1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Yaralı 'Balaban Kuşu' Tedavi Altına Alındı
Anıtın Garabeti Bozkuşun ÜSTÜNDE

Anıt'ın Garabeti Bozkuş'un ÜSTÜNDE

Kars'a gelen Hürriyet Treni'nde Başkan Bozkuş'u sohbet adı altında resmen sorguladılar.

A+A-

Kars’a gelen Hürriyet Treni’nde Başkan Bozkuş’u sohbet adı altında resmen sorguladılar.

Kuruluşunun 60. yıldönümünü kutlayan Hürriyet Gazetesi’nin "Hürriyet Hakkımızdır-Tren Özgürlüktür" projesi Kars'tan start aldı. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin yayınlanmasının da 60. yılı olması nedeniyle ''Hürriyet İnsan Hakları Treni'' adı verilen tren, sabah saatlerinde Kars’a geldi.

Karslıların fazla ilgi göstermediği etkinlikler kapsamında, Kars Vali Yardımcısı Muhammet Lütfü Kotan ve Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’un katıldığı bir sohbet programı düzenlendi. Fakat formatı sohbet içerikli olması hedeflenen ve Kars’ı tanımak olan program, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’u resmen sorgulama programına dönüştü.

Hürriyet Treni yetkilileri bir vagon içerisinde Vali yardımcısı Kotan ve Başkan Bozkuş’u kameralar karşısına alarak sohbet adı altında sorgulamaya başladı. Kars’ta görev yapan bazı gazetecilerinde hazır bulunduğu sohbette, Vali Yardımcısı ve Belediye başkanına birçok soru yöneltildi. Kars’ta ki yerel sorunları ele alan soruların ardından ‘Başbakan Erdoğan’ın ‘ucube’ dediği İnsanlık Anıtı’nın yıkılma aşaması ve öyküsü de Başkan Bozkuş’a soruldu. Bozkuş ise anıtın yapımından, yıkım kararı alınması ve yıkımda gelinen son aşamaya kadar açıklayıcı bilgiler verdi.

Fakat Bozkuş’un açıklamalarından bir türlü tatmin olmayan program yapımcıları, sohbetin amacı dışına çıkarak birbirinden ilginç sorularla programa devam ettiler.

KARSLI GAZETECİLER BOZKUŞ'U SAVUNDU

Sohbet adı altında sorgulamanın devam etmesi üzerine Karslı gazeteciler de duruma tepki göstererek sohbetin amacını aşarak resmen Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’u sorgulamaya dönüştüğünü savundular. Kısa süreli tartışmanın ardından da Karslı gazeteciler trenin bulunduğu yerden ayrıldılar.

Sorgulama sırasında Bozkuş, insanlık anıtı ile ilgili olarak ise şu açıklamalarda bulundu.

1854 ve 1855 yılları arasına heykelin bulunduğu alanın tam altında bir tabya yapılmış. O tabya aynı zamanda tescilli, taşınmaz kültür varlığı olan bir tabyadır ve sit alanı içerisindedir. Bu alanda ne yapılırsa yapılsın Koruma Kurulu’na bildirmeniz gerekir. Tescilli alanın bir taşını bile yerinden oynatamazsınız. Bu yıllarda insanlar en ağır şartlarda kendilerini korumak için böyle bir tesis yapmışlardır. Bu bina üzerine heykel inşa ederken de ona da saygı göstermeniz gerekir. Çirkin olduğu için değil, 2863 sayılı tescilli varlıkları koruyan bir kanun var. Buranın maliki var. O’da Milli Emlak Müdürlüğü’dür. Ayrıca 3194 sayılı imar mevzuatına da aykırı olarak yapılmıştır. Ayrıca ruhsat alınmamış ve o bölge gecekondu olarak görünüyor. Heykelin yapımına 2006 yılında başlanmıştı. Ben ise 29 Mart 2009’da yerel yönetimin başına geldim. MHP, konuyu gündeme getirerek yukarıda bahsettiğim sorunlardan dolayı konuyu gündeme getirmişti. Ama buna rağmen heykelin yapımına başlanmıştı.

HEYKEL ÇİRKİN OLDUĞU İÇİN YIKILMIYOR

Sayın Başbakanımızın Kars’ta ki konuşmasında heykele ‘ucube’ dediği için yıkılmıyor. Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan da yıkılması yönünde karar çıktı. Bu karar belediyemize bildirildiğinde hukukçularımızı çağırdık. Hatta Belediye meclis kararına da gerek kalmadan Belediye Başkanının yetkisinde olan gecekonduların görüntüsü içerisinde heykel yapılmış. Sayın Başbakanımız 8 Ocak’ta Kars’a geldi ve konuşmasında heykele ‘ucube’ dedi. Fakat 6 Ocak’ta Anıtlar Yüksek Kurulundan Anıtın bulunduğu yerden kaldırılması yönünde karar çıkmıştı. Sayın Başbakanımız da 8 Ocak’ta Kars’a geldiğinde heykel ile ilgili durumu sordu. Bende Anıtlar Yüksek Kurulundan yıkım kararı çıktığını ve yıkım işinin de Belediyeye verildiğini söyledim.

BAKANLIK YIKMA DEDİ AMA...

Anıt oradan kaldırdıktan sonra orasının tarihi dokusuna uygun bir şekilde peyzaj mimari anlamında bir projeyle çevre düzenlemesi yapacağız. Başbakan ‘ucube’ demeseydi de heykel yıkılacaktı. Ama Başbakanın konuşmasının ardından daha da kamuoyunun ve basının dikkatini çekmeğe başladı.

Kars’ın manevi ve kültürel birçok değerleri vardır. Kars Kalesine kimi çıkardıysak hiç kaleye veya tabyalar bakmadı. Orada sadece hiçbir anlam ifade etmeyen heykele bakarak, buda ne? Niye yapılmış? diye sorular sordular. Yani günümüzde yapılan bir eser geçmişte yapılan bir eserin üzerine yapılamaz. Kurul böyle diyor ben demiyorum.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.