1. HABERLER

  2. Anayasa Paketi'ne Yüzde 58 KABUL
Anayasa Paketi'ne Yüzde 58 KABUL

Anayasa Paketi'ne Yüzde 58 KABUL

Anayasa değişikliği referandumunda sandıkların tamamı açıldı; oyların yüzde 58 'i Evet, yüzde 42 'si Hayır. Katılım oranıysa yüzde 77.

A+A-
Anayasa değişikliği referandumunda sandıkların tamamı açıldı; oyların yüzde 58'i Evet, yüzde 42'si Hayır. Katılım oranıysa yüzde 77.
Anayasa değişikliği için bugün gerçekleştirilen referandumda evet oyları yüzde 50'yi geçti; böylece değişiklik kabul edilmiş oldu.
Ancak yüzde 77'lik katılım oranı göz önüne alındığında, toplam seçmen sayısının yaklaşık yüzde 45'i evet demiş oldu.
Sandıkların tamamı saat 23:30'dan sonra açıldı. Sonuçlar şöyle.
Evet oyları: Yüzde 58.

Hayır oyları: Yüzde 42.

Katılım oranı: Yüzde 77.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bu referandumda oy kullanabilecek seçmen sayısını 49 milyon 446 bin 269 olarak açıklamıştı.
18 İL "HAYIR" DEDİ
Referandum sonuçlarına göre 18 il "Hayır" dedi. İlk sırada yüzde 81 oy oranıyla CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli geliyor. Türkiye genelinde özellikle Ege ve Marmara kıyılarındaki illerinin yanı sıra sandıktan "Hayır" çıkaran iller şöyle;
Adana, Antalya, Aydın,  Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Hatay, İzmir, Kırklareli, Manisa, Mersin, Muğla, Tekirdağ, Tunceli ve Uşak.
KATILIM HAKKARİ'DE YÜZDE 7, DİYARBAKIR'DA YÜZDE 35
BDP'nin boykotu oy potansiyelinin güçlü olduğu illerde başarılı oldu. Batman, Hakkari, Şırnak ve Diyarbakır'da katılım yüzde 40'ın altında kaldı.
Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) referandumu boykot kampanyası, partinin güçlü olduğu illerde sonuç verdi.
Hakkari'de katılım yüzde 7'de kaldı. Diyarbakır'daysa yüzde 35 oldu.
Boykotun etkili olduğu illerde katılım oranları şöyle:
Diyarbakır: Yüzde 35
Hakkari: Yüzde 7
Batman: Yüzde 39
Mardin: Yüzde 43
Şırnak: Yüzde 22
Van: Yüzde 43
Ağrı: Yüzde 56
Iğdır: Yüzde 51
Siirt: Yüzde 51
Muş: Yüzde 54
Tunceli: Yüzde 67
Bu illerdeki referanduma katılmama oranı, genelde, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) 2009 yerel seçimlerinde aldığı İl Genel Meclisi oy oranlarından daha yüksek oldu.
DTP'nin oy oranları şöyle gerçekleşmişti.
Diyarbakır: Yüzde 59,44
Hakkari: Yüzde 73,72
Batman: Yüzde 53,22
Mardin: Yüzde 44,19
Şırnak: Yüzde 60,75
Van: Yüzde 48,27
Ağrı: Yüzde 37,23
Iğdır: Yüzde 32,37
Siirt: Yüzde 37,32
Muş: Yüzde 42,53
Tunceli: Yüzde 19,76.
Yorumlar..

