1. HABERLER

  2. Barış Destanı YAZMAYA KARARLIYIZ..!
Barış Destanı YAZMAYA KARARLIYIZ..!

Barış Destanı YAZMAYA KARARLIYIZ..!

Başbakan Erdoğan'ın, 320 kişilik heyetle gittiği Atina ziyareti tabuları yıktı. İki başbakan iki tarafın da dostluk ve işbirliği için kararlı bir iradeye sahip olduğunu belirtti..

A+A-
Başbakan Erdoğan'ın, 320 kişilik heyetle gittiği Atina ziyareti tabuları yıktı. İki başbakan iki tarafın da dostluk ve işbirliği için kararlı bir iradeye sahip olduğunu belirtti..
Erdoğan, "Ekümenik sıfat, ecdadımı rahatsız etmediğine göre beni de etmez" dedi. "Türk korkusu"na değinen Papandreu "Müslümanlara haksızlık yaptık" diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 320 kişilik heyetle çıktığı Atina gezisi, Türk-Yunan ilişkilerinde tüm parametreleri yerinden oynattı. Erdoğan ile "Sevgili dostum" diye hitap ettiği Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ortak basın toplantısında yaptıkları açıklamalarla tabuları da yıktı. Erdoğan konuşmasını bitirirken Yunanca, "efharisto poli" diyerek teşekkür etti. Başbakan Erdoğan'ın "tarihi" diye nitelediği iki günlük Yunanistan ziyareti dün başladı. Erdoğan, temaslarına Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'la görüşerek başladı. Ziyaretin iyi sonuçlar doğuracağını ifade eden Papulyas, iki halkın da bunu istediğini belirtti. Erdoğan da "Bu farklı bir final olacak'' diye konuştu. Yunanistan Başbakanı Papandreu Erdoğan'ı Başbakanlık kapısında karşıladı. İki lider birlikte öğle yemeği yedi. Erdoğan, Yunanistan Meclis Başkanı Silikos Petsalnikos ve ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) Genel Başkanı Andonis Samaras'la da görüştü. Erdoğan, Hilton Otel'deki Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında "Şu anda tarihi bir anı tespit ediyoruz. Zira biraz sonra 22 anlaşmayı imzalayacağız. Cumhuriyet tarihimizdeki Yunanistan- Türkiye arasındaki anlaşma sayısına neredeyse yaklaşıyoruz. Bir oturumda bunu yakalıyoruz" dedi.
ST. SİNOD İKİ HAFTADA ÇÖZÜLECEK
İki liderin basın toplantısında ise tarihi açıklamalar yapıldı. Erdoğan, "Patriğin ekümenik olarak tanınması sizi rahatsız eder mi sorusuna?", "Ecdadımı rahatsız etmediğine göre beni de rahatsız etmez" yanıtı verdi. St. Sinod Meclisi'yle ilgili tartışmanın Türk vatandaşlığı formülüyle çözüldüğünü açıklayan Erdoğan şöyle dedi: "St. Sinod Meclisi'nin Lozan'a göre Türk vatandaşlarından oluşması lazım. Ama Türk vatandaşlarından oluşmuyor. Türk vatandaşlığına müracaatla bu sorunu çözelim dedik. Müracaatları aldık önümüzdeki iki hafta içinde bu sorunu çözmüş oluyoruz." Erdoğan'ın bu sözlerine Papandreu da yine tarihi açıklamalarla karşılık verdi. Papandreu, Yunanistan'da Müslümanlara bazı haksızlıklar yapıldığını kabul ederek şöyle konuştu:
TÜRKLER İŞGAL EDER KORKUSU VAR
