1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kars'ın Soğuğu Vatandaşa Durakta Ateş Yaktırdı
Anıt Sonrası ABden Sanat DERSİ

Anıt Sonrası AB'den Sanat DERSİ

Avrupa Birliği Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Kars'ta yıkılan İnsanlık Anıtı'nın estetik değerini bir devlet organı tarafından yargılayamayacağını söyledi.

A+A-

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Kars'ta yıkılan İnsanlık Anıtı'nın estetik değerini bir devlet organı tarafından yargılayamayacağını söyledi.

Füle, Avrupa Parlamentosu üyelerinden Lorenzo Fontana’nın İnsanlık Anıtı’nın yıkımıyla ilgili verdiği soru önergesini yanıtladı. Fontana önergesinde 24 Nisan’da başlayan soykırıma denk getirilen günlerde, Kars’taki İnsanlık Anıtı’nın yıkımına tanıklık edildiğini bildirdi.

2009 yılında Türkiye ve Ermenistan’ın iki ülke arasında daha yakın ilişkiler kurulmasına yönelik büyük bir anlaşma imzalandığını kaydeden Fontana, “Anıt heykeltraş tarafından Türkiye’nin Ermeni halkıyla dostluğunun bir taahhüdünü temsil etmek amacıyla düşünülmüştür. Bununla beraber heykelin varlığı onu büyük bir Müslüman alim’in mezarının yanına konulmuş bir ‘ucube’ olarak tanımlayan Türk Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan tarafından şiddetle kınanmıştır. Birkaç ay sonra, belediye’nin onayıyla, yasak bir alanda dikildiği gerekçesiyle yıkım çalışması başlamıştır” dedi.

Heykeltraş’ın, yıkımı Afganis’tan Bamiyan’da bulunan Buda heykellerinin yıkılışıyla kıyasladığını kaydeden Fontana, soykırımın tanınmasının Türkiye’nin AB’ye adaylığa hazır olması konusunda başvurulacak konulardan biri olduğunu kaydederken “Komisyon Türkiye anıt konusunda görüşme yaptı mı? Hükümete heykel yanında heykelin simgelediğini de ortadan kaldırıp kaldırmadığı sorulacak mı? Benzer bir sembolizm ya da sanat eseri eskisi yerine yapılacak mı?” sorularını yöneltti.

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise önergeye yanıtında, “Komisyon Türkiye’de Türk-Ermeni dostluğuna adanmış varolan tek anıtının yıkılmasından üzüntü duymaktadır. Ne Komisyon ne de herhangi bir devlet otoritesi ya da yönetim söz konusu heykelin estetik değerini yargılayamazken, bir sanat ürününün yıkılması daima ciddi bir karardır. Anıtın yeri sorun ise, alternatif bir yer düşünülebilirdi’’ dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.