1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aysel Tuğluk Tutuklandı!
BDPli Vekile 8 yıl 9 ay HAPİS CEZASI

BDP'li Vekile 8 yıl 9 ay HAPİS CEZASI

BDP'li milletvekili Sebahat Tuncel hakkında PKK üyesi olduğu gerekçesiyle 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

A+A-

BDP'li milletvekili Sebahat Tuncel hakkında PKK üyesi olduğu gerekçesiyle 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Tuncel'e yurt dışına çıkış yasağı kondu. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Tuncel bu davada tutuklu yarngılanırken milletvekili seçilmiş ve tahliye edilmişti.

PKK üyeliği suçlamasıyla açılan davada tutuklu iken 22 Temmuz 2007 seçimlerinde İstanbul'dan bağımsız milletvekili seçilen Tuncel, seçimden sadece 2 gün sonra, 24 Temmuz'da tahliye edilmişti. Tuncel tahliye olduğunda 8 aydır tutuklu yargılanıyordu.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuncel'in mazbatasını almasını tahliye için yeterli görmüştü. Mahkeme, tahliye gerekçesini ilk önce "milletvekili dokunulmazlığını" düzenleyen Anayasa'nın "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" şeklindeki 83. maddesi hükmüne dayandırmıştı.

Ancak daha sonra Başsavcılık mahkemeye başvurarak bu maddenin devamında yer alan "seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasa'nın 14. maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır" düzenlemesi doğrultusunda tahliye gerekçesinin değiştirilmesini istedi. Mahkeme de tahliye gerekçesini "kaçma şüphesinin kalmadığı" biçiminde değiştirmişti

Haberin Uzantısı

Tuncel: Rezil Bir Karardır

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, “Bu davadan cezaevinde yattım. 5 yıldır bekletiyorlar. Başbakan Erdoğan’ın talimatından sonra bitirdiler. Siyasi bir karardır. Devlet düşman hukuku uyguluyor” dedi.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakkında verdiği 8 yıl 9 ay hapis cezasını eğerlendirdi.

Tuncel, hakkında açılan davanın cezaevine girmesine neden olan dava olduğunu ve kararın 5 yıldır bekletildiğini ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yargıyla görüştük gereğini yapacaklar” sözünden sonra acele bir şekilde kararın verildiğini söyledi. Karara sert tepki gösteren Tuncel, “Bu siyasi bir karardır. Düşman hukuku uyguluyor devlet. Başbakan yargıya talimat verdik dedi yargı da gereğini yapmış. Kendi hukuki kurallarını bile zorlayarak karar aldılar” dedi.

‘Rezil bir karar’

Kararın, AKP hükümetinin Kürt sorununa yaklaşımı olduğunu söyleyen Tuncel, kararın Kürtlere yönelik bir uygulama olarak yorumlanması gerektiğinin altını çizdi.

Tuncel, “8 bini aşkın arkadaşımız zaten cezaevindedir. Dışarıda olanlara da bu tür baskı uyguluyorlar. Bizim açımızdan mücadele sürecek. Skandal karar ile yetinmemişler bir milletvekiline yurtdışı yasağı uyguluyorlar. Böyle rezil bir karardır” dedi. Tuncel, hukuk kurallarının uygulanması durumunda dahi beraat etmesi gereken bir davadan ceza aldığını belirterek, cezaevinden çıktıktan sonra bu davadan dolayı dokunulmazlık almadığını yargılamanın sürdüğünü söyleyerek, diğer milletvekilleri için de böylesi sürecin başlatılabileceğine işaret etti. Tuncel ayrıca hukuki sürecin bitmediğini gerekli itirazları yapacaklarının altını çizdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.