1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Amerika da Beyaz Azınlığa DOĞRU
Amerika da Beyaz Azınlığa DOĞRU

Amerika da Beyaz Azınlığa DOĞRU

ABD'de bir yıllık sürede doğan bebekler arasında beyaz çiftlerin çocukları ilk kez yüzde 50'nin altında kaldı.

A+A-

ABD'de bir yıllık sürede doğan bebekler arasında beyaz çiftlerin çocukları ilk kez yüzde 50'nin altında kaldı.

ABD'de açıklanan son demografik verilere göre yeni doğan çocuklar arasında etnik ve ırksal azınlıklara mensup çiftlerin çocukları, ilk kez yüzde 50'nin üstüne çıktı. Temmmuz 2011 itibarıyla bir yıllık sürede doğan çocukların yüzde 50.4'ünü, siyah, hispanik ve melez çiftlerin çocukları oluşturdu. Böylece beyaz çiftlerden doğan çocuklar ABD tarihinde ilk kez azınlıkta kalmış oldu.

ABD Nüfus Bürosu kayıtlarına göre 1990 yılında doğan bebeklerin yüzde 37'sini beyaz olmayan ailelerin bebekleri oluşturuyordu. Temmuz 2010 Temmuz 2011 arasında ise doğan iki milyon 20 bin bebeğin yarısından biraz fazlasını siyah, hispanik ve melez bebekler oluşturdu.

University of New Hampshire öğretim üyelerinden Kenneth Johnson'ın araştırmasına göre beyaz çiftler arasında doğurganlık 2008 yılından bu yana yüzde 11.4 azalırken, azınlıklar arasında azalma yüzde 3.2 düzeyinde kaldı.

Doğurganlığın azalmasıyla nüfusu giderek yaşlanan ABD'de halen 65 yaş üstünde 41 milyon 400 bin kişi, 85 yaş üstünde ise 5.7 milyon kişi yaşıyor. ABD'de ortalama yaş ise 37.2'ye yükselmiş durumda.

2011 itibarıyla ABD'de en büyük azınlık grubu konumundaki hispanikler, nüfusun yüzde 16.7'sini oluşturuyor. Siyahlar 43.9 milyonluk nüfusla ikinci grup konumunda.

Şu anda California, Texas, New Mexico ve Hawaii'de azınlıklar eyalet nüfusunun çoğunluğunu oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.