1. HABERLER

  2. TSK'nın 1 ve 2 Numarası BELLİ OLDU!
Bakan Kavaf'ın Kars ve Ardahan Gezisi

Bakan Kavaf'ın Kars ve Ardahan Gezisi

Kars ve Ardahan'da, iki gün boyunca incelemelerde bulunan Bakan Kavaf, Ankara'ya döndü..

A+A-
Kars ve Ardahan'da, iki gün boyunca incelemelerde bulunan Bakan Kavaf, Ankara'ya döndü..
DEVLET BAKANI KAVAF ARDAHAN'DA
Kars'tan karayoluyla Ardahan'a gelen Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf Ardahan Valisi Mustafa Tekmen ile Belediye Başkanı Faruk Köksoy'u makamlarında ziyaret etti.
Ardahan Belediye Başkanlığı'nı ziyaretinde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Kavaf bir gazetecinin 'Antalya'da tecavüze uğrayan, daha sonra Kars'a gönderilen ve 3,5 aylık hamile olduğu ortaya çıkan 16 yaşındaki A.Y.'nin' durumuyla ilgili sorusu üzerine, olayla ilgili bilgisi olduğunu söyledi.
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Antalya'da tecavüze uğrayan ve daha sonra gönderildiği Kars'taki yetiştirme yurdundan hamile olduğu anlaşılan kız çocuğuyla ilgili olarak, "Bu çocuk dışarıdayken istismara uğradı bizdeyken değil" dedi.
Ardahan'da gezi ve incelemelerini sürdüren Kavaf, AK Parti İl Başkanlığı'nda partililerle bir araya geldi.


BAKAN KAVAF “FESTİVAL”DE
Kars ve Ardahan'da, iki gün boyunca incelemelerde bulunan Bakan Kavaf, şehir merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Sulakyurt Köyü yaylasında, 61. Sulakyurt Yayla Şenlikleri'ne katıldı. Kavaf, burada vatandaşlarla sohbet etti, halay çekti. Ardından Atatürk Mahallesi'nde engelsiz yaşam merkezi yapılması planlanan bölgeyi gezen Kavaf, Çıldır ilçesine bağlı Aşıkşenlik beldesine gitti. Kavaf, burada kendisi için bir grup vatandaşın  kesmek istediğini görünce, müdahale ederek kurban kesilmesine izin vermedi.
Daha sonra 6. Aşıkşenlik Kültür Festivali'ne katılan Kavaf, yaptığı konuşmada, Ardahan'ın Türkiye'de halk şairleri ve halk hikayecilerinin en çok yetiştiği yöre olduğunu belirterek, "Bunun birçok sebebi vardır. Asya'dan Anadolu'ya bir geçiş noktası olan Ardahan, bu stratejik konumu itibarıyla, tarih boyunca bölgede bulunan devletler arasında mücadelelere sebep olmuş ve sürekli el değiştirmek durumunda kalmıştır. Son olarak 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşından sonra Ardahan tam 40 yıl anavatandan ayrı kalmıştır.


Bu ayrılık Ardahan'da pek çok halk şairinin yetişmesinde etkili olmuştur. Halk şairleri ve hikayecilerinin diyarı Ardahan'ın bağrından çıkan Aşık Şenlik, hiçbir eğitim almadığı halde üstün zekasıyla halk meclislerine katılarak kendisini yetiştirmiştir. Kendi döneminde de daha sonrasında da pek çok saz şairini mısralarının gücüyle etkilemiştir. Aşık Şenlik, 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşında söylediği 'Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana' mısrasıyla, yurt savunmasının ve vatan aşkının en güzel örneğini vererek, yaşadığı topluma damgasını vurmuş ve kendi çağını aşmış bir halk ozanımızdır" dedi.

