1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tunceli'de Yeni Doğmuş Dağ Keçileri
BDP: Ön Şart Yok Tam MÜTABAKAT

BDP: Ön Şart Yok Tam MÜTABAKAT

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Anayasa Hazırlık Komisyonu'na Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın isimlerini bildird

A+A-

BDP, Anayasa Hazırlık Komisyonu'na Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ile katılıyor; Beştaş, ''Anayasa süreci artık resmen başlamış oldu" dedi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Anayasa Hazırlık Komisyonu'na Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın isimlerini bildirdi.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile yaptıkları görüşme sonrası anayasa çalışmalarının resmen başladığını açıkladı.
"Bakanlarla Anayasa sürecini konuştuk. Geniş bir tartışma ortamı bulduk. Anayasa'nın içeriğini dair ön şartsız bir yaklaşım olması gerektiğini belirttik. Şu an önemli olan nasıl bir süreçle yönetileceğimiz. Biz bu katılım yönteminin adının konmasını da istiyoruz."

AKP-BDP Görüşmesinde Tam Mütabakat

AKP-BDP görüşmesine Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve BDP'den Ayla Akat Ata, Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani, Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ile parti meclisi üyeleri Büşra Ersanlı ve Ayşegül Devecioğlu katıldı.

Beştaş gazetecilere "Hazırlık sürecine Meclis'te gurubu bulunmayan siyasi partilerin, odaların ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) da katılacağı bir Anayasa öneriyoruz. Bu fikrimizi de paylaştık. Yeni anayasanın halkın istemlerini içermesi hayati önem taşıyor. Bu süreç şeffaf olarak yönetilmeli" dedi.

"BDP olarak şöyle önerimiz var: Kimlerin katılacağı, hangi yöntemlerle katılacağı, takvim sürecinin kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir. Bir husus da kadınların meclis uzlaşma komisyonunda temsil edilmemesi. Cinsiyet kotasının konulması ve bu temsilin sağlanması gerekiyor."

"Partimize yönelik baskısal anlamdaki saldırıların sayısını tutamıyoruz. Yine her gün binlerce tutuksuz dava görülüyor. Anayasayı tartışma konusunda ciddi bir ortam sıkıntımız var. Bu uzlaşma konusunda gösterilen gayretlerin toplumsal barış konusunda da gösterilmesini istiyoruz. Anayasa tartışmaları toplumsal barış ihtiyacına cevap vermelidir.''

Beştaş ayrıca, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü engelleyen kanunların kaldırılması gerektiğini belirtti, "Her gün ölümlerin olduğu bir ortamda yeni bir anayasa tartışmaları zor. Ön şart yok. Ancak anayasal sürecin sağlıklı işlemesi için bunların paralel yürütülmeli" dedi.

"Türkiye ilk sivil anayasasını yapacak"

AKP'den Çelik görüşme sonrasında ''Türkiye 1924'den beri ilk sivil anayasasını yapacaktır. Pek çok konuyu konuştuk. Yeni anayasa ile ilgili olarak uzlaşma komisyonunun tam şartsız olarak toplanması konusunda mutabık olduk. Herhangi bir ön şart söz konusu değildir'' dedi.

Anayasa Komisyonu'nda AKP'den Mehmet Ali Şahin, Ahmet İyimaya, Mustafa Şentop; Cumhuriyet Halk Partisi'nden Süheyl Batum: Rıza Türmen, Atilla Kart; Milliyetçi Hareket Partisi'nden Faruk Bal, Tunca Toskay, Oktay Öztürk yer alıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.