1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kars'ın Kurtuluş Bayramı KUTLANDI
Bakan Mehdi Eker Karsa GELDİ

Bakan Mehdi Eker Kars'a GELDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Ardahan-Kars-Artvin Kalkınma Projesi'nin (İFAD) tanıtım programına katılmak üzere Kars'a geldi.

A+A-

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Ardahan-Kars-Artvin Kalkınma Projesi’nin (İFAD) tanıtım programına katılmak üzere bugün saat: 13:00’te havayolu ile Kars’a geldi.

Bakan Eker’i Kars havaalanında Kars Valisi Ahmet Kara, Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Yunus Kılıç, Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, AK Parti Kars İl Başkanı Ensar Erdoğdu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürü Yusuf Yurdalan ve partililer karşıladı.

Bakan Eker daha sonra Valiliğe geçerek valilik şeref defterini imzaladı. Bakan Eker burada yaptığı açıklamada; “İFAD şu bakımdan çok önemli ilk defa cumhuriyet tarihinde İFAD projesi bu bölgede uygulanıyor. Türkiye’de alternatif başka bölgelerde vardı ama ben özellikle bu bölge olmasını özellikle arzu ettim. Çünkü bu bölgede daha önce uygulanmamış bu proje. Projenin gerek alt yapı yatırımlar, gerek kapasite geliştirme çalışmaları itibariyle hibe destekler öngörüyor. Ve umuyorum ki bu çok başarılı olur. Biz bunun üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Kaynak anlamında 20 Milyon doların üzerinde bir kaynaktır. Bu bölgede hibe olarak kullanılacak. Tabi yatırımcının da katkısı olacak, hükümetimiz inde katkısı olacak. Bütün bunların yarattığı sinerjiyle buralarda ahır yapımı gibi yatırımların desteklenerek rehabilite edilmesiyle birlikte istihdam yaratacak yatırımlarlara varıncaya kadar hayvansal ürünlerin imalatıyla ilgili birçok alanda bölgenin ekonomisine katkı sağlayacak uygulamalardır. Son derece önemli projelerdir” dedi

Bakan Eker, ithal hayvan nedeniyle hayvan alım satımındaki aksaklığın kendisine sorulması üzerine, “alıcıda var satıcıda onları ayrıca konuşacağız” şeklinde yanıt verdi.

Bakan Eker daha sonra İFAD projesinin tanıtım programı için Halk Eğitim Merkezi salonuna gitti.

Haberin Devamı...

BAKAN EKER IFAD TOPLANTISINA KATILDI

Kentte incelemelerde bulunan Bakan Eker, Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) bünyesinde gerçekleştirilen "Ardahan-Kars-Artvin Kalkınma Projesi"nin tanıtım toplantısına katıldı.

Bakan Eker, toplantıda yaptığı konuşmada, Ardahan, Kars ve Artvin'de uygulanacak olan IFAD Projesi ile bölgeye 26 milyon 600 bin dolarlık yatırımın yapılacağını söyledi.

Söz konusu projeden 25 bin kişinin yararlanacağını ifade eden Eker, projeyle altyapı çalışmalarının destekleneceğini, kurumsal güçlendirilmelerin hızlandırılacağını, küçük işletmelerin faaliyetlerine destek verileceğini ve bölge ekonomisinin kalkındırılacağını bildirdi.

Konuşmasında bölgedeki tarımsal yatırımlara da değinen Eker, şöyle konuştu: "Kars'ta 22 tarıma dayalı sanayi tesisini yüzde 50 hibeyle tamamladık. 11 milyon TL hibe desteği sağladık. 600 bin TL'ye kadar yüzde 50 destek veriyoruz. Bu arada bunun karına ortak değiliz. Ardahan'a bu alanda 11 tesis yaptık. Artvin'de de 8 tesise yüzde 50 hibe sağladık. Kars'ta hükümetimiz döneminde nakit destek olarak 427 milyon TL verdik. Bunun 128 milyon TL'si hayvancılık desteğidir. Ardahan'a 150 milyon TL, Artvin'e de 203 milyon TL verdik."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Kars-Arpaçay-Bayburt Barajı sulama çalışmalarıyla ilgili 32 köyde 20 milyon TL'lik çalışma yapılacağını, 200 bin dönümlük alandaki bu çalışmayla modern bir tarımsal arazinin oluşacağını belirtti.

Hayvancılığın geliştirilmesine yönelik hizmetlerin önemine değinen Eker, hayvancılıkla ilgili desteklemelere ilişkin şunları söyledi: "Hayvancılığın geliştirilmesi için çiftçilere bölgeye verilen desteğe ilave destekler sunuyoruz. Hayvan başına verilen destek normalde 225 TL idi. Biz bunu 100 TL daha ekleyerek, 325 TL'ye çıkarıyoruz. DAP kapsamında başlatılan yüzde 40 destek verdiğimiz 50 baş üstü işletmelerin devamı için çalışıyoruz. Kalkınma Bakanı ile de görüşmelerimiz sürüyor. Meralarımızın hayvancılıktan daha iyi istifade etmesi gerek. Bunları da hayata geçireceğiz. Faizsiz krediyle ilgili de Ziraat Bankası'nın 2012 yılında ne yapacağıyla ilgili de çalışmalar sürüyor. Çiftçilerin mağdur olmaması yönünde Başbakanımızın talimatı var. Şunu bilin ki çiftçiler mağdur olmayacak. Ayrıca, yüzde 50'si bakanlık imkanlarıyla yüzde 50'si hibeyle Avrupa Birliğinin bazı katılım öncelikli Mali yardım fonları var. Bu konuda Ardahan'ı ikinci dönemde plana aldık. Kars'ta 12 milyon TL tutarında 5 proje başvurusu yapıldı. Bunları destekleyeceğiz. Diğer başvurular da devam edecek."

