Appleın Kurucusu Steve Jobs ÖLDÜ

Apple'ın Kurucusu Steve Jobs ÖLDÜ

iPhone, iPod, iPad ve Macintosh gibi ürünlerle insanların günlük hayatını değiştiren Steve Jobs dün hayata veda etti.

A+A-

iPhone, iPod, iPad ve Macintosh gibi ürünlerle insanların günlük hayatını değiştiren Steve Jobs dün hayata veda etti.

Jobs, genç yaşlarda bir garajda kurduğu Apple'ı, mucitliğinin yanı sıra pazarlama ve satış dehası sayesinde dünyanın en değerli bilişim şirketi haline getirdi. Pankreas kanseriyle mücadele eden Jobs, geçen ağustosta Apple CEO'luğunu bırakmıştı.

Bilişim dünyası; bilgisayar, müzik ve cep telefonu endüstrisinde getirdiği yeniliklerle dünyada milyonların günlük alışkanlıklarını değiştiren Steve Jobs'u kaybetti. iPhone, iPod, iPad ve Macintosh gibi ürünlerle bilişimi günlük hayatın bir parçası haline getiren Jobs, 56 yaşında öldü. California'da Palo Alto'daki evinde eşi ve aile fertlerinin yanında hayata veda eden Jobs, 2004 yılında pankreas kanseri tedavisi görmüş, 2009'da ise karaciğer nakli operasyonu geçirmişti. Bilişim dünyasının dâhisi, sağlığının bozulması üzerine geçen ocak ayında dinlenmeye çekilmiş, ağustosta ise Apple üst yöneticiliğini (CEO) Tim Cook'a bırakmıştı. Jobs'un, CEO Tim Cook'un iPhone'un yeni modeli iPhone 4S'i tanıtımından bir gün sonra hayata veda etmesi, dünya liderlerinin yanı sıra teknoloji sektöründeki rakiplerini ve hayranlarını üzdü.

Apple internet sayfasına 'Steve Jobs: 1955-2011' başlığıyla Jobs'un siyah beyaz bir fotoğrafını koydu. Apple'ın merkez binasında bayraklar yarıya indirilirken, hayranları Palo Alto'daki evinin yanı sıra dünyanın çeşitli yerlerinde Apple mağazalarının dışında mumlar yaktı ve gül bıraktı. Jobs'un Palo Alto'daki evinin dışında toplanarak gül bırakan komşuları ve arkadaşları, 'Dünyayı değiştirdiğin için teşekkürler' yazılı mesajlar yazdı.

Üniversiteyi bitirmeden ayrılan Steve Jobs, 1970'li yıllarda Apple II modelinin çok yaygın kullanıma ulaşan ilk kişisel bilgisayar olmasıyla, teknoloji dünyasını değiştiren kişi olmuştu. Jobs, arkadaşı Steve Wozniak ile 1 Nisan 1976'da Silikon Vadisi'nde bir garajda kurduğu Apple'ı dünyanın en değerli teknoloji şirketi haline getirdi. Macintosh bilgisayarlar dahil Apple'ın ürünlerinin arkasındaki itici güç olarak görülen Jobs'un yönetiminde Apple, 351 milyar dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli teknoloji şirketi oldu. Bu yıl, piyasa değeri bakımından petrol devi Exxon'dan sonra Amerika'daki en değerli ikinci şirket unvanını aldı. Şirket, ağustos ayında ise kısa süreliğine Exxon Mobil'i de geride bıraktı. Jobs, ağustos ayında CEO'luk görevinden ayrılarak, yerini şirketin önde gelen yöneticilerinden Tim Cook'a bırakmıştı. Analistler ve yatırımcılar Jobs'un ölümünden önce, şirketinin kendisinden sonra da gelişmeye devam etmesi için gereken zemini hazırladığı görüşünde. Ancak Apple şirketinin yine de, en başarılı ürün tasarımcısı olduğu kadar, pazarlama ve satış dehası olarak da bilinen Jobs'un yokluğunu yakından hissedeceği görüşü hakim. Jobs, ağustosta görevinden ayrılırken yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: "Apple Yönetim Kurulu ve Apple camiasına; Her zaman, bir gün gelir de Apple CEO'su olarak görevlerimi ve beklentileri daha uzun süre yerine getiremeyecek duruma gelirsem bundan ilk sizin bilginiz olacağını söyledim. Maalesef o gün geldi. Bu vesileyle Apple CEO'luğundan istifa ediyorum. Yönetim kurulu uygun görürse Yönetim Kurulu Başkanı, direktörü ve Apple çalışanı olarak hizmet etmek istiyorum." Walt Disney'in Yönetim Kurulu üyeliğini de sürdüren Jobs'un sağlık problemleri sebebiyle görevlerinden ayrıldığı üç seferde de Tim Cook yerini doldurmuştu.

Sağlık sorunlarıyla boğuşan Jobs sadece mart ayında tablet bilgisayar iPad'in tanıtımına ve ABD Başkanı Barack Obama'nın, Silikon Vadisi'nin devlerinin yöneticilerine Beyaz Saray'da verdiği yemeğe katılmıştı. Jobs'un zayıflamış görünümü hastalığının ne kadar kötü olduğu ve Apple'daki görevine devam edip edemeyeceği sorularının ortaya çıkmasına yol açmıştı. Steve Jobs, Amerikalı Joanne Carole Schieble ve Suriye asıllı Abdulfattah John Jandali'nin oğlu olarak 24 Şubat 1955'te dünyaya geldi. Ailesi çocuklarını Kaliforniyalı çift Paul ve Clara Jobs'a evlatlık olarak verdi. Jobs'un 2010'da kişisel servetinin 8,3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. EKONOMİ SERVİSİ

Dünya, Jobs'un ölümünü, keşfettiği cihaz üzerinden öğrendi

Steve Jobs'un ölümü 'sadece Apple'ı değil onu tüm teknoloji dünyasının simgesi' olarak görenleri de üzdü. ABD Başkanı Barack Obama, 'dünyanın bir hayalci kaybettiğini' söyledi. Jobs'un "Amerika'nın en büyük mucitlerinden biri" olduğunu belirten Obama, Jobs'un "farklı düşünecek kadar cesur, dünyayı değiştirebileceğine inanacak kadar gözüpek ve bunu yapabilecek kadar yetenekli olduğunu" kaydetti. Obama, bir sosyal paylaşım sitesinde paylaştığı mesajda da, "dünyanın büyük bölümünün Jobs'un ölüm haberini onun keşfettiği araç üzerinden aldığına dikkat çekerek, onu anmanın bundan daha büyük bir yolu olamayacağını" yazdı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.