Arslan, TRTde BTKyı DEĞERLENDİRDİ

Arslan, TRT'de BTK'yı DEĞERLENDİRDİ

Kars Milletvekili Ahmet Arslan, TRT Avaz'da katıldığı canlı yayın programında Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin önemine değindi ve gündemle ilgili konuları değerlendirdi.

A+A-

Kars Milletvekili Ahmet Arslan, TRT Avaz’da katıldığı canlı yayın programında Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin önemine değindi ve gündemle ilgili konuları değerlendirdi.
Arslan ilk olarak, Fransa Meclisi’nin soykırım inkar yasasını kabul etmesini kınayarak, “Başbakanımız çok açık net konuştu. Biz Milletvekilleri olarak, halk olarak tepkimizi ortaya koyduk. Türkiye vatandaşı olarak böyle bir soykırımı kabul etmiyoruz. Başbakanımızın da ifade ettiği gibi bu durumu kınıyoruz. Halkımızın bu konuda aydın davranacağını umuyorum.” dedi.

Arslan, “Demir İpek Yolu olarak bilinen ve projeye 2004 yılında başlanmış. Bakü-Tiflis-Kars olarak bilinen, Orta Asya’dan Kafkaslara uzanan kesintisiz bir demir yolu hattı. Bu projenin detayları nelerdir? Ne zaman başladı? Çalışmalar daha önce neden uygulanmadı ve şuanda ne durumda” şeklinde soru üzerine şunları söyledi: “Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Projesi diğer bir adıyla Demir İpek Yolu Projesi bizim ülkemiz açısından çok önemlidir. Hatta Kars ve o bölge için de çok önemlidir. Geçmişte düşünülmüş olmasına rağmen gerekli imkanların, bir planın hazırlanması şarttı. Ayrıca komşu devletlerle bağlantıların güçlü ve ılımlı olması gerekir. Ancak 2004’de Gürcistan, Azerbaycan ve Turkiye Ulaştırma Bakanları bir araya gelerek konu konuşulup her iki devletin Cumhurbaşkanları tarafından onaylandıktan sonra 2007’de yürürlüğe girdi. Türkiye kendi finansmanını kendi sağlamak üzere Gürcistan’ın ise finansmanını Azerbaycan üstlenerek bu işe başlandı. Bu proje önemli bir proje nedeni ise; Orta Asya ve Avrupa arasındaki demir yolu bağlantısını hem daha hacimli hem de daha ekonomik bir boyuta kısa bir zaman zarfında taşıyor olmasıdır. Asya, Avrupa ve yakın doğu arasında köprü durumunda olduğundan çok çok önemli bir projedir. Bu projenin yapılmasıyla beraber doğunun kalkındırılması hedef alınmış ve önemli bir eksiklik giderilmiş oldu. Bu proje her ne kadar Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’ı ilgilendirse de yine de Çin yada başka Devletleri de ilgilendirmiştir. Bu proje ile çok yönlü ulaşım sağlanmıştır. Bu sadece Avrupa yada Asya için değil Türkiye için de çok önemli avantajlar getirmiştir.”
“Bu projenin gerek Türkiye, gerekse diğer devletlere nasıl bir getirisi vardır?” sorusuna da Arslan, “Projeyi tek bir hat olarak düşünürseniz pek bir getirisi yok ancak projenin çok boyutlu olduğu unutulmamalıdır. Bu projeyle demiryoluna yeni bir canlılık getirilmiş, demiryolu ağı geliştirilmiştir. 1900’lü yıllarda da demiryolu kullanılıyordu ancak bu kadar imkan ve yapılanma yoktu. Lojistik yapılandırma ile beraber kalkınma tekrar sağlanmıştır. Bu kalkınmanın en güzel örneği Kars’ta uygulandı. Bu proje ile gerek yolcu taşıma kapasitesi, gerek ürünler rahatlıkla ulaştırılabiliniyor. Bu proje aynı zamanda ticaretin gelişmesi demek, turizmin buraya yatırım yapabilmesi demektir. Özellikle Kars’a en büyük getirisi kendine has ürünleri gıda, bal, kaşar gibi ürünleri pazara sunabilmesi, ihraç edebilmesi demektir. Bu proje ile Kars Lojistik Merkez haline getirmiştir. Ayrıca bu proje yeni projenin doğuşuna zemin hazırlıyor. Yeni proje de İran ve Nahçıvan üzerinden yapılacak ve buralara önemli getiriler sağlayacaktır. Üç demir yolunun kavşak noktası haline gelecek Kars. Kars, marka bir şehirdir. Bu proje ile daha da önemi katlanacaktır. Sarıkamış gibi tarihi bir zenginliğe sahiptir.” diye cevap verdi.
Arslan, bu projelerin ne zaman tamamlanacağı konusunda da, “Bu projeler hem ekonomik istihdam gerektiriyor, hem zor ve zahmetli bir iştir. Bu, Bakü-Tiflis-Kars Projesi hem Türkiye’de hem de Gürcistan’da çalışmaları sürüyor. Umuyoruz ki 2013’te bu proje bitsin ve hem Kars’a hem bu bölgeye hem de bu coğrafyaya katma değer oluştursun. Buraların istihdamını sağlasın” dedi.
Arslan son olarak, “Komşu devletlerle ilişkilerimiz çok önemli olup özellikle Azerbaycan ile iki devlet ancak tek milletiz. Bu aynı zaman da kardeşlik göstergesidir. Bu proje ile ilişkiler daha da pekişiyor. Bu proje sadece Kars ve Kafkaslar için değil aynı zaman da tüm bölgeye yöneliktir. Bu projede bize destek veren Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Ulaştırma Bakanımıza Kars halkı adına teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.