1. HABERLER

  2. Liseli Aşıklar 7'nci Kattan Atladı
Allah-u Ekber Dağları Milli Park Projesi

Allah-u Ekber Dağları Milli Park Projesi

Sarıkamış Allah-u Ekber Dağları Milli Park 1/25.000 Ölçekli Uzun Devreli Gelişme Planı Proje Tanıtım Toplantısı, Sarıkamış Halk Eğitimi Merkezinde yapıldı

A+A-

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde Allah-u Ekber Dağları Milli Park toplantısı yapıldı. Sarıkamış Allah-u Ekber Dağları Milli Park 1/25.000 Ölçekli Uzun Devreli Gelişme Planı Proje Tanıtım Toplantısı, Sarıkamış Halk Eğitimi Merkezinde yapıldı

 

Kars Vali Yardımcısı Murat Demirci de, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü faaliyet alanı içerisinde bulunan, Sarıkamış Allah-u Ekber Dağları Milli Parkına ait olan Uzun Devreli Gelişme Planı düzenlenmesine ilişkin olarak, danışmanlık hizmet alımı ihalesinin, Çevre ve Orman Bakanlığınca sonuçlandırıldığını ve ihaleyi Belda Proje şirketinin kazandığını söyledi.      

 

Demirci, “Böyle bir toplantının tertiplenmesinin gayesi ise, Milli Parkımıza ait Uzun Süreli Gelişme Planının hazırlanmasında yapılacak olan hizmetin amacı ve aşamaların ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca, yerel yönetimlerce ve sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşmak ve böylece daha gerçeklerle örtüşen mantıklı çalışmalar ortaya çıkarmaktır. Büyük antik ve gazilik ruhunun temsil edilmesi amacıyla, Sarıkamış Harekatının geçtiği alanlar ve şehitliklerin bir kısmı yaklaşık 22 bin 980 hektar büyüklüğündeki alan 2004 yılında, Sarıkamış Allah-u Ekber Dağları Milli Parkı olarak ilan edilmiş ve Resmi Gazete de yayınlanmıştır. Sarıkamış Allah-u Ekber Dağları Milli Parkının iki kaynak değeri bulunmakta. Bunların birincisi Sarıçam ağaç türünün bu bölgede en yüksek rakımda yayılmış gösterilmesidir. Ülkemizde 2100-2200 metre yükseklikte sarıçam ormanlarını oluşturan sarıçam, bu bölgede yüksek dağ basamağında saf sarıçam penceresi oluşturmuştur. Aynı zamanda Milli Park oldukça zengin yaban hayatına sahiptir. Milli Parkın bizim için en önemli olarak değerlendirilen ikinci kriterlerden bir tanesi de Allah-u Ekber Dağlarının 1914-1915 yıllarındaki Sarıkamış Harekatının gerçekleştirildiği yer olmasıdır. Türk ordusunun Sarıkamış’ta göstermiş olduğu metanet, sabır ve özveri çok yüksektir. Milli Parkın kaynak değerleri arasında harp tarihimiz açısından önemli olan çok fazla şehitliğimiz vardır” diye konuştu.

 

Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Park 1/25.000 Ölçekli Uzun Devreli Gelişme Planı Proje Tanıtım Toplantısı; katılımcıların beklentileri, fikir ve görüşlerini sözlü ve yazılı olarak Çevre ve Orman Bakanlığı Milli Parklar Dairesi Başkanı Reyhan Akarsu’ya iletmelerinin ardından sona erdi.

 

Toplantıya; Vali Yardımcısı Murat Demirci, Sarıkamış Kaymakamı Ahmet Altunbaş, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Çevre ve Orman Bakanlığı Milli Parklar Dairesi Başkanı Reyhan Akarsu, Erzurum Çevre ve Orman İl Müdürü Muammer Toraman, Kars İl Çevre ve Orman Müdürü Erol Bilgir, Kars İl Çevre ve Orman Şube Müdürü Murat Doğanay, Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğü Mühendisleri, Belda Proje Şirketi yöneticisi Saffet Adik, Hacettepe Üniversitesi’nden Haşim Altınözlü, Orman Mühendisi Hasret Atasoy, Omurgalı Uzmanı Doç. Dr. Şakir Özkurt, Omurgasız Uzmanı Doç. Dr. Orhan Mergen, Jeoloji Mühendisi Temel Topçu, Peyzaj Mimarı Ekrem Atik, Çevre Mühendisi Oya Uysal, Ziraat Mühendisi Bülent Uçluk, Harp Tarihi Uzmanı Nurhan Aydın, Jeolog Dr. Hayati Kuyumcu, Jeomorfolog İhsan Çiçek, Peyzaj Cem Atik, Kafkas Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Memet Ali Kırpık, Sarıkamış ve Selim İlçesinden çok sayıda muhtar katıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.