1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. MİT Yasası TBMM'de Kabul EDİLDİ
Belediye Başkanı Görevden ALINDI

Belediye Başkanı Görevden ALINDI

Van'ın Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler, İçişleri Bakanlığı'nın istemi ile Danıştay tarafından görevinden alındı.

A+A-

Van'ın Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler, İçişleri Bakanlığı'nın istemi ile Danıştay tarafından görevinden alındı. Karara tepki gösteren Başkaleliler ise, düzenledikleri yürüyüş ile bakanlığı protesto etti.

 

Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler, İçişleri Bakanlığı kararı ile görevinden alındı. Ankara'da 2006'da bir PKK'li için verilen mevlitte yaptığı konuşmadan dolayı hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "örgüt propagandası yapmak" iddiası ile açılan davada 10 ay hapis cezasına çarptırılan ve bu cezası Yargıtay'ca onanan, Güler'in görevden alınması için İçişleri Bakanlığı Danıştay 8. Dairesi'ne başvurdu. Danıştay 8. Dairesi de, seçme ve seçilmeyi düzenleyen "2839 sayılı yasasının 11.maddesi 1.fıkrası e bendini" gerekçe göstererek Güler'in belediye başkanlığı görevini yürütme yeterliliğini yitirdiğine hükmetti.

Güler'e tebliğ edilen Danıştay'ın kararında şu ifadelere yer verildi: "İhsan Güler'in örgüt propagandası yapmak suçu nedeniyle yargılandığı Ankara 11.Ağır Ceza Mahkemesinin 24.9,2008 tarih ve E2007/56.K.2000/222 sayılı karar ile 10 ay hapis ve TCK 53/1-3 maddelerinin uygulanmasıyla cezalandırıldığı ve kararın Yargıtay kararıyla onandığı bu ceza nedeniyle belediye başkanının 2839 sayılı yasasının 11.maddesi 1.fıkrası e bendi uyarınca yeterliliğini yitirmiş bulunduğu anlaşılmaktadır."

Başkaleliler belediye önünde toplandı

Kararın duyulmasının ardından Başkaleliler ise Başkale Belediyesi önünde toplandı. Belediye binasına ise siyah bez ve "İrademize kelepçe vuramazsınız" pankartı asıldı. Belediye önünde toplanan kitle, Güler ve Başkale İlçe Başkanı Derviş Polat ile birlikte ilçe merkezine yürüyerek oturma eylemi gerçekleştirdi.

'Hükümetin politikası ters tepti'

Oturma eylemi sırasında söz alan Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler, Ankara'da 2006'da bir HPG'linin mevlidine katıldığı için ceza aldığını, ama AKP'nin TRT 6 üzerinden mevlit verdiğini belirterek, kendisine verilen cezayla AKP'nin ne kadar tutarsız olduğu ortaya çıktığını belirtti. AKP'nin, belediye başkanlarını ve Kürt siyasetçilerini tutuklayarak, Kürt hareketini tasfiye etmeyi düşündüğünü, ancak hükümetin bu politikasının ters teptiğini halkın daha fazla partisine sahip çıktığını ifade eden Güler, "Biz buraya AKP değil halk getirdi ancak halk götürür. Bu cezalar bizi geriletmez tam tersine büyütür, öfkemizi daha büyütecektir" dedi.

BDP Başkale İlçe Başkanı Derviş Polat ise, Güler'in görevden alınmasının siyasi ve keyfi bir karar olduğunu ifade ederek, "AKP ve zihniyetinin bu halkın iradesiyle seçilen belediye başkanımızı görevden alınmasını bu halkın iradesine karşı yapılan ve AKP hükümetinin yaptığı en büyük ahlaksızlık ve saygısızlık olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından kitle 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eyleminin ardından kitle, "Başkanımıza uzanan eller kırılsın","Baskılar bizi yıldıramaz" şeklinde sloganlar atarak, yeniden Başkale Belediyesine kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından Hakkari- Van yolunu bir süre trafiğe kapatan kitle, daha sonra dağıldı.

Kararın duyulmasının ardından, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer de Başkale'ye git

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.