1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Meral Akşener, ‘Başkasının Yazdığı Senaryoya Figüran Olmayacağız’
BDP'nin Anayasa Çalıştayı BAŞLADI

BDP'nin Anayasa Çalıştayı BAŞLADI

BDP'nin anayasa taslağı çalışmaları kapsamında organize ettiği 'Anayasa çalıştayı' Diyarbakır'da başladı.

A+A-
BDP'nin anayasa taslağı çalışmaları kapsamında organize ettiği 'Anayasa çalıştayı' Diyarbakır'da başladı.
Çalıştayın açılışında konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bütün inançların, kimliklerin, grupların kendini demokratik bir şekilde ifade edeceği bir anayasa taslağı hazırlayacaklarını belirterek, taslak için DTK'nin çalışmalarını esas alacaklarını söyledi.
BDP, 2011genel seçimleri öncesi hazırlayacağı anayasa taslığı çalışmaları kapsamında "Sivil ve demokratik anayasa yolunda temel perspektifleri somutlaştırmak" adıyla düzenlediği ve bir gün sürecek olan "Anayasa çalıştayı" Sümerpark Sosyal Hizmetler Kompleksi 1. Salonu'nda başladı. Çalıştaya BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Vahap Coşkun, Hukukçu Yücel Sayman, Katılımcı Anayasa Hareketi'nden Ayhan Bilgen, Gazeteci Filiz Koçali, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Sekreteri Kemal Bülbül, BDP'li Van Belediye Başkanı Av. Bekir Kaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata'nın yanı sıra hukukçular katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'deki en ilerci ve en özgürlükçü katılımcı bir yöntemle bir anayasa taslığı hazırlama çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, gerçekleştirilecek iki günlük anayasa çalıştayının da bu taslağa katkı sunacağını söyledi.
“TÜRKİYE’DE HİÇBİR ANAYASA OLAĞAN KOŞULLLARDA YAPILMADI”
Türkiye'de yeni bir anayasa arayışı devam ederken, BDP olarak nasıl bir anayasa istediklerini tartışacaklarını belirten Demirtaş, "Türkiye ilk defa halkın içinde olduğu ve olağan koşullarda bir anayasa yapma tartışma fırsatı yakaladı" dedi. Bugüne kadar Türkiye'de hiçbir anayasanın olağan koşullarda yapılmadığını belirten Demirtaş, "Aslında toplumsal sözleşmesi halkın devlet hukukunu belirleyen bu en üst hukuk normu, 81 yıl boyunca normal koşullarda yapılmaması Türkiye için büyük kayıptır" dedi. Anayasaların en temel amacının toplumların sorunlarını çözmek olduğunu söyleyen Demirtaş, Türkiye'de tersi bir durumun yaşandığının anayasanın daha çok sorunları örtbas etmeye yönelik olduğunu belirterek, referandum ortaya çıkan sonuçların halkın yeni ve sivil bir anayasa isteğini ortaya koyduğunu söyledi.
DTK’NİN ÇALIŞMALARI ESAS ALINACAK
"Türkiye'deki tüm dinamikleriyle çağdaş bir anayasa yapmak hepimizin boyun borcudur" diyen Demirtaş, "Eğer diğer dönemlerdeki anayasalardan farklı olacaksa halkın bire bir katılımının esas alınması gerekiyor" dedi. BDP olarak hazırlayacakları sivil demokratik anayasa taslağının Türkiye'de demokratik anayasa açısından temel kaynak olacağını belirten Demirtaş, diğer partiler tarafından hazırlanan anayasa taslağı ve daha önce gerçekleştirilen kimi çalışmalardan yaralanacaklarını, özellikle DTK'nin bu konuda yürüttüğü ve yürüteceği çalışmaları esas alacaklarını söyledi. "Bizim bazıları gibi kırmızı çizgilerimiz yoktur" diyen Demirtaş, BDP'nin tek çizgisinin ırkçı demokratik olamayan bir anayasa karşı çıkmak olduğunu belirterek "Karşı çıktığımız tek çizgi ırkçı, kimlikleri inançları inkar eden anayasaya karşı çıkıyoruz. Biz bütün inançların kimliklerin grupların kendini demokratik bir şekilde ifade edeceği bir anayasa taslağı hazırlıyoruz. Bu taslakta özerklik inançlar kimlikler yer alacak" dedi.
Bugün sona erecek olan olan çalıştay "Din ve vicdan hürriyeti" başlıklı oturumu ile devam ediyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.