ARDAHAN'A YATIRIMLAR
Bakan Kavaf, Ardahan'ın yatırım teşviklerinde birinci öncelikli kalkınma bölgesi dahilinde olması sebebiyle 2002'den bu yana Türkiye'nin en çok yatırım yapılan illeri arasında yer aldığını hatırlattı. Kavaf, "Doğu'nun en modern hastanesi olacak Ardahan Eğitim ve Araştırma Hastanesi bu yıl içerisinde tamamlanarak hizmet vermeye başlayacaktır. Ardahan Büyük Organize Sanayi Sitesi'nin temeli de bu yıl atılacaktır. Böylece ekonomisi tarım ve hayvancılık ağırlıklı olan Ardahan, önümüzdeki yıllarda sanayi alanında da önemli bir atılım gerçekleştirecektir. Ayrıca Ardahan turizm konusunda çok büyük bir potansiyele sahiptir. Kış sporları ve yayla turizmi merkezi projesi, Ardahan turizminin gelişmesinde hayati bir rol üstlenecektir. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Ardahan bölgede kış ve yayla turizmi anlamında önemli bir cazibe merkezi konumuna gelecek" diye konuştu.
KARS-TİFLİS-BAKÜ DEMİR YOLU
Kars-Tiflis-Bakü demir yolu hattı projesine de değinen Kavaf, ''Projenin Türkiye sınırları içindeki 76 kilometrelik kısmının 16 kilometresi Ardahan'da olacaktır'' dedi. Kavaf, "Yeni bir ipek yolu olacağı düşünülen Bakü-Tiflis-Kars projesinin son durağı olacak Yukarı Cambaz İstasyonu bu projenin mihenk taşı konumundadır. Ardahan'ın Çıldır ilçesi sınırlarında yer alan Yukarı Cambaz İstasyonu, Asya'ya açılan son istasyonumuzdur. Bu nedenle proje Ardahan ve Çıldır için ayrı bir öneme sahiptir" dedi.
Bakan Kavaf, Ardahan'da okur yazarlık oranının yüzde 90, okul öncesi okullaşma oranının yüzde 85, ilköğretimin yüzde 96 ve orta öğretimin ise yüzde 62 olarak gerçekleştiğini belirterek, ''Bu rakamlar Türkiye ortalamasına çok yakın olmakla birlikte, inanıyorum ki bu rakamlar kısa sürede yüzde 100'lere ulaşacaktır" ifadelerini kaydetti.
Sosyal güvenlik kurumunun verilerine göre Ardahan'da toplam 100 bin 509 kişinin sosyal güvenlik kapsamında olduğunu belirten Kavaf, bu oranın nüfusun yüzde 93'ünü oluşturduğuna dikkat çekerek, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca bu yılın ilk 6 ayında Ardahan'da 2 bin 495 yardıma muhtaç vatandaşa, toplam 246 bin 381 TL'lik ayni, nakdi, eğitim, barınma ve sağlık giderleri için yardımda bulunulduğunu bildirdi.
Daha sonra Aktaş gölü'ne geçen Kavaf, buradaki Şeytan Kalesi'nde hatıra fotoğrafı çektirdi.
BAKAN KAVAF KARS’TA
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Kars Belediye Başkanlığı'nı ziyaret etti.
Bakan Kavaf'ı Belediye Başkanlığı binası önünde Vali Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Başkan yardımcısı Cihangir Umurberg, AK Parti İl Başkanı Ensar Erdoğdu, belediye personeli ve partililer karşıladı.


Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'a Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, brifing verdi.
Hükümet olarak Kars'a çok önem verdiklerini söyleyen Bakan Kavaf, "Yatırımlarımız var. Bunları sürekli takip ediyoruz. Belediye çalışmaları var. Bu çalışmalarda başkanımıza destek oluyoruz. Kars yakın zamanda önemli merkezlerden birisi olacaktır" dedi.
Bakan Kavaf, Belediye Başkanlığı binasında bir süre dinlendikten sonra havaalanına hareket etti. Bakan Kavaf 16.00 uçağıyla Ankara'ya gitmek üzere yola çıktı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.