1. HABERLER

  2. Anzaklar, Atalarını 'Şafak Ayini' ile ANDI
Anzaklar, Atalarını Şafak Ayini ile ANDI

Anzaklar, Atalarını 'Şafak Ayini' ile ANDI

Çanakkale Kara Savaşları'nın 97. Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenleri kapsamında Gelibolu'daki Anzak Koyu'nda 'şafak ayini' düzenlendi.

A+A-

Çanakkale Kara Savaşları'nın 97. Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenleri kapsamında Gelibolu'daki Anzak Koyu'nda "şafak ayini" düzenlendi. Anzak Koyu'ndaki törene Avustralya Başbakanı Julia Gillard ve Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Nathan Guy da katıldı.

Binlerce Avustralyalı ve Yeni Zelandalı turist, 97 yıl önce yapılan Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden atalarını, çıkarmanın yapıldığı Anzak Koyu'nda düzenlenen törenle andı.

Tören sırasında Avustralya ve Yeni Zelandalıların bir kısmı gözyaşlarına hakim olamadı.

Saat 05.30'da başlayan törende, Yeni Zelanda ve Avustralya'dan gelen askerler, Anzak çıkarması sırasında ölenlerin anısına saygı duruşunda bulundu.

Türkiye, Yeni Zelanda ve İngiltere milli marşları eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından, günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmalar yapıldı.

Avustralya Başbakanı Julia Gillard, törende, ''onlar yabancı topraklardaki yabancılardı'' diyerek başladığı konuşmasında, insanların ''dünyanın ucundan uzaktaki korkunç bir savaşı sona erdirme umudu içinde geldiğini, ancak bunun gerçekleşmediğini'' söyledi.

''Burada öylesine yabancı ve bir o kadar da tanıdık bu kumsallar ve tepelerde, daha sonra büyük bir lider olacak kişi önderliğinde, yetenekli bir düşman yatmış bekliyordu." diyen Gillard, sözlerine "Ancak Türkler için bu, Atatürk'ün askerlerine savaşmayı değil ölmeyi emrettiği toprakların ve vatanın mukaddesatının savunmasıydı." şeklinde devam etti.

''Türkler bizim kayıplarımızı onurlandırdılar, büyük gönül borcumuz var.''

Başbakan Gillard, Çanakkale Savaşları'nın 8 ay sonra başladığı gibi şafakta sona erdiğini, 20 Aralık 1915'te saat 3.57'de son Avustralyalı askerin de sessizce Gelibolu Yarımadası'ndan ayrıldığını söyledi.

Avustralya ve Yeni Zelanda komutanı General Godley'in o zamanlarda Osmanlı'dan Anzak mezarlarına saygı gösterilmesini talep eden bir mesaj bıraktığını hatırlatan Gillard, "Ancak böyle bir çağrıya gerek yoktu. Çünkü Türkler bizim kayıplarımızı onurlandırdılar, onlara kendi evlatları gibi sahip çıktılar. Ve daha sonra tarih sayfalarında nadir görülen bir şey yaptılar. Bu yere mağlupların onuruna 'Anzak Koyu' adını verdiler. Bu sebeple Türkiye Cumhuriyeti'ne büyük bir gönül borcumuz bulunmaktadır. Hiçbir millet mabetlerimizi daha iyi koruyamaz ve bu kutsal ziyaretlerimize daha cömertçe ev sahipliği yapamazdı.'' dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.