BDDK Bankaları UYARDI

BDDK Bankaları UYARDI

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, 'Konut kredilerinde usulsüzlüklerin yapıldığını tespit ettik. Lisansları iptal ederiz' dedi.

A+A-

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, "Konut kredilerinde usulsüzlüklerin yapıldığını tespit ettik. Lisansları iptal ederiz" dedi.
 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılık sektörünü sarsacak açıklamalar yaptı. Bilgin, özellikle konut kredileriyle ilgili birkaç bankada usule uygun olmayan işlemler tespit ettiklerini belirterek, bazı bankaların şubelere yönlendirilen dosyalar için emlak ofislerine promosyonlar verildiğini, çeşitli rüşvetler dağıtıldığını ve farklı yöntemlerle konut kredisinin tamamının finanse edildiğini açıkladı. Reuters’a açıklamalarda bulunan Bilgin, “Kurallara uymayanı tespit etmemiz halinde, belli bir süre konut kredisi lisansı iptaline kadar gideriz” dedi.

Lisansları iptal ederiz
Bilgin, en yaygın usulsüzlüğün konut kredisinde yüzde 75 sınırının aşılması olduğunu söyledi. Bazı bankaların yüzde 75 konut kredisi vererek, kalan yüzde 25 için ise ya konut kredisi sahibinin eşine konut kredisi vererek ya da ihtiyaç kredisi vererek tamamladıklarına dikkat çeken Bilgin, “Neticede konut kredisi alan kişinin yüzde 100 finanse edildiğini tespit ettik. İhtiyaç kredilerinde yıl başından 15 Nisan’a kadar yaşanan yüzde 13.5’lik artışın bir nedeni de söz konusu bu muvazaalı işlemlerdir” diye konuştu.
Bilgin, usulsüzlük yapanın konut kredisi lisansını belli bir süre iptal edeceklerini de sözlerine ekledi.

Emlakçıya rüşvet veriliyor
Bazı bankalarca emlak ofislerinin aracılık ettiği dosya adedine bağlı olarak emlakçıları yurtiçi-yurtdışı seyahatlere götürdüğü, araç vb. hediyeler verildiği tespit edildi.

Ekspertizde usulsüzlük
Gayrimenkul değerleme şirketleri yüksek değerlemeyle ekspertiz yapıyorlar. Doğrudan lisans iptali olur, ekspertizde usulsüzlük istemiyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.