Barack Obama: Tarihe Tanıklık ETTİK

Barack Obama: Tarihe Tanıklık ETTİK

ABD Başkanı Obama, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in görevi bırakması sonrasında yaşanan olayları değelendiren bir açıklamada bulundu.

A+A-

ABD Başkanı Obama, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in görevi bırakması sonrasında yaşanan olayları değelendiren bir açıklamada bulundu. Ateş etmeyen bir orduya övgüler yağdıran Obama, Mısır'ın yeniden yükseleceğine inandığını belirtti.

 

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifa ederek, Mısır halkının değişime duyduğu açlığa cevap verdiğini, bunun Mısır’ın dönüşümünün son noktası değil, başlangıcı olduğunu belirterek, "Mısır halkı konuştu, seslerine kulak verildi ve Mısır hiçbir zaman aynı olmayacak" dedi.

Obama, Mübarek’in istifasının ardından Beyaz Saray’da açıklama yaptı.

"Hayatımızda, tarihe yazıldığına tanıklık etme ayrıcalığına sahip olduğumuz birkaç an vardır" diyen Obama, bunun da o anlardan biri olduğunu söyledi.

Obama, "Mısır halkı konuştu, seslerine kulak verildi ve Mısır hiçbir zaman aynı olmayacak" dedi.

Mübarek’in istifa ederek, Mısır halkının değişime duyduğu açlığa cevap verdiğini ifade eden Obama, ancak bunun Mısır’ın dönüşümünün son noktası değil, başlangıcı olduğunu kaydetti.

Obama, "Önümüzde zorlu günlerin olacağına eminim. Birçok soru hala yanıtsız. Ancak Mısır halkının bu cevapları bulabileceğinden ve bunu barışçıl, yapıcı ve bu son haftayı tanımlayan birlik ruhu içinde yapacağından eminim" ifadesini kullandı.

"ORDU VATANSEVER VE SORUMLU DAVRANDI"

Mısırlılar’ın "gerçek demokrasiden daha az olanının kabul etmeyeceklerini" gösterdiğini belirten Obama, "vatansever ve sorumlu bir şekilde hareket eden ordunun şimdi de Mısır halkının gözünde güvenilir bir geçişi sağlaması gerektiğini" söyledi.

Obama, "Bu şu demek: Mısır halkının haklarının korunması, olağanüstü hal yasasının kaldırılması, bu değişimi geri döndürülemez hale getirmek için anayasa ve diğer yasaların revize edilmesi ve adil ve özgür seçimlere uzanan açık bir yolun yaratılması gerekli. Daha önemlisi de, Mısır halkının gösterdiği barışçıl protestolar ve azmin ruhunun bu değişimin arkasında güçlü bir rüzgar olarak hizmet edebilmesi için bu geçiş süreci Mısır’ın tüm seslerini masaya getirmeli" dedi

DÜNYADAN TEPKİLER

HAMAS: "MISIR’DAKİ DEVRİMİN ZAFERİNİN BAŞLANGICI"

Hamas, Mübarek’in istifasını, "Mısır’daki devrimin zaferinin başlangıcı" olarak nitelendirdi.

Gazze Şeridi’nde yönetimi elinde bulunduran Hamas Hareketi sözcülerinden Dr. Sami Ebu Zühri, bunun Mısır halkının iradesinin ve azminin bir sonucu olduğunu ve Hamas olarak Mısır halkının yanında olduklarını belirtti.

Elde ettikleri bu zafer nedeniyle Mısır halkını kutlayan Ebu Zühri, Mısır ordusunu da halkın taleplerini dikkate almaya ve bu haktan dönüşe yönelik hiç kimsenin çabalarına izin vermemeye çağırdı.

Ebu Zühri, yeni Mısır liderlerine, Gazze Şeridi’nin yeniden imarının sağlanması amacıyla ablukanın kaldırılması ve Mısır sınırındaki Refah geçişinin süresiz olarak açılması için acilen karar alma çağrısında da bulundu.

Ebu Zühri, Mübarek’in Gazze’deki ablukanın ve Gazze’ye yönelik son savaşın sorumlularından biri olduğunu da kaydetti.

