyeceği yönündeki kanaat doğrultusunda verilen cezada indirime gidildiğini belirterek, Yaman’ın 7 ay 15 gün hapse mahkum olduğuna hükmettiklerini kaydetti. Daire, Yaman’ın siyasi ve medeni haklardan yasaklanmasına da karar verdi. Daire, Vali Yaman’ın bir daha suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluştuğu için Yaman hakkında verilen hükümlerin açıklanmasının geri bırakılması kararı aldı. Vali Yaman, 5 yıl içerisinde aynı suçu işlemediği takdirde verilen hükümler ortadan kalkacak.
5 milyonluk beyaz eşya dağıttı
Tunceli’de 29 Mart yerel seçimler öncesinde parası Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan karşılanmak üzere ‘Her eve bir beyaz eşya’ kampanyası düzenleyen Vali Yaman hakkında Yüksek Seçim Kurulu, iki kez yardımların durdurulmasını istedi. Ancak toplam 5 milyon liralık beyaz eşya yardımlarının devam etmesi üzerine YSK, savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.