1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. AKP'ye Karşı 'CHP-BDP' İTTİFAKI MI?
AKPye Karşı CHP-BDP İTTİFAKI MI?

AKP'ye Karşı 'CHP-BDP' İTTİFAKI MI?

"AKP Rejimine Karşı Solda Birleşmek Mümkün mü?" konulu panelde CHP ve BDP'lilerden ittifaka yeşil ışık...

A+A-

“AKP Rejimine Karşı Solda Birleşmek Mümkün mü?” konulu panelde CHP ve BDP'lilerden ittifaka yeşil ışık...

CHP Sarıyer Belediyesi’nin desteği ve Sarıyer Halkevleri’nin girişimiyle, Büyükdere’deki Bosfor Restaurant’ta “AK Parti Rejimine Karşı Solda Birleşmek Mümkün mü?” konulu bir panel düzenledi.

CİHANER VE TUNCEL AYNI PANELDE

Panele CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Cumhuriyet gazetesi yazarı Ergin Yıldızoğlu, bir dönem PKK yanlısı Özgür Gündem gazetesinde yazı işleri müdürlüğü yapan ve şu anda CHP’ye destek veren Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Gazeteci-Yazar Ferda Koç ve vatandaşlar katıldı.

"CHP VE BDP’NİN BİRLEŞMESİ MÜMKÜN"

Solun geleceğinin konuşulduğu panelde, “CHP-BDP birleşmesinin” tartışıldığı ortaya çıktı. Panelde “AK Parti hükümetine karşı CHP ve BDP birleşmeli” görüşü savunuldu. Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, panelde yaptığı konuşmada, "AK Parti rejimine karşı solda birleşmek mümkün mü? Soru bu. Cevabı kestirmeden verelim mümkündür" dedi. "Ben kendimi sol sosyalist muhalefetin içinde görüyorum” diyen Yanardağ, "Diğeri Türkiye’deki Kürt siyasal muhalefetidir. Büyük bir dinamiktir. Kendi gelenekleri ve kurumlarını oluşturmuş bir hareketten söz ediyoruz. Diğeri ise gelişen cumhuriyetçi muhalefettir" diye konuştu.

"KÜRTLER VE CUMHURİYETÇİLER KONUŞSUN"

Cumhuriyet gazetesi yazarı Ergin Yıldızoğlu ise Kürtler ve cumhuriyetçilerin birleşmesi gerektiğini söyledi. Yıldızoğlu, "Kürtler kendi arzularını gerçekleştirmek için sonuna kadar gideceğini kanıtladılar. Cumhuriyetçi muhalefet Kürtlerle beraber yaşamak istiyorsa Kürtleri bu cumhuriyet içerisinde kalmaya ikna etmelidir. Önerilerini oluşturup Kürtlerin önüne koymalıdır. Anladığım kadarıyla Kürtlerin tahammülü kalmamıştır. Her türlü muhalefetti ideolojik bir söylemin içinde eritmeye çalışan bir blokla karşı karşıyalar. Eğer bu ikisi bir araya gelemezse ve konuşamazsa bir tarihsel blok kurmak elekle su taşımaya dönecektir" dedi.

"AK PARTİ GÜÇLÜ DEĞİL, BİZ DAĞINIĞIZ"

Panelde söz alan Sebahat Tuncel ise solda birlik fikrini olumlu bulduğunu söyledi. Tuncel, "Bu tartışmaları anlamlı buluyorum. Başlıktaki AK Parti rejimi vurgusunu doğru bulmuyorum. Mesele sadece AKP rejimi değil ismini ne koyarsanız koyun cumhuriyetin kuruluşundan beri var olan sorunlardır. Sol bu tartışmalar sonunda özeleştiri yapacak mı, kendisini masaya yatıracak mı önemli olan bu. AK Parti çok mu güçlü biz mi çok dağınığız. Yüzde 51 onu güçlü yapar mı? Biz dağınık olduğumuz için AK Parti güçlü görünüyor" dedi.

"SİSTEME KARŞI GÜÇLÜ BİR ELEŞTİRİ ÇIKARMALI"

AK Parti’nin Kürt sorununu çözmek değil, yönetmek istediğini söyleyen Cihaner, "AK Parti’nin müzakereden çok sert bir savaşa dönen bir yalpalama içerisinde. Kürt sorunun barışçıl çözümünü AK Parti’ye dayatmak gerekir" dedi. AK Parti’ye karşı eylem ve reaksiyonda bir araya gelmek gerektiğini savunan Cihaner, "Bir rejime karşı birlik üç eksende oluşabilir. Birincisi liderlik ya da lider ekseninde olabilir, bunun zaten bugün koşulları yok. İkincisi bir program çerçevesinde olabilir. Bunu da Türkiye çok denedi. Özellikle bu yapıya nüfuz edecek yapıların taşıdıkları farklılıkları, arızaları da oraya götürecekleri için çok iyi bir fikir olduğunu düşünmüyorum. Cumhuriyetçi muhalefet kendi içerisinden sisteme karşı güçlü bir eleştiri çıkarmalıdır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.