1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Malatya'ya Yapılacak En Büyük Caminin Proje Protokolu İle Ödül Töreni Düzenlendi
Azerbaycan İle Ortak Boru HATTI

Azerbaycan İle Ortak Boru HATTI

Önceki gün imzalanan anlaşmayla Türkiye, bölgede üretim ihtimali en yüksek doğalgazın kendi topraklarından geçmesini garanti altına aldı.

A+A-

Yıllık 16 milyar metreküp gaz üretecek Şahdeniz Doğalgaz Projesi'nde Türkiye yeni bir adım atıyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in önceki gün imzaladığı anlaşmayla Türkiye, bölgede üretim ihtimali en yüksek doğalgazın kendi topraklarından geçmesini garanti altına aldı.

Bunun için yeni bir boru inşası da karara bağlandı. Sektör kaynakları yeni hamleyi Türkiye'nin, Nabucco, TAP ve ITGI projelerine "Gerekirse boru hattını kendimiz yaparız." mesajı olarak yorumladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2018'de Şahdeniz gazının Türkiye ve Avrupa'ya ulaşacağını söyledi. Yıldız, "Şahdeniz-2 projesinin başlamasının önünde engel kalmamıştır. Nabucco, ITGI anlaşmaları teklifleri tartışılacaksa ekonomik olarak bunlara alternatif bir boru hattı da aynı zamanda o anlaşmaya konmuştur." değerlendirmesini yaptı.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmayla Azerbaycan'da 2017 yılında üretime başlanacak 16 milyar metreküplük Şahdeniz-2 doğalgazının geçiş güzergahı Türkiye olarak belirlendi. Gazın 6 milyar metreküpü Türkiye'de kalırken 10 milyar metreküpü Avrupa'ya satılacak. Anlaşmayla Türkiye, Azerbaycan ve Şahdeniz konsorsiyumunu oluşturan şirketler arasında yeni bir boru hattı yapılmasına ilişkin imzalar da atıldı. Buna göre Türkiye'nin doğusundan batısına yapılacak yeni hatla Azeri gazı taşınacak. Enerji Bakanlığı yetkilileri yeni hattın 1 yıl içinde fizibilitelerinin tamamlanacağını belirterek, "İlk defa uluslararası bir projede hem üretici, hem pazarlayıcı ve hem de transit geçiş ülkeleri bir araya geliyor." dediler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.