1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aydınspor 1923'ün Masörü Hakan Yazıcı Oldu
Amara Yürüyüşçüleri Yola ÇIKTI

Amara Yürüyüşçüleri Yola ÇIKTI

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın doğum gününü kutlamak için gerçekleştirilecek Amara Yürüyüşü'ne katılmak birçok il ve ilçeden binlerce kişi yola çıktı.

A+A-

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın doğum gününü kutlamak için TUHAD-FED öncülüğünde "Tecrit değil özgürlük, savaş değil müzakere" sloganı ile gerçekleştirilecek Amara Yürüyüşü'ne katılmak için başta Diyarbakır olmak üzere birçok il ve ilçeden binlerce kişi yola çıktı.

"Amara Yürüyüşü"ne katılmak için Şırnak, Van, Muş gibi kentlerden yola çıkan araçlar Diyarbakır'a geldi. Mardin ve Urfa yolu üzerinde yüzlerce araçlık konvoy oluştu. BDP Diyarbakır İl binasında bir araya gelen ve aralarında DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk, BDP'li vekiller Emine Ayna, Nursel Aydoğan, Özdal Üçer ile BDP'li seçilmişlerin de olduğu yüzlerce kişi, BDP İl binası önünden araçlara binerek, Urfa'ya doğru hareket etti.

Diyarbakır'ın giriş ve çıkışlarında polis tarafından olağanüstü önlemler alındı. Diyarbakır'ın Urfa yolu üzerinde çok sayıda panzer, TOMA, akrep tipi zırhlı araçlar yerleştirilirken, yüzlerce çevik kuvvet polisi de ana yollar üzerinde bekleyişe geçti. Kentin giriş çıkışlarında tüm araçlar durdurularak, kimlik kontrolü ve üst araması yapılıyor. Trafik polisi ekiplerinin de katıldığı araç kontrollerinde birçok araca para cezası kesildi.

BİSMİL: Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nden de onlarca araç yola çıktı. Öcalan'ın doğum günü için yapılacak Amara Yürüyüşü'ne katılmak için aralarında Bismil BDP İlçe Eşbaşkanları Nizamettin Azad, Yasemin Şehmusoğlu, Bismil MEYA-DER temsilcileri, belediye meclis üyeleri, BDP İl Meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu onlarca araçlık konvoy, alkış ve zılgıtlar eşliğinde Urfa'ya doğru yola çıktı.

BATMAN: Batman'ın Yavuz Selim, Petrol Kent, 19 Mayıs ve Cumhuriyet mahallelerinden yüzlerce kişi Koçerler Bulvarı'nda Amara Yürüyüşü'ne katılmak için biraraya geldi. Burada davul zurna eşliğinde bir süre halay çekildi. Kadınların yoğun katılımı dikkat çekti. Batman Belediye Başkanvekili Serhat Temel ile BDP PM Üyesi Osman Ergin, BDP Batman İl ile Kozluk ve Bekirhan ilçelerinden gelenlerin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi, 20'den fazla transit ve özel araçla Urfa'ya doğru yola çıktı.

MARDİN: Mardin ve ilçelerinden çok sayıda kişi "Amara Yürüyüşü" için Kızıltepe İlçesi'nde İpek Yolu üzerinde toplandı. Buradan zılgıt ve sloganlarla yola çıkan çok sayıda yarım otobüs ve özel araç Urfa'ya doğru hareket etti. Araçlar Kızıltepe çıkışında durduruldu. Yüzlerce araç burada uzun süre bekletildikten sonra araçların Urfa'ya gitmelerine izin verilmedi. Bunun üzerine araçlar Kızıltepe'ye geri gönderildi. Kendi özel araçlarıyla gitmek isteyenlerin polis tarafından engellenmesi nedeni ile kısa süreli gerginlikler yaşandı. Polisler özel araçları tek tek arayarak, herkesi kimlik kontrolünden geçirdi. Polis araçların geçişine izin vermezken, özel araçlarıyla gitmek isteyenlerin bekleyişi ise devam ediyor.

BDP Derik İlçe binasında bir araya gelen onlarca kişi 5 minibüs ve onlarca özel araçla Urfa'ya doğru yola çıktı. İlçe çıkışında polisler tarafından durdurulan kitle yapılan aramalardan sonra tekrar yola devam etti.

SİİRT: Siirt'te Belediye Garajı'nda toplanan aralarında BDP İl Eşbaşkanları Seraceddin Kayran, İldar Sevil, BDP Eruh İlçe Başkanı Nazgün Kılıç, İHD ve TUAD-DER üyelerinin de bulunduğu yüzlerce kişi, sabah saat 09.00'da araçlara binerek, Urfa'ya doğru yola çıktı. Yola çıkan 2 otobüs bir minibüs ve çok sayıda özel araçlık konvoy Siirt çıkışındaki Eruh Üçyol'unda durduruldu. Polis kimlik kontrolü yaparken kitlenin bekleyişi de devam ediyor.

ŞIRNAK: Şırnak'ın Silopi, İdil ve Cizre ilçelerinden çok sayıda araç Urfa'ya doğru yola çıktı. Şırnak merkezden kiralanan otobüslere ise henüz yola çıkmadan polis tarafından el konuldu. Şırnak BDP İl Örgütü bir açıklama yaparak, yürüyerek de olsa Amara'ya gideceklerini duyurdu.

MALATYA: Malatya merkezden Öcalan'ın köyüne gitmek için yola çıkan bir otobüs Şehirlerarası Terminal girişinde polisler tarafından durduruldu. Araçta bulunan herkes kimlik kontrolüne tabi tutulurken, polisin araca para cezası keseceği tehdidinde bulunulduğu öğrenildi. Bir süre bekleyen kitle polisin izin vermemesi nedeni ile evlerine döndü.

