1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AKP Eleştirileri Bastırmakla SUÇLANIYOR
AKP Eleştirileri Bastırmakla SUÇLANIYOR

AKP Eleştirileri Bastırmakla SUÇLANIYOR

Financial Times, Türkiye'de Ergenekon soruşturması kapsamındaki son tutuklamalarla, hükümetin soruşturmayı kullandığı yönündeki kaygıların arttığını yazdı.

A+A-

Financial Times, Türkiye'de Ergenekon soruşturması kapsamındaki son tutuklamalarla, hükümetin soruşturmayı kullandığı yönündeki kaygıların arttığını yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi, Ankara Muhabiri Delphine Strauss'un imzasını taşıyan bir haberle gazetecilerin son Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanmalarını ele aldı.

'Türkiye siyasi eleştirileri bastırmakla suçlanıyor' başlığının kullanıldığı haberin ilk cümleleri, Nedim Şener'in 18 Şubat'taki yazısında kaleme aldığı, "Sıra sende. Bavulun hazır mı birader? Kalın pijaman, yün donun tamam mı kardeş?" diyorlar" ifadeleri oldu. Haberde, Şener'in bunları yazdıktan iki hafta sonra gözaltına alındığı belirtildi.

'AKP SORUŞTURMALARI KULLANIYOR' KAYGISI
Yüzlerce kişinin Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetini devirmeye çalışmakla suçlandığını belirten gazete, son tutuklamalarla, Ergenekon ve Balyoz Darbe Planı soruşturmalarının genel seçimden önce AKP'ye karşı eleştirileri bastırmak için kullanıldığı kaygılarının arttığını belirtti.

Haberde ayrıca, son tutuklamaların, sık sık Arap dünyasına reform için model olarak gösterilen bir ülkede, gazetecilere kısıtlamalar getirildiği gerekçesiyle, uluslararası alanda da kınandığı kaydedildi.

'DAVALAR UZADIKÇA, ŞÜPHELER BÜYÜYOR'
'Çok sayıda kişi başlarda, Türkiye'de askeri darbelere ve bürokrasinin siyasete müdahelelerine son verme aracı olarak gördüklerinden, Ergenekon soruşturmasına destek vermişti. Ancak şu an dört yılı geçen sürecin ve davanın sonuçlanacağı yönünde bir işaret olmadığından şüpheler büyüyor.' ifadeleri de haberde yer alan dikkat çekici yorumlardan biri.

Şener'in tutuklanmasının, başta davaya destek verenleri bile şaşırttığını belirten gazete, 'Çünkü Şener, çok sayıda Ergenekon şüphelisinin aşırılık yanlısı görüşlerini paylaşmıyordu. Esas olarak, polisin Hrant Dink cinayeti soruşturmasındaki ihmalleriyle ilgili yazdığı kitapla tanınıyordu' dedi.

'HÜKÜMETİ VE GÜLEN CEMAATİNİ ELEŞTİRİYORLARDI'
Ahmet Şık'ın da 2007'de Ergenekon soruşturmasını tetikleyen Özden Örnek günlüklerini yayımlayan gazetecilerden biri olduğu belirtildi ve şöyle devam edildi; 'Ama her iki isim de, hem Erdoğan, hem de vaiz Fettullah Gülen'in liderliğini yaptığı, üyeleri hükümete sıklıkla sempatiyle bakan ve polis içinde etkin olduğuna inanılan güçlü dini cemaati eleştiriyordu."

Haberde, Türkiye'de gazetecilerin hükümeti eleştirmenin giderek daha da zorlaştığını söylediği de belirtildi.

'HÜKÜMETİ ELEŞTİRMEK ZORLAŞIYOR'
AKP'ye ve darbe davalarına büyük destek veren Zaman Gazetesi'nden bile 19 kişinin, Ergenekon haberleri yüzünden 'soruşturmanın gizliliğini ihlal etmekle' suçlandığı da haberde yer aldı.

Financial Times'ın haberinin sonunda köşe yazarı İsmet Berkan'ın sözleri yer aldı;

“Bu ülkede, herşeyi yazabilecek kadar özgür olduğumuzu hiç hatırlamıyorum...Ama bütün bunlara karşın o zamanlar kendimizi bugünkünden daha güvende hissederdik. Çünkü neyi yazabileceğimizi, neyi yazamayacağımızı bilirdik. Ama işler şimdi daha karmaşık”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.