1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. CHP | Muharrem İnce Yanlısı 3 Vekil İstifa Etti
AKPde Gizli Anket Paniği YAŞANIYOR

AKP'de Gizli Anket Paniği YAŞANIYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerde aday gösterilecek olan milletvekilleriyle ilgili gizli bir anket çalışması yaptırdı

A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerde aday gösterilecek olan milletvekilleriyle ilgili gizli bir anket çalışması yaptırdı

Mart 2009'da yerel seçimlerinde 'teamül' yoklamasıyla belediye başkan adaylarına zorlu bir seçim süreci yaşanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şimdi de milletvekillerini incelemeye aldı. Erdoğan, milletvekilleri için parti yöneticileriyle bile paylaşmadığı üç büyük araştırma yaptırdı. Erdoğan'ın gizli anket çalışması ise parti içinde panik yarattı.

12 Haziran'da koltuğu kaybetme kaygısı yaşayan AKP'li vekiller, Erdoğan'ın gizli anketler yaptırdığını öğrenince daha büyük korkuya kapıldı. AKP'de kaç milletvekilinin üstünün çizileceği, yeni adayların kimler olacağı sorularının yanı sıra en çok tartışılan konuların başında bu kez türbanlı milletvekili aday gösterilip gösterilmeyeceği geliyor. 2003 ve 2007 seçimlerinde türbanlı aday gösterilmeyeceğini çok önceden açıklayan Erdoğan, bu kez "Siyasette her şey mümkündür" diyerek konunun partide tartışma konusu olmasının yolunu açtı.

ÇİZİK STRESİ

Cumhuriyet'en Erdem Gül'ün haberine göre, Başbakan Tayyip Erdoğan, mevcut milletvekillerinin performanslarını ölçmek için üç ayrı gizli anket yaptırıp bunu partinin yöneticileriyle de paylaşmayınca AKP milletvekillerini sıkıntı bastı. Erdoğan'ın anketi gizli tutması milletvekilleri arasındaki "çizik" stresini arttırdı.

12 Haziran'daki seçim öncesi AKP'li vekillerin "büyük çizik gelecek" kaygıları, Başbakan Erdoğan'ın, "Milletvekilleriyle ilgili anketler yaptık. Halk karne verdi" sözleriyle zirve yaptı. Milletvekilleri, Erdoğan'ın açıkladığı anketten kendileri için nasıl sonuçlar çıktığını öğrenmek için parti yöneticilerinden bilgi almaya çalışınca ankete ilişkin "gizliliğin" çok daha üst boyutlarda olduğu gerçeğiyle karşılaştı. Milletvekillerinin soruları üzerine, kendileri de milletvekili olan AKP yöneticilerinin de anketlerin içeriğini bilmediklerini ortaya çıktı.

81 İLİ KAPSIYOR

AKP'de adaylar parti yöneticilerinin başkanlığında oluşturulacak gruplarca yapılan eğilim yoklamalarıyla belirleniyor. Ancak mevcut milletvekilleri bu yoklamaların dışında tutuluyor. Edinilen bilgilere göre bu nedenle Erdoğan, adaylıklar konusunda ilk adımı mevcut milletvekillerinin adaylığıyla ilgili attı. Erdoğan, mevcut milletvekillerinin seçim bölgelerindeki performanslarını ölçmek için 81 ilde anket yaptırdı.

Erdoğan, üç ayrı şirkete yaptırdığı ankette seçmenlere milletvekillerinin yeniden aday gösterilmesini isteyip istemediklerini sordu. Erdoğan, aynı anketle AKP milletvekillerinin yanı sıra diğer partilerin mevcut milletvekillerinin durumlarını da soruşturdu. Anket sonuçları şirketlerce doğrudan Erdoğan'a teslim edildi.

2007'DE YARISI VETO YEMİŞTİ

Erdoğan, anket sonuçlarıyla ilgili parti yöneticilerine de şu ana kadar sır vermedi. Erdoğan'ın 2007 seçimlerinde milletvekillerinin neredeyse yarıya yakınını çizmesi gerçeğini de göz önüne alan AKP'li vekiller, anketin çok gizli tutulmasını, "Bu kez çizik daha büyük olacak. 340 milletvekilinden 150-200'ü yeniden gelemeyecek" şeklinde değerlendirdi.

TBMM'de seçimin 12 Haziran'da yapılması kararının resmen alınmasıyla birlikte AKP'de kaç milletvekilinin çizileceği, yeni AKP adaylarının kimler olacağı sorularının yanı sıra en çok tartışılan konuların başında bu kez türbanlı milletvekili aday gösterilip gösterilmeyeceği geliyor.

2003 ve 2007 seçimlerinde türbanlı aday gösterilmeyeceğini çok önceden açıklayarak kapıları kapatan Erdoğan, bu kez "Siyasette her şey mümkündür" diyerek konunun partide tartışma konusu olmasının yolunu açtı.

Erdoğan'ın bu sözleri üzerine, parti yönetiminin tanıdığı süre içinde Ankara, Bursa ve Yalova'dan 3 türbanlı parti yöneticisi milletvekili adayı olduklarını açıklayarak görevlerinden istifa etti.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.