1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ato Başkanı Salih Bezci:
BDP, Hükümete Kimyasal Silahı SORDU

BDP, Hükümete 'Kimyasal Silahı' SORDU

BDP bir açıklama yaparak 24 PKK'linin hayatını kaybettiği operasyonda kimyasal silah kullanıldığı iddialarına karşı suskun kalınmasını eleştirdi ve hükümetten açıklama istedi.

A+A-

BDP bir açıklama yaparak 24 PKK'linin hayatını kaybettiği operasyonda kimyasal silah kullanıldığı iddialarına karşı suskun kalınmasını eleştirdi ve hükümetten açıklama istedi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 19'u hâlâ Malatya morgunda bulunan 24 PKK'linin cenazelerinin yanık ve kötü durumda olduğundan hareketle PKK'ye karşı kimyasal silah kullanıldığı iddialarına yönelik olarak hükümetten açıklama istedi.

PKK'nin 19 Ekim'de yaptığı Çukurca saldırısının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) başlattığı operasyonlar esnasında hayatını kaybeden 24 PKK'li Malatya morgunda tutuluyordu.
Beş Cenaze Teslim Edildi

bianet'in bugün 17.00'de görüştüğü İHD Malatya Şube Sekreteri Hasan Buran'ın verdiği bilgilere göre şu ana kadar kimliği tespit edilebilen beş cenaze yakınlarına teslim edildi. Ailelerin Malatya'daki bekleyişi ise sürüyor. Tanınmayacak durumda olan cenazelerden DNA örneği alınacak. Yaklaşık on beş gün sonra DNA sonuçları belli olduktan sonra diğer cenazeler de yakınlarına teslim edilecek.

Hasan Buran bugün yapılan görüşmelerde kendilerine dosyanın, dolayısıyla otopsi raporlarının Hakkari Savcılığı'na gönderileceğinin bildirildiğini söyledi. Aileler başvurduğu takdirde raporları Hakkari Savcılığı'ndan alabilecek. Hakkari Savcılığı daha önce dosyayı kabul etmiyordu.

Malatya Devlet Hastanesi Morgu'na getirilen ve burada tutulan PKK'lilere ait cenazelerin tanınmayacak kadar kötü durumda ve yanık halde olduğu haberleri üzerine BDP konuya dair basına ve kamuoyuna yönelik bir metin yayınladı.

BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş'ın imzasıyla duyurulan metinde, 24 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak kimyasal silah kullanıldığı iddiaları ve hükümetten cevap beklendiği dile getirildi.

Açıklamada, BDP, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği'nden (MEYADER) katılımlarla oluşan bir heyetin incelemelerde bulunduğu söylendi ve gösterilen cenaze fotoğrafları karşısında heyet üyelerinin "insanlık dışı bir manzara ile karşılaştıkları, cenazelerin paramparça olduğu ve yandığı" iddialarına yer verildi. Teşhiste bulunan ailelerin ve sivil toplum kuruluşlarının cenazelerin yanık olduğu ve kurşun izi bulunmadığı açıklamalarına değinildi ve kimyasal silah kullanıldığı iddialarının görmezden gelindiği iddia edildi.

Hükümete sorular

BDP açıklamasında, Türkiye'nin taraf olduğu Kimyasal Silahların Geliştirilmesinin, Üretiminin, Stoklanmasının ve Kullanımının Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme'yi hatırlattı ve "Türkiye üstlendiği sorumluluğun gereğini yapmak zorunda olduğunu" söyledi.

Açıklamada hükümetin şu soruları cevaplaması gerektiği bildirildi:

* Kimyasal silah stoku var mıdır?
* Son operasyonlarda kullanıldı mı?
* Otopsi raporları neden gizlenmektedir?
* Otopsi raporlarında ölüm sebebi nedir?
* Kimyasal silah kullanıldığına ilişkin bulgular araştırılmış mıdır?
* Kimyasal silah bulgularının tespiti için kriminal inceleme yapılmamış ise yapmak için neden beklenmektedir?

PKK'nin 19 Ekim'de yaptığı Çukurca saldırısının ardından TSK'nin başlattığı operasyonlar esnasında Kazan Varisi'nde hayatını kaybeden 24 PKK'linin cenazeleri 24 Ekim'de Malatya'ya getirilmişti. Cenazelerin Malatya'da tutulup memleketlerine gönderilmemesi üzerine çeşitli protesto eylemleri düzenlendi. Bunun üzerine içinde hayatını kaybedenlerin yakınları ve BDP'li milletvekillerinin de olduğu Malatya'ya giden bir heyet incelemelerde bulundu.

DİHA'nın bugün verdiği bir habere göre, kimliği tespit edilerek cenazelerinin ailelerine verildiği beş PKK'liden dördünün isimleri şöyle: Ebru Muhikancı, Çetin Modanlar, Sezar Arslan, Emine Altun.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.