KAYBEDEN MHP, GÜCÜNÜ GÖSTEREN BDP OLDU"
Referandum sonucuyla ilgili sıcağı sıcağına yorumlar: "CHP’nin de AKP’nin de çıkarması gereken dersler ver"; "Toplumu ikiye bölmek yanlış", "Referandumun kaybedeni MHP oldu."
Referandum sonuçlarıyla ilgili Demokrat Yargı Derneği Başkanı Osman Can, "Bu değişiklikler yetmez, yeni anayasa yapmak lazım"; Açık Toplum Enstitüsü Danışma Kurulu Başkanı Can Paker, "Sonuçlara bakarak toplumu ikiye bölmek yanlış"; yazar Eser Karakaş "Sonuçlardan AKP'nin de ders çıkarması lazım", yazar Mümtaz'er Türköne ise "Kaybeden MHP oldu"; yazar Cüneyt Ülsever "BDP Bölgedeki gücünü kanıtladı"  dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ,Milliyetçi Hareket partisi (MHP) ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile ilgili referandum sonuçlarına bakılarak yapılan sıcağı sıcağına yorumlar şöyle oldu:
ANAYASANIN MİLİTARİST RUHU YERİNDE DURUYOR
Osman Can: AKP sonuçlara bakarak, halkın bir gün kendisini de sandığa gömecek güçte olduğu sonucunu çıkarmalı. Halk değişiklikle yetinmeyecektir; sözlerin yerine getirilmesini isteyecektir. Anayasa'nın militarist ruhu değişmedi. Kürt taleplerini, Orta Anadolu, Ege, iş dünyası ve işçilerin taleplerinin hepsini bir anayasaya yansıtmak gerekiyor. Bu ülke için çerçeve anayasa şarttır ve bunu önümüzdeki dönemin programları arasında mutlaka yer alması gerekiyor. Türkiye önündeki demokrasi yolunu mevcut anayasa ile gidemez (Kanal 24)
TOPLUMU İKİYE BÖLMEK YANLIŞ
Can Paker: Sonuç, toplum dinamikleriyle bir noktaya gelen ve ciddi şekilde olgunlaşan geniş kitlelerin demokrasi talebinin önü açılmıştır. Siyasetin yönü değişmiştir. Asker - sivil bürokrasiye yakın olan çevreler de artık bu gücü arkasına alamayacak, önce halkı ikna etmek zorunda kalacak.Referandum sonuçlarından toplum ikiye bölündü denilemez. "Hayır" ve "evet" diyenler çok geniş bir spektrum içinde yer alıyorlar. Hepsinin gerekçeleri farklı. Sosyolojik olarak toplumu böyle ikiye bölmek çok yanlış. Bu sonuçta kazanan kaybedenler cephesi yok. (Kanal 24)

HAYIR ORANINI AKP'NİN KENDİNE SORMASI LAZIM
Eser Karakaş : Artık CHP'den biri çıkıp da biz bir yerde hata yapıyoruz demeli. Hep aynı teşhis ve aynı yorumu yapıyorlar. "Teşhiste bir hata mı yapıyoruz" demeliler. Bu sonuç CHP'nin kendini yenilemesi için bir fırsattır. AKP'nin de kendini sorgulaması gerekiyor. Çünkü 26 maddeye verilen yüzde 58 "evet" çok az; normalde yüzde 85 "evet" çıkmalıydı. Bu metne yüzde 85 evet çıkmamışsa AKP'nin de oturup, kendi muhasebesini yapması lazım. "Bu yüzde 35 sekterdir, onların hatası demek" AKP'nin yanlışıdır. Çok belli ki bu yüzde 35, AKP'yi istemiyor ve AKP onları ciddiye almak zorundadır. (TV8)
EN BÜYÜK DARBEYİ MHP YEDİ, BDP GÜCÜNÜ KANITLADI
Mümtaz'er Türköne: Bu seçimin tek mağlubu var; MHP. Kendi tabanının olduğu yerlerde büyük erime yaşanıyor. CHP'de de çok büyük kayıp görünmüyor. CHP'nin bazı yerlerde artı bile sağladığını düşünüyorum. (CNNTürk)
Cüneyt Ülsever: Bu referandumda BDP bölgede ne kadar güçlü olduğunu göstermiştir. PKK'nin de Kürt meselesinde ne kadar güçlü olduğu ortaya çıktı. Devlet artık bu sorunu çözmek için PKK’yi işin dışında bırakamayacağını anlamış olmalı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.