Mübarek’in istifa ettiğinin açıklanmasının ardından, yüzlerce Filistinli Gazze sokaklarına döküldü. Gazze’deki Filistinliler, kimileri araçlarıyla turlar atarak, kimileri de havaya silahlarıyla ateş açarak Mübarek’in görevini
bırakmasını kutluyor.

 

İSPANYA: HIZLI, BİR ŞEKİLDE DEMOKRASİYE GEÇİŞ YAPILMASI ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ

İspanya Dışişleri Bakanı Trinidad Jimenez, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifasıyla ilgili olarak, "Hızlı, düzenli ve barışçıl bir şekilde demokrasiye geçiş yapılması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Jimenez, düzenlediği basın toplantısında "Mısır tarihinde kilit bir dönemin yaşandığını" belirterek, ülkenin siyasi ve sosyal aktörlerine büyük iş düştüğünü vurguladı. İspanyol hükümeti olarak gerek ikili ilişkilerle gerekse AB yoluyla Mısır’daki demokratikleşme sürecine destek vermeye hazır olduğunu kaydeden Jimenez, "Mübarek’in istifasının, demokrasiye geçişi kolaylaştırmasını temenni ediyoruz. Mısır’daki yeni sürece tüm aktörlerin dahil olması çok önemli" şeklinde konuştu.

Jimenez, "Mısır vatandaşları büyük bir demokratik olgunluk ve büyük bir sorumluluk gösterdi. Mısırlılar, özgürlük ve adaleti çok arzuluyorlar" açıklamasında bulundu.

İRAN: "MISIR HALKI BÜYÜK BİR ZAFER ELDE ETTİ"

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifası Tunus ve Lübnan’da da sevinç gösterilerine yol açtı.

Aralık ortasında başlayan protesto hareketinin ardından 14 Ocak’ta Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali’nin ülkeyi terkettiği ve birçok Arap ülkesinde gösterileri ateşlediği Tunus’un başkenti Tunus’ta, Mübarek’in gidişi otomobil klaksonları ve danslarla kutlandı.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’un birçok semtinde de, Mısır Cumhurbaşkanının istifası otomobil konvoyları, klaksonlar ve havai fişeklerle kutlandı.

Lübnan’daki Hizbullah da, "tarihi zaferlerinden" dolayı Mısırlılar’ı kutladığını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, Mısır halkının "büyük bir zafer" elde ettiğini söyleyerek, "Mısırlılar’ın bu yolda devam etmelerini ve tüm tarihi isteklerini gerçekleştirmelerini umduklarını" belirtti.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da, "halkının sesini dinleyen" Mübarek’in istifasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, Mısır’da "geniş katılımlı bir hükümet kurulması" çağrısı yaptı.

ARAP ÜLKELERİNDE SEVİNÇ GÖSTERİLERİ

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifasının Arap ve Körfez ülkelerinde sevinç gösterilerine yol açtığı bildirildi.

El Cezire televizyonu, Mübarek’in istifasını, Arap ve Körfez ülkelerinde halkın sokaklara çıkarak sevgi gösterilerinde bulunduğunu duyururken, televizyonun programına katılan birçok konuğun Mısır’a Türkiye’deki demokrasi modelini tavsiye ettikleri kaydedildi.

İSRAİL

İsrail hükümetinden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Mübarek’in istifasının Mısır ve komşuları için "sarsıntısız" bir geçiş sürecinin başlatmasını umduklarını belirterek, İsrail ile Mısır arasında 1979’da varılan barış anlaşmasının korunmasının gerekli olduğunu kaydetti.

Sıcak yorumlar yapmak için henüz erken olduğunu belirten İsrailli yetkili, Cumhurbaşkanı Mübarek’in gidişinin bazı İsrailli yetkililerde endişe yarattığını da sözlerine ekledi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da, Mısır’da "tarihi bir gün" yaşandığını belirterek, Hüsnü Mübarek’in istifasının bu ülkeye en kısa sürede demokrasinin gelmesini sağlayacağını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Cumhurbaşkanı Mübarek’in istifasını "tarihi bir değişim" olarak niteledi.

Arap Birliği Genel sekreteri Amr Musa da, Mısır’daki değişimi "Beyaz Devrim" olarak niteleyerek, "Ulusal bir uzlaşmanın oluşturulmasını sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.

Öte yandan İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Mübarek’in bu ülkedeki olası malvarlıklarının belirlenerek dondurulacağını açıkladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.