"Sevgili Tayyip, bütün siyasi hayatım boyunca her zaman bu tip eylemleri, Yunanistan'da yaşayan Müslümanları her bakımdan destekledim. İkili ilişkilerimiz için değil, bu bir haktır. Müslümanlar kendilerini eşit hissetmelidir. Evet haksızlıklar yaşandı. Ben bu haksızlıkların önüne koyuyorum kendimi. Bu haksızlıkların giderilmesi için her şeyi yapmaya hazırım." Papandreu, Yunanistan'da Türkiye'ye karşı kuşkulardan bahsederken "Evet, bu bir korku. Yunanlılar, Türkiye'nin Yunan adalarını işgal etmesinden korkuyor" dedi. Papandreu şöyle dedi: "Belki Türkiye bir karar alır ve Yunan adasını işgal eder. Gülmeyin lütfen maalesef öyle bir korku var. Ama belki de Türkiye korkuyor, Yunanistan, Türkiye'ye savaş açacak diye. Bu korkularımızdan arınabilir miyiz? Evet arınabiliriz." Erdoğan'ın diğer açıklamaları şöyle:
EGE BİRLEŞTİRİCİ OLSUN
Ege denizi ayrıştırıcı değil, birleştirici bir deniz olsun. Ege'de uçakların adeta bir bombardıman uçağı olarak bombaları bağlamış şekilde uçmasını artık istemiyoruz. Tatbikat yapılacaksa, bombasız uçsunlar diyoruz. Zaman içinde bunlar hiç uçmasın. Bunu başaralım. Savunma sanayiine yapılan yatırımlar eğitime, sağlığa yapılabilir.
BATI TRAKYA'YA SEÇİLMİŞ MÜFTÜ
Batı Trakya'da seçilmiş değil atanmış müftü var. Burada seçilmiş müftü olması lazım. Patriği seçme hakkını kendimizde bulmuyorsak, Müslümanların dini liderlerini de Yunan hükümeti seçmemelidir.
YETİMHANE'Yİ TESLİM EDERİZ
Büyük Ada'da yetimhane sıkıntısı var. Bizzat yetimhaneye gittim. Yargı süreci uluslararası hukuka da yansımış durumda. Gerekçeli kararı da istedim. O geldiği anda teslim etmeye hazır olduğumuzu Bartholomeos'a söyledim.
RUHBAN OKULU-FETHİYE CAMİSİ
Ruhban Okulu'yla ilgili çalışmaları, gerek Milli Eğitim Bakanım gerek Başmüzakerecim sürdürüyorlar. Neticeyi alacağımızı düşünüyorum. Ben de sayın başbakanımdan Atina'da Fethiye Camisi'nin restorasyonu için müsaade istedim.
BİR GÜNLÜK VİZELER KALKTI
Yeşil pasaportlarda vizenin kaldırıldığını açıklayan Erdoğan, Yunan adalarına bir günlük geçiş isteyen Türk vatandaşlarına da vize uygulanmamasına karar verildiğini söyledi.
İKİ ESKİ HALK
Bugün iki ülke için bir dönemeç. Kadim bir dostluk ve iki komşu, toprağı, denizi, ekmeği paylaşan iki eski halk olarak bu ilişkimiz için bütün dünyaya örnek olmasını diliyorum. Aslında birbirimizi çok iyi tanıyoruz, biliyoruz. Bazı sıkıntıları hep yaşadık. Ama tarihin iki eski medeniyetinin ve tarihin iki güçlü aktörünün el ele yeni bir barış ve huzur destanı yazmaya kararlı olduğunu belirtmek isterim. Papandreu'nun da diğer açıklamaları şöyle:
FETHİYE CAMİSİ RESTORE EDİLECEK
Kültür alanında bizler daha önce bir memorandum imzaladık. Fethiye Camisi'nin de restorasyonuna başlayacağız. Ben bir hediye daha vermek istiyorum. Bu da ülkemizde Müslümanlığa ait anıtların restorasyonudur.
HER KONUDA SAMİMİ KONUŞABİLİRİZ
 Büyük sorunları çözüme ulaştırmak için evvela daha alçak siyasetten başlamak gerekiyor. Bu alçak siyasetle birbirimizi daha iyi anlayacağız. Bu işbirliği birçok sektörde uygulamaya konulacak, işbirliği ortak menfaatler için gereklidir. Ve büyük sorunlara yeni bir yaklaşım için de gereklidir. Artık her konuda daha samimi konuşabiliriz.
