1. HABERLER

  2. İran Bugün PJAK'lı 5 Kürt'ü İDAM ETTİ
BDP Lideri: Tavrımız CHP'ye BENZEMEZ

BDP Lideri: Tavrımız CHP'ye BENZEMEZ

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Samsun'da Ahmet Türk'e yönelik saldırıyı sert bir dille kınadı.

A+A-
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Samsun'da Ahmet Türk'e yönelik saldırıyı sert bir dille kınadı.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Samsun’da Ahmet Türk’e yönelik saldırıyla ilgili Meclis’te açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Muş’un Bulanık ilçesinde gönüllü köy korucularının saldırısıyla ilgili davanın, Muş’ta güvenlik sağlanamayacağı gerekçesiyle Samsun’a alındığını hatırlatan Demirtaş, bu nedenle Ahmet Türk’ün de Samsun’a gittiğini söyledi. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın, Samsun’a gitmeden önce İçişleri Bakanlığı Müsteşarını arayarak bilgi verdiğini ve gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması için hassasiyet gösterilmesini istediğini kaydeden Demirtaş, bu talebe rağmen Samsun’da Türk’e yönelik ‘alçakça ve haince’ bir saldırı gerçekleştirildiğini ifade etti. Demirtaş, "Doğrusu bu kadar uyarımıza rağmen, önlem alınması için İçişleri Bakanlığı müsteşarı ile doğrudan görüşme yapmış olmamıza rağmen böylesi bir saldırının organize edilebilmiş olması, Samsun da bunun gerçekleşmiş olması çok manidardır" dedi.
SAMSUN VALİSİ’NE TEPKİ
Saldırıyla ilgili İçişleri Bakanı ile telefonla görüştüğünü ifade eden Demirtaş, şunları söyledi:
"Sayın Bakana kaygılarımızı ilettik. Bakan, saldırının olduğu ilk dakikalarda Samsun valisiyle görüştüğünü, valinin kendisine saldırının bireysel olduğunu, bir kişi tarafından yapıldığını aktardığını belirtti. Dakika bir, saldırgan daha polisin kollarında, ama sayın vali saldırının bireysel olduğunu açıklıyor. Demek ki soruşturmayı 30 saniyede sürdürmüş ve 60’ncı saniyede de vali karar vermiş; bu bireysel bir saldırıymış. Bizim de içimiz rahatladı, çok şükür. Samsun Valisi soruşturmayı çok derinlikle, sağlıklı yürütüyor. Samsun Emniyeti de çok sıkı güvenlik tedbirleri almasına rağmen, bu olay gerçekleşmiş. Bu gayriciddi yaklaşımı buradan kınadığımı, bu ırkçı saldırıyı kınadığımı açıkça ifade ediyorum. Elbette ki Samsun halkına mal olmayacak bir saldırıdır. Ama böylesi bir provokatif bir saldırının da bu ülkede nasıl bir gerilime yol açacağını, açma ihtimalinin olduğunu herkesin iyi hesaplaması ve buna göre tedbir alması gerekirdi."

“VALİ VE EMNİYET HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMALI"
BDP olarak beklentilerinin Samsun Valisi ve Emniyeti hakkında soruşturma açılması olduğunu kaydeden Demirtaş, "Orada adliye önünde yeterli tedbiri almayıp bu saldırıyı organize ettiren güvenlik güçleri kimlerse açığa alınmalıdır. Bunların arkasında kimler varsa, hangi kesimler varsa ortaya çıkarılmalıdır. Bunun bir çocuk oyuncağı olmadığı şu dakikadan itibaren iyi anlaşılmalı, idrak edilmelidir. Birinci dakikada bu bireysel bir saldırıdır diyerek işi geçiştireceklerini sanıyorlarsa kusura bakmasınlar" diye konuştu.
“TAVRIMIZ CHP’YE BENZEMEZ”
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a yönelik Van’daki yumurtalı saldırıyı hatırlatan Demirtaş, bu konuda tavırlarının belli olduğunu belirterek, olayla ilgili Başbakan’ın iki kez bakanların da defalarca açıklamaya yaptığını söyledi. Yumurtalı saldırının önemli ve ciddi bir olay olduğunu kaydeden Demirtaş,"Ama bunu, yumurtalı saldırı kadar ciddiye almayacak bir tavır karşımızda görürsek, tavrımızın CHP gibi olmayacağını Başbakan’ın bilmesi lazım" dedi.

"TRABZON-SAMSUN HATTINDAKİ KİRLİ İLİŞKİ”
BDP açısından, saldırının ‘yenilir yutulur gibi durum olmadığı’nı ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:
"Bu saldırı bilinçli, provokatif, örgütlü saldırı olarak gerçekleşmemişse Sayın Vali neden daha birinci dakikada bunun bireysel bir saldırı olduğunu ifade ediyor. Eğer Sayın Vali bu saldırıyı organize etmemişse derhal sorumlularını açığa çıkarsın. İçişleri Bakanı saldırı bir kişi tarafından gerçekleşmiş diyor ama gözaltında iki kişi var şu anda. Kaç kişi var bilmek istiyoruz. Bu saldırıyla ne hedeflendi, sayın Türk’e yönelik böylesine ciddi bir provokasyon üzerinden Türkiye’de ne yapılmaya çalışıldı bunun açığa çıkarılması lazım. Orada güvenlik zafiyeti oluşturan polislerin açığa alınmasından başlamak üzere soruşturma derinlikli olarak yürütülmelidir. Trabzon Samsun hattının sonuçlarını en son Hrant Dink katliamında gördük. Orada ne var ortaya çıksın istiyoruz nasıl bir hat nasıl kirli bir ilişki var ortaya çıksın istiyoruz."
“BU MÜCADELEDE GERİ ADIM ATILMAZ"
"Muş’ta bu davanın görüşülmesi gerekirken güvenlik yok diye Samsun’a aldıranlar neyi hesaplayarak bunu yapmışlardır?"diye soran Demirtaş, "Faşist saldırıyı gerçekleştirenlere de arkasında olanlara da açıkça ifade ediyorum; Ahmet Türk’e yönelik saldırı elbette ki hepimize yapılmıştır. Ama sanmayın ki Ahmet Türk’ün burnunun kırılmasıyla bu mücadelede tek bir geri adım atılır. Geri dönüp ödediğimiz bedellere bir bakın, biz canımızı ortaya koyduk, ama bize saldıranlar en az bizim kadar cesur olmak zorundalar. Bunu da herkesin bilmesi gerekir."diye konuştu. Türk’ün sağlık durumuna ilişkin bir soru üzerine Demirtaş, burnunda kırık olduğunu belirtti.
Demirtaş, bir başka soru üzerine de, "Görüntüleri izledik, milletvekili arkadaşlarımdan da bilgi aldım. Sayın Sırrı Sakık saldırı gerçekleşmeden bir dakika önce saldırgan şahsı işaret ederek polisten önlem almasını istiyor. O arkadaş çok bağırıyor, lütfen onu kontrol edin diyor. Bir dakika sonra aynı şahıs saldırıyı gerçekleştiriyor. Polis saldırganı hemen koruma altına alıp milletvekilleri ve partililerimize müdahale ederek uzaklaştırmaya çalışıyor.Durum ortada, tablo ortada. Böyle bir rezilliği, böyle bir alçaklığı, içimize sindirmeyeceğiz, bunun bilinmesini istiyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum