1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Almanya Cumhurbaşkanı İstifa ETTİ
Almanya Cumhurbaşkanı İstifa ETTİ

Almanya Cumhurbaşkanı İstifa ETTİ

Adı düşük faizli konut kredisi ve basına baskı skandallarına karışan Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, baskılara dayanamayıp istifa etti.

A+A-

Almanya'da 2. Dünya Savaşı'ndan sonra soruşturmaya uğrayan ilk cumhurbaşkanı Wullf, düşük faizli kredi ve sansür yüzünden istifa etti.

Alman ahlakı affetmedi

Adı düşük faizli konut kredisi ve basına baskı skandallarına karışan Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, baskılara dayanamayıp istifa etti. İki yıl önce koltuğa oturan Wulff, dün Bellevue Sarayı’nda yaptığı açıklamada, son dönemde çıkan haberler nedeniyle kendisine duyulan güvenin sarsıldığını ve görevini yurtiçinde ve yurtdışında başarılı biçimde ifa etmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı olduğu dönemde görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle hakkkında başlatılan soruşturmadan aklanacağına inandığını söyleyen Wulff, ‘hatalar yaptığını, ancak hep dürüst olduğunu’ söyledi.

Merkel hayırla andı

Başbakan Angela Merkel ise Wulff’u “Kendisini Almanya’nın çıkarlarına adamış bir kişi” diye andı. Merkel, yeni cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi için koalisyon ortaklarıyla görüşeceklerini, daha sonra önerilerini muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller’e de götüreceklerini kaydetti.

Yeni cumhurbaşkanıyla ilgili parlamentoda 30 gün içinde oylama yapılması gerekiyor. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir de yeni seçilecek cumhurbaşkanının halkın büyük çoğunluğunun güvenine sahip olması gerektiğini belirtti. Seçimin 30 gün içinde görev için yeni bir isim belirlemeye çalışacak. Yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar Federal Eyalet Temsilciler Meclisi’nin (Bundesrat) Başkanı Horst Seehofer cumhurbaşkanlığı görevini vekâleten yürütecek. Krizin bu noktaya gelmesinde, mali usulsüzlük iddialarını araştıran savcıların federal parlamentodan Wulff’un dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmesi etkili oldu. Aşağı Saksonya’daki savcılar, daha önce eyalet başbakanlığını yapan Wulff’un, kişisel çıkarları için usulsüzlük yaptığından şüphe ediyor.

Bild’e baskı başını yedi

Bild’e göre Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Ekim 2008’de bir işadamının eşinden düşük faizle 500 bin euro borç aldı. Wulff’un haberi basmaması için Bild’e baskı yaptığı ortaya çıktı. Gazete, Wulff’un Haber Müdürü Kai Diekmann’ın telefonuna bıraktığı öfkeli mesajı kamuoyuyla paylaşmıştı. Wulff da olayın ardından Diekmann’dan özür dilemişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.