TÜRK HALKI GURURLU
Papandreu, "Türkiye'yi tek kelimeyle nasıl tanımlarsınız?" sorusuna da şu yanıtı verdi: Türk halkı gururlu, çalışkan misafirperver bence muhteşem bir halk. Artık tanıdık birbirimizi. Bu elde ettiğimiz en büyük başarı.
İŞTE TARİHİ 22 İMZA
Enerjiden çevreye, turizmden eğitime, kaçak göçmenlerden vizeye kadar 22 anlaşma imzalandı. Uygulamalar her yıl değerlendirilecek
1.    Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSİK) toplantısında iki kabineden 10 bakan, başbakanların eşbaşkanlığında toplandı. Ekonomiden kültüre, ticaretten enerjiye 22 anlaşmanın altına imza atıldı. YDSİK, her iki başkentte yılda bir kez bir araya gelecek ve anlaşmaların uygulamasını gözden geçirecek.
2.    Türkiye ile Yunanistan arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin kurulmasına yönelik ortak siyasi bildiri.
3.    Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanlıkları arasında düzenli siyasi istişareler gerçekleştirilmesine ilişkin protokol.
4.    Pazarkule-Kastanies sınır kapısındaki engellerin kaldırılmasına ilişkin bildiri.
5.    Diplomatik ve konsüler misyonlarda çalışan personelin yakınlarının kazanç getirici işte çalışmalarına ilişkin anlaşma.
6.    ekonomi alanında ve özel sektörler arasında işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin ortak bildiri.
7.    TSE ile Yunanistan Standardizasyon Kurumu (ELOT) arasında teknik işbirliği alanında mutabakat zaptı.
8.    Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile INVEST in Greece arasında yatırım konularında işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin mutabakat zaptı.
9.    Ormancılık alanında mutabakat zaptı.
10.    Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Orman Bakanı ile Yunanistan Cumhuriyeti Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı'nın ortak bildirisi.
11.    Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Çevre, Enerji ve iklim Değişikliği Bakanlığı arasında enerji alanında işbirliği hakkında mutabakat zaptı.
12.    Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı ile Yunanistan Cumhuriyeti Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanı'nın ortak bildirisi.
13.    Bilim ve Teknolojiden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı arasında TÜBİTAK ve Yunanistan Cumhuriyeti Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı'nın araştırma ve teknolojiden sorumlu Genel Sekreterliği'nin işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı.
14.    Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Altyapı Ulaştırma ve Şebekeler Bakanlığı arasında demiryolu ulaştırması ve intermodal taşımacılığın geliştirilmesi konusunda niyet beyanı.
15.    Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı ile Yunanistan Cumhuriyeti Altyapı Ulaştırma ve Şebekeler Bakanı arasında karayolu taşımacılığı alanında işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin ortak bildiri.
16.    Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı ile Yunanistan Cumhuriyeti Altyapı Ulaştırma ve Şebekeler Bakanı arasında bilgi ve iletişim teknolojileri ve posta hizmetleri alanında ortak bildiri.
17.    Yasadışı göç, iltica, organize suç, uyuşturucu kaçakçılığı ve sivil savunma konularında ortak bildiri.
18.    Hususi pasaportların vizeden muafiyetine ilişkin ortak bildiri.
19.    Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı arasında kültür alanında işbirliğine dair ortak bildiri.
20.    Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı arasında turizm alanında işbirliğine dair ortak bildiri.
21.    Anadolu Ajansı ile Atina Haber Ajansı-Makedonya Haber Ajansı (ANAMPA) arasında işbirliği protokolü.
22.    Türkiye Bankalar Birliği ile Yunan Bankalar Birliği arasında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yunanistan Cumhuriyeti Hükümeti arasında ortak deklarasyon.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.