Başkanlık Sistemi Tartışmaya AÇILDI

'Başkanlık' Sistemi Tartışmaya AÇILDI

TBMM'de düzenlenen 'Parlamenter Denetim Sempozyumu'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yeni Anayasa çalışmalarında 'Başkanlık Sistemi'nin müzakere edilmesini istediklerini ifade etti.

A+A-

TBMM'de düzenlenen "Parlamenter Denetim Sempozyumu"nda konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yeni Anayasa çalışmalarında "Başkanlık Sistemi"nin müzakere edilmesini istediklerini ifade etti.
 

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TBMM Başkanlığı ile Yasama Derneği (YASADER) ve Yasama Uzmanları Derneği (YUDER) işbirliği ile TBMM'de düzenlenen "Parlamenter Denetim Sempozyumu"nda konuştu. Konuşmasında Başkanlık Sistemi'ni öneren Bozdağ, "Bizde Anayasa'ya göre parlamenter sistem diyoruz ama bana göre bizim Anayasamızdaki sistemin adına hiçbir Anayasa hukukçusu parlamenter sistem diyemez. Çünkü parlamenter sistemin özellikleri belli. Bizim Anayasamızdaki bu sistem o özelliklerin büyük bir kısmına uymuyor. Esasında adı olmayan bir sisteme parlamenter sistem diyoruz. Onun için adını doğru koymak lazım" dedi.

'Denetimin en etkili yapılmasına izin veren sistem başkanlık sistemidir'

Mevcut sistemler arasında denetimin en etkili yapılmasına izin veren sistemin başkanlık sistemi olduğunu iddia eden Bozdağ, şöyle konuştu: "Bizim sistemimiz denetimin etkin bir şekilde yapılmasına izin vermiyor. Bana göre mevcut sistemler arasında denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem başkanlık sistemidir. Çünkü başkanlık sisteminde parlamentoyla yani yasama ile yürütme birbirinden tam anlamıyla ayrıdır ve birbirine karşı kesin olarak bağımsızdır. Birbirini frenleyen, kontrol eden, denge mekanizmalarını kendi içinde barındırıyor. Ama şimdi baktığımızda parlamenter sistemde böyle bir yapı var mı, yok. Farz edin ki tek başına iktidar çıkmadı milletin oyuyla başbakan seçilecek mi belli değil. Yürütmesi koalisyon olduğu zaman belli olmayan bir sistem çıkıyor karşımıza. Yürütme doğrudan halk tarafından belli olmuş olsa hesap vermek daha kolay olur. İktidar yetkisini kullananlar vatandaşa hesabını tam verebiliyor mu, onu da yapamıyor. Hesap verilebilirlik ve hesap sorulabilirlik yine öngörülebilirlik açısından baktığınızda Türkiye'de parlamenter sistemin uygulamasının hepimizin arzu ettiği anlamda etkin bir denetimi güçlü bir şekilde hayata geçirildiğini söylemek mümkün değil. Bizim sistemimize baktığımızda parlamenter sistemde yasama yürütme birbirinden tam ayrı mı, bizde ayrı diyemeyiz."

'Başkanlık sistemini müzakere etmemiz lazım'

Yeni anayasa yapım sürecinde Başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğini söyleyen Bozdağ, "Ya parlamenter sistemi özellikleri neyse yeni Anayasa'ya tam o özelliklere göre bir yapı ifade edilebilir ya da gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu ve kesin ayrılığı olduğu başka bir sistemi başkanlık sistemini müzakere etmemiz lazım. Bu benim şahsi görüşlerim" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.