1. HABERLER

  2. Ankara'dan Erivan'a Protokol Çağrısı
Ankara'dan Erivan'a Protokol Çağrısı

Ankara'dan Erivan'a Protokol Çağrısı

Ankara, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin protokollerle ilgili kararından duyduğu rahatsızlığı Erivana iletti.

A+A-
Ankara, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin protokollerle ilgili kararından duyduğu rahatsızlığı Erivana iletti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Ermenistan hükümeti açıklık getirmeli ve gerekli iradeyi sergilemeli” dedi.
Cidde’de bulunan Dışişleri Ahmet Davutoğlu, kendisini telefonla arayan Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan’la görüştü.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin iki ülke arasındaki ilişkilerin normalizasyonunu hedefleyen süreç çerçevesinde imzalanan iki protokol hakkında önceki gün yayımlanan ayrıntılı kararı hakkındaki rahatsızlığını iletti.
Davutoğlu, bu çerçevede muhatabına mahkeme kararının kabul edilemez bir biçimde ön koşullar ve kısıtlayıcı yorumlar içerdiğini aktardı.
Türkiye'nin gerek müzakere sürecindeki yapıcı tutumuna, gerekse imzalanan protokollerin ruhu ve lafzına bağlı kalmaya devam etmesine dikkati çeken Davutoğlu, aynı kararlılık ve iyi niyetin Ermenistan hükümetinden de beklendiğini vurguladı.
Bakan Davutoğlu, imzadan hemen sonra protokoller hakkında kamuoyunu bilgilendirme sürecini başlatarak bunların TBMM'ye sevk edildiğini hatırlatarak, Türk tarafının süreci geciktirmeye çalışmakla suçlanmasının tamamen temelsiz olduğuna, zira Ermeni tarafının parlamenter süreçte halen Türkiye'nin bir hayli gerisinde bulunduğuna işaret etti.
Protokollerin içeriğinin bir bütünlük oluşturduğunu ve unsurların bağlamından koparılmasının normalizasyon sürecinin temel amaçlarından ve felsefesinden uzaklaşmak anlamına geleceğini ve yeni bir durum oluşturacağını belirten Davutoğlu, içinde bulunulan bu aşamada Türkiye'nin Ermenistan hükümetinden duruma açıklık getirmesini ve gerekli siyasi iradeyi sergilemesini beklediğini vurguladı.
MAHKEMENİN GEREKÇELİ KARARI
Ermenistan Anayasa Mahkemesi, protokollerle ilgili aldığı gerekçeli kararda Ekim ayında Zürih'te imzalanan protokollerin tüm maddelerinin "diplomatik ilişki kurulması" ve "sınırın açılması" halinde geçerli olabileceğine hükmetmişti.
Ayrıca Ermenistan'ın bağımsızlık ilanından önce imzalanan sınır anlaşmalarının geçerli olmayacağını bildirmiş, "Ortak Tarih Komisyonu, 1915 olaylarının uluslararası alanda ‘soykırım’ diye tanıtılması çabasına engel olmamalı" demişti.
Ankara, gerekçeli kararın “soykırım iddiası” ile ilgili bölümüne tepki göstermişti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.