1. HABERLER

  2. KENT HABERLERİ

  3. Berfo Ana'yı Göle'ye UĞURLADILAR!
Berfo Anayı Göleye UĞURLADILAR!

Berfo Ana'yı Göle'ye UĞURLADILAR!

Cumartesi Anneleri/İnsanları Berfo Ana'yı Galatasaray Meydanı'ndan 'Unutmadın, unutmayacağız' sözüyle uğurladı.

A+A-

Cumartesi Anneleri/İnsanları Berfo Ana'yı Galatasaray Meydanı'ndan "Unutmadın, unutmayacağız" sözüyle uğurladı.

Yaşamının son 33 yılını gözaltında kaybedilen oğlu Cemil Kırbayır'ın akıbetini sorarak geçiren Berfo Kırbayır için, yıllardır oğlu ve diğer kayıplar için adalet aradığı Galatasaray Meydanı'nda cenaze töreni gerçekleştirildi.

İHD İstanbul Şubesi ve Cumartesi Anneleri, yaşamının son 33 yılını gözaltında kaybedilen oğlu Cemil Kırbayır'ın akıbetini sorarak geçiren Berfo Kırbayır için, yıllardır kayıpların hesabının sorulduğu Galatasaray Meydanı'nda tören düzenlendi.

Berfo Ana olarak bilinen Cumartesi Annesi Berfo Kırbayır için düzenlenen törene BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, sanatçı Ferhat Tunç, Eski DTP Milletvekili Akın Birdal'ın yanı sıra çok sayıda insan hakları savunucusu ve yurttaş katıldı. Kırmızı karanfillerle Berfo Ana'nın fotoğraflarının yanı sıra Cemil Kırbayır'ın da fotoğrafları taşındı. Berfo Ana'nın ailesinin törende güçlükle ayakta durduğu gözlendi. Törende kayıp yakınları söz aldı.

'Taşıyacağın resmi biz taşıyacağız'

Kayıp yakını Hanım Tosun, "Berfo Ana'nın mücadelesini sonuna kadar götüreceğiz. Eli kanlı olanları bulup yargının önüne çıkarana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Berfo Ana'ya söz veriyoruz ki kayıplar sahipsiz değildir hesabını soracağız" dedi. Kaybedilen Kenan Bilgin'in kardeşi İrfan Bilgin ise, "Bir ülke düşünün ki insanları oğlunun kemiklerine razı ediliyor" dedi. Bilgin, Berfo Ana'ya seslenerek, "Taşıyacağın resmi biz taşıyacağız, yüzüne tüküreceğin insanların yüzüne biz tüküreceğiz" diye konuştu.

Nurettin Yedigöl'ün kardeşi Muzaffer Yedigöl de, Berfo Ana'yı kaybetmekten dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Başbakan'ın Berfo Ana'ya oğlunun kemiklerini bulma sözünü anımsattı. Yedigöl, Başbakan'a seslenerek "Diğer kayıpları bulmak için de diğer annelerin ölmesini mi bekliyorsun? 'Oğlumun kemiklerini bulmadan beni gömmeyin' demişti şimdi onu nasıl gömeceğiz?" diye sordu.

Berfo Ana'nın kızı Fatma Kırbayır ise, "Annemin vasiyeti yerine gelmedi. Anam 'yavrum yavrum' diye yandı. Başbakan bunu duymuyor mu? Yetkililer bunu duymuyor mu? Benim kardeşimin kemiklerini verin bana" diyerek feryat etti.

'Oğlunun mezarında gözyaşı dökme hakkı elinden alındı'

Oğlu Mikail Kırbayır da, annesinin, oğlunu bulmak için verdiği mücadeleye işaret ederek, "Bu onurlu mücadele maddi kazanç değil, adaleti arama mücadelesiydi. Berfo Ana hesaplaşmak istedi ne yazık ki gücü yetmedi hesabı mahşere kaldı. Bu ananın oğlunun mezarında 2 gözyaşı dökme hakkını elinden aldılar" diye konuştu.

Törenin ardından Berfo Ana'nın cenazesi Üsküdar'daki Şakirin Camisi'ne götürüldü. Dini vecibeleri yerine getirildikten sonra Berfo Ana'nın cenazesi defnedilmek üzere Ardahan'ın Göle ilçesine uğurlanacak.

Haberin devamı

Berfo Ana Son Yolculuğuna Uğurlandı

Berfo Kırbayır, Ardahan'ın Göle ilçesindeki Okçular köyünde toprağa verildi. Ardından, "Cemilinin cenazesini göremeden gittin" diye ağıt yakıldı.

Oğlu Cemil Kırbayır gözaltında kaybedilen ve ömrünün 33 yılını oğlunu aradıktan sonra 105 yaşında hayatını kaybeden Berfo Kırbayır, bugün toprağa verildi.

Berfo Kırbayır için ilk tören dün Galatasaray Meydanı'nda düzenlendi. Bu törenin ardından Karacaahmet'teki Şakirin Camisinde cuma namazının ardından Berfo Kırbayır için cenaze namazı kılındı. Namazın ardından cenaze, yakınları tarafından toprağa verilmek üzere karayolu ile Ardahan'ın Göle İlçesi'ne getirildi.

Bugün öğlen satlerinde Göle İlçesi'ne otobüsle getirilen Berfo Kırbayır'ın cenazesi, sabah erken saatlerde belediye işçileri tarafından çevresi temizlenen ve geniş güvenlik önlemi alınan Kubilaybey Camisi'nin avlusuna konuldu.

Kırbayır'ın çocukları Fatma Gülmez, Yıldız Çam ve Mikail Kırbayır tabutun başında, "Cemilinin cenazesini göremeden gittin" diye ağıt yaktı.
Öğlen namazının ardından Berfo Kırbayır için memleketi Göle'de ikinci kez cenaze namazı kılındı.

Göle Müftüsü Yavuz Yıldız'ın kaldırdığı cenaze namazına, AKP Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Göle Kaymakamı Fatih Özdemir, BDP Ardahan İl Başkanı Akif Yılmaz, BDP Göle İlçe Başkanı Akif Tekin, Göle Kültür Dayanışma Dernek Başkanı Kurbani Demir, Berfo Ana'nın çocukları, torunları ve yakınları ile Kars Devrimci 78'liler Derneği üyeleri katıldı.

Cenaze namazının ardından Berfo Kırbayır'ın tabutu cenaze aracına konularak iki kilometre uzaklıktaki Okçular Köyü'ndeki mezarlığa götürülürken, aracın arkasından giden kalabalık "Berfo Ana söz sana Cemil'i bulacağız", "Cemil Kırbayır ölümsüzdür", "Anaların öfkeleri katilleri boğacak" sloganlarını attı.

Galatasaray'da ikinci kez anıldı

Cumartesi Anneleri/İnsanları, Cuma günkü törende, Berfo Ana'yı onun mücadelesini kaldığı yerden sürdürmeye verilen sözlerle uğurlanmıştı.

Bugün de aynı meydanda Cumartesi eylemi için toplanan Cumartesi Anneleri/İnsanları, Galatasaray Meydanı'ndaki 413. buluşmalarında Berfo Ana'ya "kayıpları bulana dek buradayız" sözü verdi.

En son mide kanseri teşhisi konulan ve yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları bulunan Berfo Kırbayır, Perşembe günü saat 05.00'te İstanbul İçerenköy'deki evinde hayatını kaybetmişti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.