Kars'ta Et ve Balık Kurumu'nun kurulması yönünde taleplerin bulunduğuna dikkati çeken Bakan Eker, şunları kaydetti: "Kars'ta Et ve Balık Kurumu kurulması talepleri var. Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü de burada. Kendisine talimat verdim. Özel sektöre ait kombinalar ya satın alınarak ya da kiralanarak Et ve Balık Kombinası olarak hizmet vermesi sağlanacak. Ayrıca, organize bölgesi yapımıyla ilgili de teşebbüste bulunacağız. Tarım ve hayvancılıkla ilgili yetkiyi Tarım Bakanlığı olarak aldık. Öncelikli bölgelerde organize bölgeleri kuruyoruz. Kars'ı da bu kapsamda ilk iller arasına alıyoruz. Bölge insanının, yaptığı faaliyetleri iyi yapabilmesi için işsizlikle mücadele edelim istiyoruz. Ardahan-Kars-Artvin Kalkınma Projesi önemli bir projedir. Bütün projeler insanla tatbik edilir. Bir kuruluş tek başına uygulayamaz. Bunlar el birliği ile olur. Amacımız vatandaşlarımızın desteklerden daha üst seviyede yararlanmalarını sağlamaktır."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım ve hayvancılıkla ilgili kredi kullanımına ilişkin, "2002 yılında alınan kredinin yüzde 38'i geri geliyordu. Şimdi yüzde 98'i geri geliyor. Demek ki kredi doğru yerde kullanılıyor" dedi.

Kafkas Üniversitesi Konukevi'nde düzenlenen, "Tarım Sektöründe Ortak Akıl" adlı toplantıya katılan Eker, burada yaptığı konuşmada, kentteki tarımsal kalkınmanın önemine değinerek, "Bu bölgenin kalkınmasıyla ilgili olarak hem genel bütçeden yaptığımız destekler hem de projelerden elde edilecek çabayla buranın kalkınmasına ve sorunlarının çözümüne katkı sağlayacağız" diye konuştu.

Bölgede etçil ırklarla yapılacak olan hayvan yetiştiriciliğiyle ilgili hayvan başına ilave destek verileceğini belirten Eker, şöyle konuştu: "Normalde Türkiye'de hayvan başına 225 lira destek veriyoruz. Ama bu bölgede etçil ırk yetiştiriliyorsa ilave 100 lira daha para vereceğiz. Faizsiz kredi uygulamasında özellikle müracaatını yapmış, kredi alacağı safhada yıl bitmesi sebebiyle sıkıntı yaşayan Türkiye'deki üreticilerle ilgili Ziraat Bankası ve ilgili bakanımız nezdinde sorunun çözümüyle ilgili çaba göstereceğiz. Burada şehir içerisinde kentleşme açısından hayvancılık faaliyetinin daha derli toplu yapılması büyük bir ihtiyaç. Kars'ta şehir içerisinde hayvancılık yapılan 800 civarında ahır var. Bu tabi şehircilik ve çevre sağlığı açısından iyi bir şey değil. Belirli şartlar mutlaka yerine getirilmeli."

AK Parti döneminde Kars'a gönderilen destek ödemeleriyle ilgili bilgi veren Eker, şunları kaydetti: "Kars ilinde 2002 yılında devlet 27 milyon lira destek vermiş. Bugün yüzde 78'lik bir artışla 2011 yılında 48 milyon liraya çıktı. Hükümetimiz döneminde verilen para 427 milyon lira. Kars ilinde hayvancılık desteği 2002 yılında sadece 471 bin lira. 2011 yılında Kars ilinde sadece hayvancılık için benim ödediğim destek 23 milyon lira. 47 kat yapar. 47 kat hayvancılıkta bir artış var. Burada önemli husus şu, 2002 yılında alınan kredinin yüzde 38'i geri geliyordu. Şimdi yüzde 98'i geri geliyor. Demek ki kredi doğru yerde kullanılıyor. Doğru yere geliyor. Kars ilinde kırsal kalkınma yatırımları çerçevesinde 22 tesise biz destek verdik. Bunların çoğunluğu hayvancılık tesisi, hayvancılığa dayalı işletme ve paketleme tesisi. Bin 93 tanede makine ekipman projesine biz destek vermişiz."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, toplantının ardından AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ederek partililerle görüştü. Eker, daha sonra Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'tan çalışmalarıyla ilgili brifing aldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.