1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. IŞİD TSK Tankını Vurdu, Üç Asker Öldü
Avukatlara Polis OPERASYONU

Avukatlara Polis OPERASYONU

İstanbul merkezli operasyonda gözaltına alınanlar arasında 'avukatlar'da var.

A+A-

Çağdaş Hukukçular Derneği başkanı ve üyesi avukatların evlerine ve bürolarına İstanbul, İzmir ve Ankara'da sabaha karşı baskın yapıldı, 10'u avukat 63 kişi gözaltında. Gözaltına alınanlar arasında Grup Yorum üyeleri de var.

Ankara, İzmir ve İstanbul'da birçok farklı adreste Özel Harekat ve Çevik Kuvvet eşliğinde, Terörle Mücadele Şubesi polislerince operasyon yapıldı. Ev baskını yapılan adresler arasında, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Bürosu ve Halkın Hukuk Bürosu da var.

Halkın Hukuk Bürosu'ndan Taylan Tanay, yaptığı açıklamada, bürolarının sabaha karşı 04:00'te kapıları kırılarak polis tarafından basıldığını, savcının bir saat sonra geldiğini, arama yapılabilmesi için İstanbul Barosu temsilcisinin beklendiğini ifade etti.

Saat 04.00'te Halkın Hukuk Bürosu'na gerçekleşen baskın, savcı nezaretinde gerçekleşmediği gibi, baskınlara İstanbul Barosu'ndan gözetmen de katılmadı.

İstanbul Barosu ise "bu görevlendirmelerin önceden yapılması gerektiğini, avukatlık bürolarına gece baskını yapılamayacağını, görevlendirme için mesai saatinin beklenmesi gerektiği" yanıtını verdi.

Baro gözetmenine de gözaltı

İstanbul Barosu'nun daha sonra görevlendirdiği avukat Efkan Bolaç da gözetmenlik görevini yerine getirmek için kendi bürosundan ayrıldığında gözaltına alındı.

ÇHD İstanbul Şubesi'nin Beyoğlu'ndaki bürosunda ve Ankaradaki genel merkez bürosunda da polis arama yapıyor.

Arama işlemlerinin tamamlanmasının ardından gözaltına alınanlar İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi'ne götürülecek.

Gözaltına alınan avukatlar şöyle: ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Taylan Tanay, ÇHD üyesi avukatlar Efkan Bolaç, Güçlü Sevimli, Gülvin Aydın, Naciye Demir, Şükriye Erden, Günay Dağ, Ebru Timtik, Barkın Timtik, Serhan Arıkanoğlu, ÇHD Ankara Şube yöneticisi avukat Betül Vangölü Kozağaçlı.

Yurt Gazetesi muhabire de gözaltında

Operasyonda ayrıca, ÇHD Öğrenci Hakları Komisyonu'ndan, İstanbul Üniversitesi Hukuk Bölümü son sınıf öğrencileri Umut Karakaya ile Yurt gazetesinde muhabirlik de yapan Sami Menteş de gözaltına alındı.
Kozağaçlı ve Aslan hakkında yakalama kararı

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile avukat Oya Aslan hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Kozağaçlı'nın Ankara'daki bürosunda arama yapılıyor.

Çağdaş Hukukçular Derneği bir süre önce, "Bir gün herkes gözaltına alınabilir" sloganıyla yola çıkarak "Olağan Şüpheliler Eğitimi" başlatmıştı ve bu kapsamda Selçuk Kozağaçlı tüm olağan şüphelilere en temel gözaltı tavsiyeleri vermişti.

Gözaltı kararları, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (DHKP-C) örgütü üyeliği kapsamında ancak soruşturmada gizlilik kararı bulunduğu için avukatlara ayrıntılı bilgi verilmedi.

Gözaltındakiler insan hakları savunucuları

Gözaltına alınan avukatlar aynı zamanda işkenceye karşı polis hattı "Polis İmdat"ın da gönüllü çalışanlarından.

Gözaltına alınan ÇHD avukatları 19 Aralık 2000'de cezaevlerine yönelik gerçekleştirilen ve 30 tutuklunun öldüğü Hayata Dönüş Operasyonu, gözaltında işkence sonucu öldürülen Engin Çeber, yine gözaltında işkenceyle öldürülen Nijeryalı göçmen Festus Okey davalarına, toplu mezarlar, iki yıl arayla gözaltına alınarak kaybedilen Ali Efeoğlu ve Ayhan Efeoğlu kardeşlerin bulunmasına ilişkin soruşturmalara bakan , cezaevinden çıktıktan hemen sonra hayatını kaybeden hasta mahpus Güler Zere'nin, Roboski'de 11 yakınını yitiren Ferhat Encü'nün, roman çalıştayında "parasız eğitim istiyoruz" pankartı açtıkları için tutuklanan Berna Yılmaz ile Ferhat Tüzer'İn avukatları.

İdil Kültür ve Yürüyüş Dergisi'ne baskın

İstanbul'da ayrıca Grup Yorum'un çalıştığı İdil Kültür Merkezi ile Okmeydanı'nda birçok adrese ve Yürüyüş Dergisi'nin Mecidiyeköy'deki bürosuna da helikopterle baskın düzenledi. Operasyon sırasında gaz bombası kullanıldı.

Grup Yorum üyesi Ali Aracı gözaltına alınırken, polis grubun çalışma yaptığı stüdyoya ve müzik aletlerine zarar verdi.

Aralarında Grup Yorum diğer üyelerinin de bulunduğu toplam 63 kişi hakkında gözaltı kararı var.

Operasyonun İzmir ayağında da çeşitli evlere eş zamanlı düzenlenen baskınlarda DHKP-C üyesi olduğu ileri sürülen 17 kişi gözaltına alındı.

ÇHD'den açıklama

Çağdaş Hukukçular Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, olayla ilgili özetle şunlar söylendi:

"Demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren, sisteme muhalefet eden, kişi ve kurumlara, devlet tüm araçları ile saldırmaktadır. Bir yanda anti demokratik yasal düzenlemeler diğer yandan bu düzenlemelere bile bağlı kalmayan uygulamalarla tüm toplum bastırılmaya ve sindirilmeye çalışılmakta, toplumsal muhalefet güçlerinin de yok edilmesi amaçlanmaktadır."

ÇHD, operasyonları protesto etmek amacıyla saat 12.30′da Çağlayan Adliyesi C Kapısı'nda bir basın açıklaması gerçekleştireceğini duyurdu.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.