SURUÇ: Suruç'un Aligor Beldesi'nde ilçe ve beldenin bütün giriş-çıkış yolları askerler ve polisler tarafından tutuldu. Belde ve ilçede çok sayıda çevik kuvvet ve sivil polis yerleştirilirken, Suruç İlçesi'ne bağlı bütün köylerin yolları askerler tarafından tutuldu. Ayrıca BDP Suruç İlçe Örgütü'nün bulunduğu caddenin bütün giriş çıkışları polisler tarafından tutuldu. Aligor Beldesi'nde ise, Urfa yolu ve köy yolları çok sayıda zırhlı araç ve polis ve askerler tarafından tutulurken, etkinliğin yapılacağı alan ise çok sayıda çevik kuvvet polisi ve TOMA ile akrep tipi polis araçlarıyla abluka altına alındı. Suruç İlçesi'ne gelen bir çok araç yolda çevrilirken, yolda sivil polisler tarafından araçlar didik aranıyor ve halk kimlik kontrolleri sırasında sivil polisler tarafından kameraya çekiliyor. Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'na çok sayıda asker yerleştirilirken, sabah saatlerinde köylerden Suruç'a gelmek isteyen birçok kişi engellendi. Suruç girişinde ilçe nüfusuna kayıt olmayan birçok yurttaş ilçeye sokulmuyor.

ANTALYA: Antalya'dan yürüyüşe katılmak için yola çıkan kitle engellendi. İçişleri Bakanlığı'nın yasaklamasını gerekçe gösteren polisler, dün akşam geç saatlerde Antalya çıkışında yoğun önlem alarak içerisinde çok sayıda kişinin bulunduğu otobüsü durdurdu. Otobüste arama yapan polisler, daha sonra araca el koydu. Antalya çıkışında yaklaşık iki saat bekletilen kitle, daha sonra polis eşliğinde merkeze getirildi. BDP Antalya İl Başkanı İhsan Nergiz, "Polisler, PKK/KCK Lideri Abdullah Öcalan'ın doğum gününü kutlamak ve organize etmekle itham edildiğim bir yazıyı zorla imzalatmaya çalıştılar" dedi.

ADANA: Adana'nın Seyhan İlçesi'ne bağlı Dağlıoğlu, Gülbahçe, Şakirpaşa, Denizli, Hürriyet ve daha birçok mahallesinde Amara Yürüyüşü'ne katılmak amacıyla BDP temsilcilikleri önünde toplanmaya başladı. İçişleri Bakanlığı'nın yürüyüşü yasaklamasına rağmen yürüyüşe katılmaya kararlı olduklarını dile getiren kitlenin bugün yola çıkması bekleniyor.

Bunun yanı sıra Amara Yürüyüşü'ne katılmak amacıyla Adana'nın Ceyhan İlçesi'ne bağlı Küçük Kırım Mahallesi'nde yaklaşık 200 kişi toplandı. Otobüs ve minibüslerle hareket etmek isteyen kitleye Ceyhan Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polisler izin vermeyerek, araçların ruhsatlarına el koydu ve araçların hareket etmesini engelledi. Polisin bu uygulamasını protesto eden grup adına konuşan BDP Ceyhan İlçe Yöneticisi Tahir Özdemir, yapılanların keyfi olduğunu söyledi. Özdemir'in açıklamasından sonra kitle dağıldı.

Bu arada Emek Mahallesi'nden toplanma yeri olan Küçük Kırım Mahallesi'ne giderken gözaltına alınan Behiye Güneş ve Emine Baykara serbest bırakıldı.

Öte yandan, BDP Ceyhan İlçe Örgütü Yöneticisi İbrahim Güner de Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde bulunan ailesini ziyaret etmek amacıyla kendisine ait aracıyla seyahat ederken, Osmaniye girişinde yapılan aramada gözaltına alındı. Amara Yürüyüşü'ne katılabileceği ihtimali olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Güner, emniyete götürüldü. Bölgede engellemelere rağmen yurttaşlar Amara'ya doğru yola çıktı

VAN: Amara Yürüyüşü için dün Van, Hakkari, Bitlis, Muş, Kars, Ardahan, Ağrı, Erzurum ve Iğdır'da binlerce kişi özel araç ile minibüslerle yola çıktı. Engellemelerden dolayı halk toplu çıkış yapmazken, yüzlerce araç Amara'ya doğru yola çıktı. Engellemelere rağmen bölgeden araçlarla gidişler devam sürüyor.

Van'da yola çıkan yüzlerce araçtan büyük bölümü Diyarbakır'a ulaşırken, iki minibüs ile iki ticari taksi Diyarbakır girişinde polisler tarafından durdurularak, evraklar gerekçe gösterilerek araçlar bağlandı. Araçlarda bulunan kitle ise kendi imkanlarıyla Diyarbakır'a geçti.

KARS: Kars'ın Kağızman İlçesi'nde BDP İlçe binası önünde bir araya gelen BDP Kağızman İlçe Başkanı Mehmet Doğan'ında aralarında bulunduğu 3 araç Urfa'ya doğru hareket etti. İlçenin çıkışında araçları durduran polisler, izin vermeyeceğini belirtti. Polisler ile yurttaşlar arasında uzun süren tartışmanın ardından araçların hepsine el konulurken, araçlarda bulunan 10 kişi gözaltına alındı. Emniyette götürülerek burada ifadeleri alınanlar daha sonra serbest bırakıldı. Serbest bırakılanlar tekrar yola çıktı. Ağrı'da Urfa'ya gitmek üzere yola çıkan 6 araç'tan 3'üne polisler tarafından el konuldu. Evraklarının eksik olduğu gerekçesi ile el konulan araçlara rağmen 3 araç Amara'ya hareket etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.