Azerbaycanda Gazetecilere ŞİDDET

Azerbaycan'da Gazetecilere ŞİDDET

Uluslararası Af Örgütü, Azerbaycan'da gazetecilere yönelik hak ihlalleriyle ilgili acil eylem çağrısında bulundu.

A+A-

Af Örgütü, Azerbaycan'da gazetecilerin polis şiddetiyle karşılaştığını, fikirlerini açıklayanların hapis tehdidiyle yüz yüze olduğunu açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü, Azerbaycan'da gazetecilere yönelik hak ihlalleriyle ilgili acil eylem çağrısında bulundu.

Örgüt, acileylem.org sitesinden yayınladığı açıklamada, Azerbaycan'da gazetecilerin maruz kaldığı baskı ve şiddetin endişe verdiğine dikkat çekti.

Sitede, yıkımları çekmeye çalışan iki gazetecinin uğradığı şiddet anlatıldı:

"18 Nisan'da ev yıkımlarını çekmeye çalışan ödüllü gazeteci Idrak Abbasov ile kadın gazeteci Günay Musayeva ve Abbasov'u korumaya çalışan kardeşi Adalat Abbasov şiddete uğradı."

"Abbasov, Bakü'nün kenar mahallelerinden Sulutepe'de yaşayanların evlerinin, oraya petrol şirketi kurmak isteyen Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) çalışanlarınca hukuka aykırı şekilde yıkılmasını görüntülemek için bölgedeydi."

Yerel insan hakları savunucuları, Af Örgütü'ne yaptıkları açıklamada, Sulutepe sakinlerine, yıkımlar tebliğ edilmedi ve evlerini tahliye etmeleri gerektiği söylenmedi.

Günay Musayeva da olayın ardından Af Örgütü'ne konuştu:

"Abbasov kardeşler bölgeye ulaştığında SOCAR'ın özel güvenliği yıkımı önlemek isteyen semt sakinlerine saldırıyordu. Abbasov kardeşler onları görüntülemeye başlayınca bu kez polisle birlikte onlara saldırdılar. Polis cop ve tekmelerle saldırdığı Abbasov'un kamerasına el koydu. Idrak Abbasov'un bilinci kapandı, kardeşi Adalat'ın kaburgaları kırıldı."

"Beni de saçlarımı çekerek ve yumruk atarak bölgeden uzaklaştırdılar. Kameramı ve basın kartımı aldılar, dayak yiyen protestocuları çekmememiz gerektiğini söylediler."

Diğer üç gazeteci Esmira Javadova, Galib Hasanov ve Elnur Mammadov da taksiyle bölgeye ulaştıklarında dışarı çıkarılmadılar, araçlarının camı kırıldı, polis yaşananlara müdahale etmedi.

Af Örgütü, "Yetkililere, İngilizce, Azerice, Rusça veya kendi dilinizde mektup yazarak faillerin adalet karşısına çıkarılmaları için çağrıda bulunun" açıklamasını yaptı.

Başta Devlet Başkanı İlham Aliyev ile İçişleri Bakanı Ramil Usubov olmak üzere mektupların gönderileceği adresler sitede yer alıyor.

Af Örgütü ayrıca, Azerbaycan'da polisin barışçıl gösterilere de müdahale etmesine ve protestocuların hapse atılmasına da dikkat çekti. Örgüt, ülkede 15 kişinin fikirlerini açıkladıkları için hapiste olduğunu duyurdu.

Açıklamada, hükümetin interneti de gözetim altında tuttuğu, sosyal medyayı baskı altına aldığı ifade edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.