1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Minik Gizem'e Gözyaşları Sel Oldu
Barış Grubuna Toplam 77,5 Yıl HAPİS

'Barış Grubu'na Toplam 77,5 Yıl HAPİS

Ekim 2009'da Türkiye'ye gelen yedi Barış Grubu üyesine toplam 77,5 yıl hapis cezası verildi.

A+A-

Ekim 2009'da Türkiye'ye gelen yedi Barış Grubu üyesine toplam 77,5 yıl hapis cezası verildi.

Bianet'in haberine göre, Kandil ve Mahmur kampından Ekim 2009'da Türkiye'ye gelen yedi Barış Grubu üyesine toplam 77,5 yıl hapis cezası verildi.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında, Mahmur kampından gelen Ayşe Kara, Abdullah Yaman, Zehra Tunç, Sisin Yaman ve Ceziya Kabul "örgüt üyesi olmayıp örgüt adına suç işlemek" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlarından 9'ar yıl 6'şar ay hapis cezası aldı.

Kandil'den gelen Lütfü Taş ve Elif Uludağ "örgüt üyesi olmak" 12'şer yıl, Taş "örgüt propagandası yapmak" suçlarından 2 yıl, Uludağ ise 4 yıl daha hapis cezası aldı. Taş'ın toplam cezası 14 yıl, Uludağ'ın ise toplam 16 yıl oldu.

Mahmur Kampı'na geri dönen Mehmet Adamış, Nizar Buldan ve Yusuf Şen ise davanın firari sanıklarıydı.

"Barışa katkı sunmak için geldiler"

Duruşmada Türkçe bilmeyen sanıklar için tercüman atanırken, sanıkların avukatı Fethi Gümüş son savunmasını yaptı.

Vatan gazetesinin haberine göre, Gümüş, müvekkillerinin barışa katkı sağlamak için geldiğini ifade ederek, "Geldiklerinde olumlu bir karşılama yapıldı. Gelmeleri için bir talimat olsa bile barışa katkı sağlamak için verilen talimat suç oluşturmaz. Geldiklerinde sevinç gösterileriyle karşılandılar" dedi.

Ardından söz alan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı, Avukat Meral Danış Beştaş da "Hükümetin taraf olduğu siyasi bir süreç sonucunda Türkiye'ye barışa katkı sunmak için geldiler. Kamuoyunda oluşturulan olumsuz hava üzerine tutuklanmalarına karar verildi. Cezalandırılmaları Türkiye'ye dönmek isteyenleri engelleyecek" diye konuştu.

Ne olmuştu?

19 Ekim 2009'da Kandil'den sekiz PKK'li ve Mahmur kampından 26 mülteci, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine, barış ve Kürt sorununa çözüm sürecine destek vermek için Türkiye'ye geldi.

Habur sınır kapısından gelenleri onbinlerce insan karşıladı. Grup Habur'da ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Kürt sorununun demokratik çözümü tartışmaya açılmışken, hükümetin politikası kısa süre sonra değişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Şov yapıyorlar" diye tepki gösterdi.

Demokratik Toplum Partisi (DTP) kapatıldı; Kürt siyasetçiler ve hak savunucuları Kürdistan Topluluklar Meclisi (KCK) operasyonlarıyla cezaevine gönderildi.

Grubun 26 üyesi hakkında da davalar açıldı, tutuklama kararları verildi. Tepkilerin ardından Avrupa'dan gelmesi planlanan barış grubu kararından vazgeçti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.