1. HABERLER

  2. Fatma Yeşim Erden: ROJDA
Atatürk Silueti Görülmeye BAŞLANDI

Atatürk Silueti Görülmeye BAŞLANDI

Ardahan'ın Damal ilçesi Ata Mahallesi Karadağ sırtlarında ortaya çıkan Atatürk'ün silueti bu yıl da görülmeye başladı.

A+A-
Ardahan'ın Damal ilçesi Ata Mahallesi Karadağ sırtlarında her yıl 15 Haziran -15 Temmuz tarihleri arasında ortaya çıkan Atatürk'ün silueti bu yıl da görülmeye başladı.
Hava muhalefeti nedeniyle 15 gün gecikmeli çıkan Atatürk silueti adeta izleyenleri büyülüyor.
Karadağ sırtlarına yansımaya başlayan Atatürk'ün siluetini köylü çocuklar ve vatandaşlar merakla izliyor. Silueti izlemeye gelen vatandaşlar Atatürk'ün siluetinin her yıl 15 Haziran ile 15 Temmuz tarihleri arasında Ata Mahallesi'nde saat 17.55-18.10 arasında net bir şekilde görüldüğünü dile getirdiler.
Haberin Devamı..

Ardahan'ın Damal ilçesinde, bu yıl 14'ncüsü düzenlenen 'Atatürk'ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenlikleri' yapıldı.
Damal Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından yapılan şenlikte ilk olarak kutlamaların her yıl yapıldığı Damal Ormanlığı'ndaki şenlik alanına geçildi. Burada bir konuşma yapan Damal Belediye Başkanı Gülcemal Fidan amaçlarının Atatürk'ün gölgesine layık bir şenlik yapmak olduğunu belirterek, "Bizim amacımız, bizim bölgemizde çıkan Atatürk'e ait bu doğa harikası olayı, hem tanıtmak ve hem de hakettiği değere ulaştırmaktır. Bu vesileyle yaptığımız bu festival aracılığıyla insanlarımızı bir araya getiriyoruz ve bu güzel doğa harikasını görmelerini sağlıyoruz" dedi.


Şenlikler, Nahçıvan Kültür Bakanlığı Halk Dansları Topluluğu, Çankaya Belediyesi Halk Dansları Topluluğu ile Damal Merkez Halk Eğitim Müdürlüğü Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile devam etti.
Gösteri, halk müziği sanatçısı Gülcan Koç'un yanı sıra halk ozanlarının dinletisiyle devam etti. Sanatçıların oyun havasına protokol de eşlik etti.
Daha sonra Atatürk'e ait gölgenin izleneceği Damal'ın Yukarı Gündeş köyüne gidildi. Burada Belediye Başkanı Gülcemal Fidan, siluetin tarihçesi hakkında davetlilere bilgi verdi.
Şenliklere, Ardahan Vali Vekili Ali Fuat Atik, 25. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Damal Kaymakamı Kadir Taner Eser, Belediye Başkanı Gülcemal Fidan çok sayıda yetkili ve vatandaşlar katıldı.
Silueti izlemeye gelen vatandaşlar, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
SİLUET, İLK DEFA BİR ÇOBAN TARAFINDAN GÖRÜLDÜ
Damal ilçesine bağlı Yukarı Gündeş köyü yakınlarında Karadağ sırtlarında, her yıl 15 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında izlenebilen Atatürk'ün siluetinin, ilk defa 1954 yılında çobanlık yapan 12 yaşındaki Adıgüzel Kırmızıgül tarafından görüldüğü biliniyor. Kırmızıgül'ün, Atatürk'e benzettiği gölgeyi köyde yaşayan vatandaşlara anlatmasının ardından 1988 yılında ise ilçede fotoğrafçılık yapan Erdoğan Kumru, Atatürk'ün siluetinin fotoğrafını çekerek, kartpostal haline getirdi.
Atatürk'ün silueti görülen Karadağlar'ın çevresindeki 50 dönümlük arazi, ekolojik yapısının bozulmaması amacıyla 2000 yılında SİT alanı olarak tescil edilmişti.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.